Tekeningen

[Foto: R.Melgert]

Het is al weer een lange tijd geleden dat ik een aantal knikkers getekend en gekleurd heb. Naar aanleiding van een uitdaging maak ik er weer een aantal. deze keer op een glazen spiegel. Ondanks dat ik nu al een aantal knikkertekeningen gemaakt heb, valt het deze keer nogal tegen. Het wil niet echt lukken om de reflecties goed te krijgen, helemaal tevreden ben ik dan ook niet. En verder duurt het deze keer ook nog eens heel lang, bijna de hele maand december, om de tekening af te krijgen.

[28 december 2012]

[Foto: R.Melgert]

Voor het eerst weer een portret getekent. Deze keer Meryl Streep, die niet alleen een goed actrice is, maar ook een mooi gezicht heeft om te tekenen of te schilderen. De arm ziet er een beetje vreemd uit, en misschien had ik die ook beter weg kunnen laten. Het haar viel tegen om goed te krijgen, blond haar is niet echt gemakkelijk, en gekruld haar nog moeilijker, net als haar ketting van schakels die moeilijk licht en glanzend te tekenen is. Maar haar ogen, waar ik mee ben begonnen, waren zo klaar en die vind ik het ook leukst om te doen, net als de andere 'onderdelen' van haar gezicht. Het moeilijkste vond ik wel de kleur van haar gezicht, huid, dat valt telkens te licht uit, maar na herhaaldelijk donkerder maken denk ik nu wel dat het er redelijk goed uit ziet. Net als bij het portretschilderen valt het krijgen van de juiste tonen van de huid, erg tegen.

[28 november 2012]

[Foto: R.Melgert]

Viooltjes bloeien tot in de winter nog in mijn tuin. Ik vind het altijd verbazend hoe standvastig en sterk deze tere bloempjes zijn. Zelfs als het vriest en sneeuwt blijven ze heel dapper hun hoofdjes boven de grond uit steken. Daarom verdienen ze een lintje.

[23 november 2012]

 R.Melgert
Geboorte Mandala
30x30 cm, Canson, Montval 300gr/m aquarelpapier

Al een paar jaar ligt de lijntekening van mijn geboortemandala te wachten om ingekleurd of geschilderd te worden. Vanwege de vele, en vooral kleine, details kies ik uiteindelijk voor kleurpotloden. Elke afbeelding staat voor iets uit mijn verleden, of is een symbool voor een bepaald getal. Het meeste werk zat ooit, in 2003, in het uitzoeken en berekenen van alle getallen, zoals geboortegetal, naamsgetal, zielgetal en geluksgetal. Maar ook het zoeken naar de bijbehorende geboortesteen-, en bloem. Blij dat de mandala af is, maar nadat ik alles nog eens ben nagegaan, blijkt dat ik in die tijd toch een aantal foutjes heb gemaakt en verkeerde symbolen heb geplaatst. Maar misschien dat ik nog eens een nieuwe ga maken, en dan in acryl of olieverf.

 R.Melgert
Drie Mandala's
70x50 cm, Acryl op Canvasboard

Dit is het originele schilderij, ooit voor een vriendin gemaakt voor haar verjaardag, en als cadeau voor 25 jaar vriendschap. Om het voor mijzelf nogmaals te schilderen, daar is het eigenlijk nooit meer van gekomen. Misschien een teken of vooruitziende blik, want nog geen vijf jaar later verbreekt zij de vriendschap. Het enige wat nog aan het schilderij en die vriendschap herinnert is deze wazige foto, en het schilderij dat ik daarna gemaakt heb van de middelste mandala.

[Foto: R.Melgert]
Dolfijnen
18x15 cm, Mi-Teintes pastelpapier

Zomaar een tekening van twee dolfijnen, om te kijken hoever ik kleurpotlood op pastelpapier kan gebruiken, en de eerste keer dat ik kleur op gekleurd papier. Ik heb voor oranje gekozen omdat dat de complementaire kleur van blauw is. Het ziet er wel leuk uit, ook het contrast tussen het blauw en oranje, maar mijn vaardigheden wat water tekenen betreft, is nihil en dat moet nog maar eens meer geoefend worden.

[Foto: R.Melgert]
Koperen Kannetje
26x19 cm, Daler & Rowney 120gr/m tekenpapier

Nadat ik al eens een geel koperen kannetje heb getekend, nu een roodkoperen kan. De moeilijkheid lag in al de verschillende vlakken, en de schaduw. Maar het ziet er toch heel realistisch uit.

[21 november 2012]

 R.Melgert
Voortuin
Daler & Rowney 120gr/m tekenpapier

Dit is een klein hoekje in onze voortuin dat er om vraagt om getekent te worden. In eerste instantie staat er alleen de bloempot met het dode kersenboompje, niet veel bijzonders of uitnodigend. Maar nadat ik de engel vanonder de struiken heb gehaald, en haar schaaltje vol zag liggen met de herfstblaadjes, wist ik dat dit het plaatje compleet zou maken. Een mooi stukje herfst in de tuin.

[21 november 2012]

[Foto: R.Melgert]
Twee vriendjes
Daler & Rowney 120gr/m tekenpapier

Twee kleine 'grote' vriendjes op weg naar het volgende kattenkwaad. Als eerste natuurlijk eerst de ogen van beide katjes gedaan en daarna verder met het cyperse katje, zijn vacht is het meest interessant en ingewikkeld. De vacht van het dit katje was veel werk, maar wel heel leuk om te doen. Ik heb eerst de donkere strepen getekent en daarna de lichtere delen ingevuld. Telkens weer over de strepen om de vacht iets donkerder te maken, tot ik uiteindelijk tevreden ben. Het rechter katje, een lapjeskat, was gemakkelijker vanwege het grote deel zwart. Ik ben er heel blij met het eindresultaat, een prachtig dierportret van twee kleine 'grote' vrienden.

[18 november 2012]

[Foto: R.Melgert]

Deze vissersboot is getekent naar de winnende foto van een 'uitdaging' van n van de leden bij Paintbasket. Je had de keus uit 10 foto's, waaronder die van een aantal vliegenzwammen van mijzelf. En een uitdaging is het, de tekening is niet zo heel groot, nog geen A4, dus de details vallen erg klein uit. Met veel geduld en goed kijken, en nog net geen gebruik te hoeven maken van een vergrootglas, krijg ik de tekening na een halve dag af. Complimenten en goede kritieken levert het in ieder geval wel op, te winnen valt er niets maar daar doen we het ook niet voor. Het is echt bedoeld om onszelf eens flink uit te dagen en net iets meer te durven dan normaal.

[Foto: R.Melgert]

Dit is de eerste keer dat ik een hond teken, een stuk gemakkelijker dan de kat die ik eerder deze week heb getekent. Alleen de pluizige vacht en het kwispelende staartje vormen de enige moeilijke onderdelen van deze leuke pup. Nog geen drie uurtjes tekenen en het vrolijke hondje is klaar.

[6 november 2012]

 R.Melgert

Vandaag heb ik na vier dagen eindelijk mijn kattenkopje af. Duizenden haaltjes en dubbele haaltjes, een arcering waarbij je de lijn aan het eind met een haal naar boven in een punt laat eindigen, daarna maak je aan het begin van het lijntje ook nog een haaltje naar boven. Hierdoor voorkom je dat je een donkere lijn krijgt waar je de vacht aanzet. De vacht krijgt door die dubbele haal een veel natuurlijker uiterlijk. Het meest tevreden ben ik wel met de ogen, daar ben ik de tekening ook mee begonnen. Als die eenmaal goed zijn is de rest alleen nog een kwestie van geduld.

[4 november 2012]

[Foto: R.Melgert]

Het alleen met grafiet tekenen bevalt steeds beter en ik zie ook veel vooruitgang met de tekeningen van een paar maanden geleden. Het lukt me steeds beter om de verschillende toonwaarden te onderscheiden en ook weer te geven zonder dat ik een foto van kleur naar grijstonen omzet. Dat maakt het natuurlijk wel een stuk gemakkelijker, maar om mijn tekenvaardigheden te verbeteren gebruik ik alleen de kleurenafbeelding. Voor het vergroten maak ik gebruik van het raster, of teken ik uit de vrije hand zoals met deze vogel.
De moeilijkheid hierbij is de draaiing van de kop en hals, en natuurlijk al de vlekken op de vleugels.

 R.Melgert

Dit stilleven is een stuk moeilijker, maar iets dat ik al langer wilde doen, een stilleven van een aantal parfumflesjes die ik tijdens de "Blauwe Vingerdagen" 2011 in Zwolle heb gekocht. Het kost mij drie dagen voordat ik het stilleven eindelijk redelijk goed op papier heb staan. Het zou, in vergelijking met de foto, nog een stuk donkerder kunnen, maar ik ben bang dat ik de tekening dan verknal. De eerste tekening was een stuk kleiner, en als ik met het vierkante flesje al een tijdje bezig ben, kom ik erachter, dat al de details wel heel erg klein zijn. Dus de tekening iets vergroot, nog steeds veel kleine details, maar ik kan nu iets beter de verschillende tonen aangeven.

 R.Melgert

Dit is de foto die ik gemaakt en gebruikt heb, nadat ik verschillende opstellingen heb uitgeprobeerd. Deze ziet er het beste uit, er zijn overlappingen en de vierkante vorm past goed bij de twee cillinders. Al de gekleurde vlakjes in het vierkante flesje zijn een goede oefening in goed kijken, net als de ronde, kristallen stopjes op de roze flesjes. Nadat ik deze opstelling heb uitgekozen, teken ik door meten de omtrek van de drie flesjes op papier, maar daarna print ik de foto uit en vul ik alle details is met behulp van het raster, dat ik over de foto leg. De lijntekening hoef ik niet al te veel te veranderen, zodat ik vrij snel verder kan met het invullen van alle details.

[4 november 2012]


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek

 

 

Archief Tekeningen

Bloemen en Planten
Dieren in het Wild
Gebouwen
Glaswerk
Huisdieren
Landschap
Natuur
Portretten Realistisch
Textuur
Voedsel
Vlinders en Insecten
Vogels
Water en al wat er leeft