Tekeningen

[Foto: R.Melgert]

En van de drie Koele Kippendames als cartoonfiguurtje, gewoon om te kijken in hoever ik iets eigens kan maken. Eigenlijk is zij de eerste stap geweest naar de kinderschilderijtjes die ik nu geregeld maak. Hier gebruik ik ook voor het eerst een 'kippige' handtekening, die ook op die schilderijtjes staan. Dan heeft de kam, en het hier ontbrekende snaveltje, een fel rode kleur.

[31 december 2010]

[Foto: R.Melgert]

Ook dit is n van de Drie Koele Kippen, nu op en losse schetsmatige manier getekend. Ik probeer op dit moment steeds weer iets anders uit, maar vooral om mijn eigen 'stijl' te vinden. Ik ben er nog steeds niet achter wat mij nu het meest ligt, ik blijf het ook moeilijk vinden om iets wat ik in mijn hoofd heb, precies zo op papier te krijgen. Ik twijfel nog t veel aan mijn eigen kunnen en dat blokkeert mijn creativiteit, ik ga twijfelen en dan komt er gewoon niets meer uit mijn handen.

[31 december 2010]

[Foto: R.Melgert]

Omdat ik niet helemaal tevreden ben met het vorige glas en slagroomtoef probeer ik het opnieuw. Deze keer is het beter gelukt en lijkt zelfs de slagroom. Ik heb met heel veel plezier aan deze katjes gewerkt. Ik verheug me op het schilderen van al de tekeningen. Ik heb nog meer dan genoeg ideen dus meer tekeningen en schilderijtjes zullen vast niet uitblijven.

[27 December 2010]

[Foto: R.Melgert]

Dit katje slaapt nadat het zich heeft rondgegeten met ijs. Ze heeft een dot slagroom en bessensaus op haar lijfje, daardoor lijkt zij zelf wel een toetje. De kers kon haar niet bekoren dus die heeft ze er maar uitgewipt.

[26 December 2010]

[Foto: R.Melgert]

Een kleine Siamees ligt op haar kussen. Ze voelt zich echt een prinsesje, met haar kroontje en parelkettig. Maar zelfs zonder dat heeft een Siamees iets vorstelijks met haar lange sierlijke lijf en fraaie kleuren.

[25 December 2010]

[Foto: R.Melgert]

Een schattig zwartwit katertje dat nieuwsgierig uit zijn mooie doos kijkt. Welk meisje of tiener zou dit niet graag onder de kerstboom vinden, ook al zal ik dit natuurlijk nooit aanraden. Dieren behoren niet als 'speelgoed' gegeven te worden. Er moet serieus over nagedacht worden of men wel voor een dier verantwoordelijk wil en kan zijn, want de asiels zitten al vol genoeg. Voor het diervriendelijke heb ik wel een aantal luchtgaatjes in de doos getekend.
Het is de bedoeling om van alle katjes kleine schilderijtjes te maken. De eerste, het katje op de wolk, is al klaar en te vinden bij Schilderen: Acryl 4.

[24 December 2010]

[Foto: R.Melgert]

Mijn nieuwste creaties, kittens in grappige situaties. Dit katje zit heerlijk op een wolk waaruit sneeuwvlokken neerdwarrelen. Over de vleugels ben ik nog niet zeker of het bij de libelvleugels blijft of dat het vogel/engelvleugeltjes worden. De hemel boven de wolk mist nog de nachtelijke sterren. Het katje heeft zijn speeltjes bij zich, dus mocht er ooit eens een balletje of speelgoedmuis voor je voeten opduiken. Misschien drijft er een wolk met een gaatje over.

[22 December 2010]

[Foto: R.Melgert]

Is ze niet schattig dit kleine cyperse poesje? Menig kateigenaar zal dit herkennen, een kitten dat nieuwsgierig in de kerstboom klimt. Die van mij deden dat geregeld, of ze tikten tegen de onderste kerstballen. Met als gevolg dat er telkens weer een bal onder de boom ligt. Voor kerst is het kitten van een mooie strik voorzien.

[22 December 2010]

[Foto: R.Melgert]

Mijn laatste aanwinst, na drie dagen klaar. Ik ben begonnen met de ogen en als die eenmaal goed zijn is de rest een 'makkie'. De vacht is erg veel werk, ik heb duizenden kleine streepjes gezet. Op sommige stukken van de vacht zitten wel 10 lagen kleurpotlood. Ondanks dat blijf je afzonderlijke haren zien. De snor- en baardharen heb ik van te voren met een potlood in het papier gekerfd. Hierdoor zie je nu witte snorharen. Ook de baardharen over het bandje dat de kat draagt, zijn duidelijk te zien.
Het meest opmerkelijke zijn echter toch de ogen. Als ik de tekening klaar heb, zet ik hem op de tafel tegen mijn kleurpotloden aan. Als ik even later richting de keuken ga, en naar de tekening kijk, valt mij iets op. Ik kijk naar de ogen en het lijkt alsof de kat mij met zijn ogen volgt. Of ik nu langs de tekening loop of weer terug naar de kamer, de ogen blijven mij aankijken en volgen. Zelfs als ik dichterbij kom, lijkt het alsof de kat naar mij opkijkt. Eerlijk gezegd bezorgt het mij de eerste keer flinke rillingen. Ik blijf het steeds weer herhalen, maar het effect is echt aanwezig. De kat volgt mij met zijn ogen.
Bovenstaande tekening laat wel heel duidelijk zien: oefening baart kunst.

[december 2010]

[Foto: R.Melgert]

Weer knikkers, maar deze keer een aantal verschillende soorten. Niet alleen de oude vertrouwde glazen kattenogen, maar ook opaak glazen knikkers. En een zestal kleine glazen knikkertjes met een paarlemoer glans. Die laatste mogen dan klein zijn, het is tevens ook het moeilijkst om goed te krijgen. Het is niet echt gemakkelijk om de juiste kleuren te vinden, en het er als paarlemoer uit te laten zien. Maar ik denk dat het redelijk gelukt is. Vooral de lichtvlekjes op de ondergrond vind ik mooi geworden. Nu ik het kleuren steeds beter onder de knie krijg, heb ik ook steeds meer plezier in het zoeken naar passende onderwerpen.

[november 2010]

[Foto: R.Melgert]

De tekening van een Agapornis voor een schilderij, een van de mooist gekleurde vogeltje die ik geregeld in het Volkspark in Rijssen zie, als we daar voor de kippen naar toe gaan. De volire slaan we nooit over, en altijd weer kom ik er met tientallen foto's vandaan.

[13 juli 2010]

[Foto: R.Melgert]

Omdat ik erg blij ben met mijn eerste poging om een glazen voorwerp weer te geven, ga ik een stapje verder. Nu niet alleen een groter aantal knikkers, maar deze keer zijn het van die ouderwetse, kleurige, doorzichtige knikkers. In eerste instantie lijkt het onderwerp eenvoudig, een aantal mooi gekleurde glazen knikkers. Maar bij nader inzien valt dat 'eenvoudig' best wel tegen.
Ik heb er niet bij stilgestaan dat het niet alleen het weergeven van de glazen knikkers inhoudt, maar ook nog eens de reflecties van de knikkers op de ondergrond. Die reflecties zijn soms zelfs totaal anders dan de kleur van de knikker zelf. De glanspuntjes en de luchtbelletjes die ontstaan zijn tijdens het glasblazen. De reflecties van de knikkers op elkaar en de ondergrond, de doorzichtigheid n het goed weergeven van een bol. Al deze details maken het een project dat mij meerdere dagen bezig houdt.

[9 juli 2010]

[Foto: R.Melgert]

Ik heb altijd graag voorwerpen, en dan vooral glaswerk, willen leren tekenen of schilderen. Ik vind het een hele kunst om niet alleen de vorm goed te krijgen, maar vooral de glans en doorzichtigheid. Of eigenlijk het materiaal waaruit iets bestaat zo realistisch mogelijk weer te geven. Omdat ik met veel plezier met kleurpotloden werk, vooral met mijn favoriete Karisma's, lijkt het mij dan ook niet meer dan logisch om juist daarmee te beginnen. Ik begin heel voorzichtig aan deze drie glazen knikkers.
Om het mijzelf niet al te moeilijk te maken zijn deze eerste knikkers niet doorzichtig. Dus hoef ik mij alleen maar op de vorm, kleur en glans te concentreren. Na een hele dag bezig te zijn geweest ben ik heel erg tevreden met het eindresultaat. Ik wist niet dat er nog zoveel verschillende kleuren in deze knikkers zaten.

[3 juli 2010]

[Foto: R.Melgert]

Deze roodborst heb ik afgelopen winter in de tuin gefotografeerd. Zijn veertjes bol opgezet om maar zoveel mogelijk lucht als bescherming tussen zijn veertjes te krijgen. Diep weggezakt over zijn pootjes zat hij in de sneeuw te kijken naar merels die brood aan het eten waren. Een andere keer weer ging hij hoog op de pootjes staan en leek zijn lijfje lang en dun. Vogels fotograferen is een van de dingen die ik graag doe, jammer dat de meeste foto's van achter het glas gemaakt zijn, of van grote afstand. Vogels tekenen had ik wel vaker gedaan, maar dit roodborstje is het eerste dat mijn goedkeuring krijgt, en waar ik heel erg blij mee ben. Nu wil ik ze ook nog eens leren schilderen.

[juli 2010]

[Foto: R.Melgert]

Weer een portret in grafiet, HB, B2, B4 en B6. Het moeilijkst is wel de bril maar ook om de lijnen in het gezicht er niet als littekens uit te laten zien. Het grappige is eigenlijk dat ik met de ogen zelden problemen heb. Die zijn ook het eerste dat ik teken. Zijn die eenmaal goed gelijkend en kloppen neus en mond ook, dan is de rest van het portret niet zo heel erg moeilijk. Al valt het best wel tegen om er een goede gelijkenis in te leggen.

[22 mei 2010]

[Foto: R.Melgert]

Na mijn eerste poging om een portret van mijzelf in grafiet te maken, waag ik mij aan pastel. Gerdien heeft een pastelportret laten zien dat zij gemaakt heeft van 'Het meisje met de Parels' van Vermeer en dat heeft een prachtige fluwelige textuur. Ook in musea heb ik al menig maal prachtige pastelportretten gezien, die het uiterlijk hebben van olieverfschilderijen. Pas bij het lezen van het onderschrift kom je dan tot de ontdekking dat het met pastel is gedaan.
Als ik al dacht dat grafiet moeilijk is heb ik het mis, pastel is cht moeilijk. Het kost me dan ook een paar weken om tot dit eindresultaat te komen. Voor een eerste pastelportret vind ik het niet gek. De gelijkenis is treffend, maar helemaal tevreden ben ik nog niet. Maar het is zeker een materiaal dat ik nog eens voor een portret ga uitproberen.

[8 mei 2010]

[Foto: R.Melgert]

Vandaar dat ik een week later met een ander, en hopelijk iets beter portret begin. Alles is net iets meer uitgewerkt, maar ook is het portret iets groter 24x33 cm. Ik neem nu ook iets meer tijd voor het uitwerken van het haar en de plooien in de blouse. Al met al is het een iets zachter portret geworden, helaas blijft het iets treurigs houden. Het hoort gewoon bij die periode.

[3 mei 2010]

[Foto:  Rita Melgert] [Foto: R.Melgert]

Nu ik de smaak te pakken heb van het portret tekenen, neem ik voor het volgend een oude foto van mijzelf uit mei 1980. Een foto waarop ik 22 jaar ben en mijn zoontje net een half jaar. Het is n van de weinige foto's die ik van mijzelf heb en ik vind hem heel mooi. Maar ook heeft de foto iets treurigs en dat komt ook op de tekening naar voren. Het moeilijkst vind ik wel om de glans in het haar goed te krijgen, maar vooral om mijzelf er ook echt in te zien. Het is maar een klein portretje, zo'n 20x26 cm, en helemaal tevreden ben ik niet.

[24 april 2010]

[Foto: R.Melgert]

Omdat het vorige portret van mijn dochter zo mooi is geworden, begin ik een week later aan een ander portret. Weer van een foto die Joyce van zichzelf heeft gemaakt midden december 2005. Deze keer wordt het een iets groter portret maar weer op hetzelfde papier en weer met grafietpotloden HB, B2, B4, B6, B8 en B9. Ook nu weer ben ik heel erg blij met het eindresultaat. Als ze in 2010 haar 21ste verjaardag viert krijgt zij het van mij, ingelijst, kado. Ik vind het wel moeilijk om het weg te geven, maar ik heb er een foto van gemaakt zodat ik het zelf nog geregeld kan bekijken.

[19 april 2010]

[Foto: R.Melgert]

Omdat ik er zo trots op ben laat ik het professioneel inlijsten. Een mooie tekening verdient het nu eenmaal om mooi ingelijst te worden. Jammer alleen voor mijn dochter, ik houd het portret zelf. Het is het eerste in lange tijd dat ik getekend heb en ik heb er met heel veel liefde aan gewerkt.

[Foto: R.Melgert]

Dit is het eerste portret dat ik van mijn dochter, Joyce, maak. Winter 2006 maakt ze, tijdens onze fotowandeling in het Volkspark, een prachtige foto van zichzelf ze is dan 17. Deze foto is mijn favoriet omdat ze er iets dromerigs en kwetsbaars heeft, maar ik heb er alleen een kleine afbeelding van op mijn computer staan. Als we bij Passe-Partout beginnen met portret tekenen neem ik dan ook de foto als voorbeeld. Ik teken haar portret op Fabriano Studio Aquarelpapier, 160 g/m met grafietpotlood HB, B2, B4, B6, B8 en B9 voor het lijntje om haar ogen en het haar.
Na de eerste les heb ik eindelijk, met behulp van een raster en een slechte kopie van de foto, de lijntekening op papier staan. Dan volgt die week het moeilijke deel, namelijk het ook echt op Joyce laten lijken. Met veel geduld en nog meer plezier ben ik de hele week bezig om het bijzondere van de foto op papier te krijgen. Telkens weer ga ik met de tekening voor de spiegel staan om eventuele fouten te zien, zwakke plekken te ontdekken of delen die nog wat extra's nodig hebben. En als ik na die week klaar ben, heb ik een prachtig portret van mijn dochter.

[6 april 2010]

Hoge houten kruk

Nu eens geen doosje of ander 'glad' en egaal object, maar de kruk die naast de ontbijttafel staat. Vooral het patroon van de nerven op de ronde poten, vind ik boeiend en de moeite waard. Jammer dat het bovenblad niet helemaal goed uit de verf, HBpotlood, is gekomen.

Mijn ontbijt

Nadat ik de ontbijttafel heb gedekt, heb ik nog even tijd voor een 'snelle' schets, die toch nog zo'n 10 15 minuten in beslag neemt. Bij verschillende galerien die ik op het Internet bekijk, zie ik vaak de meest uitgebreide en perfecte schets, waar dan een heel nonchalant bij staat dat het maar een snel neer gekrabbeld schetsje is. Zo'n schets waar ieder 'normaal' mens dagen over zou doen. En als het er dan nog eens schetsmatig uit zou zien, n het is een perfecte tekening strak getekend met vaak heel veel details. En keer heb ik wl zo'n 'perfecte snelle' schets gemaakt, als je twee uur tekenen snel wilt noemen. Kijk daarvoor bij schets 1, de tekening van de herfstvruchten. Omdat ik daar z tevreden over ben, is die nog steeds ongekleurd, bang om het te bederven.

[20 maart 2010]

[Foto:  Rita Melgert]

Na heel veel mooie afbeeldingen gezien te hebben van stillevens, waag ik mijzelf daar maar eens aan. Normaal gesproken zet je voorwerpen klaar die je wilt tekenen. Je licht ze mooi uit, zodat je schaduwen en lichtreflecties krijgt. Maar ik begin zonder enig vooropgesteld plan. Daardoor en omdat ik hier nog niet veel ervaring mee heb, kloppen de schaduwen ook niet helemaal. Maar toch ben ik tevreden over het eindresultaat. Het is leuk om te doen, dus neem ik mij voor om eens op zoek te gaan naar mooie voorwerpen. Mooie lappen om als achtergrond te dienen heb ik ook wel, een goede camera ontbreekt ook niet. Nu alleen de schuur in en de zolder op, om mijn sierspulletjes te doorzoeken naar geschikte objecten.

[13 maart 2010]

Rozenbottels

Een schets/tekening waar ik met veel plezier, en geduld, aan gewerkt heb. In de herfst zie je overal de prachtige rode of oranje bottels van verschillende wilde en gekweekte rozen. Niet alleen lekker om jam van te maken, of gedroogd op een vaas, maar ook een prima onderwerp om te tekenen of te schilderen. Maar ik probeer er mijn kleurvaardigheid mee te verbeteren en het aanbrengen van details. Het is maar een kleine schets, net geen A4tje, maar mooi genoeg om in te lijsten.

[6 maart 2010]

[Foto:  Rita Melgert]

De roos tekenen met oliepastelkrijt valt tegen. Het eerste laagje komt goed op het pastelpapier, maar als ik een tweede laag wil toevoegen begint het krijt in korreltjes los te laten, mengen gaat dus niet. Maar ook is het niet mogelijk om gedetailleerd te tekenen omdat het krijt vrij grof is. Een punt slijpen met een mesje is een optie, maar helaas is de punt na n streek al weer stomp. Een ander nadeel vind ik de geur van de oliepastelkrijt.
Een andere manier van tekenen met oliepastelkrijt geeft meer voldoening. Na nogmaals de roos getekend en gekleurd te hebben, meng ik de kleuren door gebruik te maken van terpentine. Nu geen problemen met korreltjes, of dat de ondergrond nog te zien is. Door de terpentine wordt het krijt smeerbaar en krijgt de roos het uiterlijk van een geschilderd roos, nu kan er wl, redelijk, gedetailleerd gewerkt worden. Maar ook hier weer werkt de geur niet in het voordeel. Het zal dan ook niet een medium zijn dat ik vaak zal gebruiken.

[3 februari 2010]

[Foto:  Rita Melgert}

Een ander potlood/krijtje dat ik nog niet gebruikt heb, maar ooit van mijn kinderen heb gekregen, is Neocolor vetkrijt. Aquarelkrijtjes van was in leuke felle kleurtjes. De roos ziet er leuk uit en ik denk dat ik de Neocolorkrijtjes toch vaker ga gebruiken. Ik zag ze altijd aan voor kinderkleurkrijtjes, zoiets als het ouderwetse Wascokrijt. Maar dit is toch een stapje verder doordat je er prachtige aquareltekenigen mee kunt maken.

[7 januari 2010]


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren