Tekeningen

[Foto: Rita Melgert]

Eigenlijk is het de bedoeling om een roos te tekenen met zacht pastel. Aangezien ik dat niet heb gebruik ik pastelpotlood dat ook redelijk zacht is. Het valt echter best tegen, sommige kleuren zijn hard en krassen waardoor het zijn kleur moeilijk afgeeft. Maar de pastel is zacht genoeg om de onderliggende kleur te bedekken. Het mengen van de kleuren, zoals het wit met het roze, valt weer tegen. Ik moet er herhaaldelijk overheen voor dat het wit zich met het roze tot een mooie zachte tint heeft gemengd.

[28 december 2009]

[Foto: Rita Melgert]

Na het kleurige pastelkrijt kan ik de verleiding niet weerstaan om ook de andere krijtsoorten uit te proberen. Sanguine en Sepia geven de middentoon en donkerste tint van de roos weer. De lichtbeige achtergrond vertegenwoordigt de lichtste kleur van de roos. Om de roos nog beter uit te laten komen leg ik er een krans van wit krijt omheen. Ook al vind ik de rood/gele pastelrozen mooi, deze roos in bruine tinten vind ik werkelijk prachtig.

[28 december 2009]

[Foto: Rita Melgert]

Nu ben ik ook benieuwd of de combinatie houtskool en wit krijt op blauwgrijs pastelpapier ook zo'n mooi resultaat geeft. En dat blijkt gelukkig het geval te zijn, de blauwgrijze middentoon van het papier past perfect bij het zwart/wit. Om te voorkomen dat het straks n grote smeerboel wordt, fixeer ik elke pasteltekening. Na een uurtje is het droog en kan ik de rozen veilig opbergen in een map.

[28 december 2009]

[Foto: Rita Melgert]

Met aquarelpotlood ziet de roos er weer totaal anders uit. De kleur verandert ook iets door het gebruik van water, het mengen gaat wel gemakkelijk. Al met al heeft het toch wel het effect van een aquarelschilderij. Pas bij nauwkeurig bestuderen ontdek je de potloodstreken.

[28 december 2009]

[Foto:  Rita Melgert]

Ik heb het mengen van kleuren nog niet zo in de vingers. Maar ergens moet je beginnen, en daar leent deze roos zich prima voor. Ik heb niet veel kleur gemengd, hooguit een beetje rood met geel. Maar het roze, groen en geel bestaat hoofdzakelijk uit n kleur, en soms zelfs maar uit een enkele laag. Zelfs de achtergrondkleur is alleen met ultramarijn gedaan.

[17 december 2009]

[Foto: Rita Melgert]

Alleen grijswaarden met grafietpotlood vind ik een beetje kaal en saai. Ik heb nog een potje Oostindische Inkt dat ik nog nooit gebruikt heb. Dus nu heb ik de gelegenheid om ook dat eens uit te proberen. De verschillende grijswaarden creer ik door verschillende arceringen. Enkel, kruisarcering en zelfs nog een horizontaal n verticaal lijntje toegevoegd. Natuurlijk varieer ik ook nog eens in de onderlinge afstand, hoe dichter op elkaar hoe zwarter de kleur.

[Foto: Rita Melgert]

Ook mijn Technische Tekenpen heb ik maar weinig gebruikt. Maar nu gebruik ik hem om een mooie roos te tekenen, deze keer in stippeltechniek. Zelfs de steel van de roos bestaat niet uit n egaal vlak maar uit duizenden stipjes dicht naast elkaar. Aan het eind van de middag, het kost me toch nog gauw zo'n anderhalf twee uur, heb ik dan ook een pijnlijke pols en kan ik geen stipje meer zien. Maar mijn roos ziet er prachtig uit. Ik ben blijkbaar de enige van de groep die alle mediums die er te koop zijn uitprobeert. Zo ontdek ik meteen wat mij wel ligt en vooral wat net.

[11 november 2009]

[Foto: Rita Melgert]

Deze roos in verschillende grijswaarden, HB, 2B, 4B, 6B en 8B, is een deel van een tekencursus. Hoofdzakelijk bedoeld om verschillende materialen uit te proberen. Om nog meer materiaal en technieken uit te proberen heb ik de roos verder nog uitgevoerd in inkt met gebruik van een ouderwetse kroontjespen, met een technische tekenpen, in verschillende soorten krijt, en natuurlijk verf. Je kunt ze dus in de desbetreffende rubriek vinden.

Elfenbankjes op een boomstronk

De prachtige kleuren van een groep elfenbankjes aan het begin van een stam, vraagt er gewoon om getekend te worden. Doordat ik door het fotograferen veel bewuster ben gaan kijken, en daardoor veel meer zie, heeft dat ook zijn invloed op het tekenen. Ik probeer zoveel mogelijk details vast te leggen, maar pas wel op dat het niet t overdadig wordt.

[16 oktober 2009]

Budleia met vlinders

Een bloemtros van een van mijn budleia's. Deze worden niet alleen door verschillende vlindersoorten bezocht. Ook bijen, lieveheersbeestjes en allerlei andere kevertjes genieten van de bloemen net als ikzelf overigens.

[19 september 2009]

Vliegenzwam midden op een pad

Na de warme zomer komt gelukkig mijn favoriete seizoen, de herfst. Al de kleuren die je dan tegemoet stralen als je door het bos loopt. En altijd weer op zoek naar paddestoelen, het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten. Veruit het mooist is en blijft de Vliegenzwam met zijn prachtige rode of oranjerode hoed. Deze stond midden op het Beerzerpad, nabij Beerze. Hij heeft alleen nog een beetje kleur nodig.

Kleine rode stoel

Ook op de Sallandse Heuvelrug zien we veel paddestoelen. Het felst van kleur zijn de kleine, jonge vliegezwammen. Ze hebben een bloedrode hoed en een prachtige roomkleurige steel. Het rokje om de steel ziet er heel apart uit met al de kleine flapjes die zachtgeel van kleur zijn.

[ Foto: Rita Melgert]

Nog een takje met weer andere bloesems, maar net zo leuk om te doen.

[1 december 2008]

[ Foto: Rita Melgert]

Een stekelige tak met bloesems. Het zo realistisch mogelijk tekenen gaat mij steeds beter af. Maar ook het kleinere werken vind ik erg leuk, ik hou wel van dat gepieter.

[26 november 2008]

Schetjes van eendjes, vogeloog, bloemblad en rozenknop

Zomaar een paar kleine schetsjes. Alleen het vogeloogje en de rozenknop heb ik helemaal uitgewerkt. Vooral het oogje vind ik mooi, nu nog de vogel er omheen.

[oktober/november 2008]

[ Foto: Rita Melgert]

Een kleine bosmuis doet verwoede pogingen om de laatste braam van het takje te snoepen. Nog even en de winter begint, dus probeert het beestje zich nog helemaal vol te proppen met de laatste vruchten van deze herfst. Dan zal hij zijn warme holletje weer opzoeken en de winter afwachten, totdat de lentezon de grond weer verwarmt en er weer volop eten valt te vinden.

[ Foto: Rita Melgert]

Een roos met HB, 2B en 4B getekend. Redelijk realistisch en ik ben er dan ook heel tevreden mee. Later heb ik deze roos in kleur, nog eens gemaakt op de Amiga.

[15 oktober 2008]

[ Foto: Rita Melgert]

Na de schets van de fresia's krijg ik de smaak van bloemen tekenen te pakken. Deze hortensiabloem houdt mij een aantal dagen bezig, maar dan ben ik ook heel erg tevreden. De bloem ziet er heel realistisch uit, en eigenlijk sta ik daar zelf van te kijken.

[2 oktober 2008]

 Rita Melgert

Een tweede tekening van mijn beide katten bij elkaar. Nog steeds geen dikke vrienden, maar heel af en toe zie ik dat Dahrio Yana wast en zij laat het gelukkig toe. Samen spelen bestaat uit rennen. Yana begint dan door de woonkamer, keuken en hal te rennen en Dahrio rent na een paar minuten achter haar aan. Plots draait Yana zich om en begint achter Dahrio, die zich van schrik al had omgedraaid, aan te rennen. Na een poosje brengt Yana daar weer verandering aan door om te draaien en weg te rennen. Dat spelletje spelen ze een kwartier lang om daarna weer te gaan slapen.

[28 juni 2008]

Kleine huismus

Deze huismus is wel z leuk, ik vind hem prachtig in ieder geval. Voor een 'snelle' schets ziet het er toch heel goed uit. Helaas blijkt achteraf dat het ook heel lang mijn beste schets van een vogel zal blijven. Na deze eerste keer dat het goed gaat, is het spontane en vlotte een beetje weg. Ik ben t veel bezig met het goed willen krijgen, en dan lukt het juist niet.

[4 december 2007]

 Rita Melgert

Pas in 2008 teken ik Yana en Dahrio samen. Ze liggen nooit tegen elkaar aan, of het moet zijn op mijn schoot, en probeer dan maar eens te tekenen of er een foto van te maken. Maar bij elkaar in de buurt is ook goed. Yana voor het raam en Dahrio diep in slaap op de mand. Tommie is met Joyce meegegaan toen die naar haar vader ging. Met zijn tween gaat het een stuk gemoedelijker, al laat Dahrio zijn dominantie wel erg gelden. Ze gaan in ieder geval nu beter met elkaar om dan in de tijd dat ze met zijn drien waren. Arme Yana moest het toen flink ontgelden, twee dominante katers die achter haar aan zaten.

[30 oktober 2007]

 Rita Melgert

Maar als Yana ligt te slapen lukken de schetsen/tekeningen van haar ook een beetje. Hopelijk lukt het me ooit haar zwarte vacht echt als vacht weer te geven, en kan ik haar karaktertje goed weergeven. Ze heeft meer vertrouwen gekregen sinds ze alleen is. Ze speelt veel meer, laat zich oppakken. Al blijft ze zich nog steeds na een aantal seconden verzetten. Ze komt steeds vaker op schoot liggen en geniet dan van alle aandacht die ze krijgt.

[28 oktober 2007]

 Rita Melgert

Yana heerlijk slapend bij mij op de bank. Ik blijf het moeilijk vinden om haar goed te tekenen. Maar deze tekening lijkt redelijk. Ik denk dat het door al het zwart komt. Een streepjespatroon zoals toen van Tommie, is toch iets handiger. Je ziet dan meer van de vorm van het lijfje. Nu moet ik oppassen dat het niet n grote zwarte vlek wordt.

[18 oktober 2007]

[Foto: Rita Melgert]

Je kunt je natuurlijk ook achter een masker verstoppen. En dat heb ik bijna mijn hele leven gedaan. Maar ik heb mijn masker afgegooid, en laat nu mijn ware gezicht zien. Al heb ik wel een hele tijd nodig gehad om dat ware gezicht zelf te ontdekken. Gemakkelijk is dat ook niet, dingen onder ogen zien, eerlijk zijn tegen jezelf. Maar bovenal leren zlf verantwoordelijk te zijn voor je geluk.

[8 juli 2007]

[Foto: Rita Melgert]

Ook in mijn spirituele tekeningen komen ogen te voorschijn, ik vraag me daarna telkens weer af wat ik niet wil zien. Natuurlijk heeft iedereen wel iets waar hij of zij liever niet aan denkt. Of aan herinnert wordt. Om verder te kunnen moet je het los kunnen laten, en dat lukt niet door je ogen er voor te sluiten.


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren