Nieuwe opdrachten schilderen over de oude

Vrijdag 29 april 2016

Het kopje werd overschildert met grote bloemen

'Gele mok' word 'Gele bloemen'

Ik houd het met de bloemen op de drie basiskleuren die we voor de hele marathon gebruiken, rood, geel, blauw en wit voor het lichter maken en accenten, en zwart, maar dat meng ik liever zelf uit de drie kleuren om een levendig zwart te krijgen.

Opdracht 5: Bloemen 'Herfstboeket'. Thema: Creatieve Activiteiten

Omdat er een aantal leuke schilderijen van olifanten te zien waren in VQ van Whitney in de vorige maand, besluit ik om als extraatje een olifantje te schilderen, maar wel weer op canvasboard. Ik gebruik een board met een achtergrond/ondergrond van allerlei kleurtjes, penseelstreken om het penseel zo schoon mogelijk te maken, maar geen verf te verspillen. Ik vind dit een geweldige manier om een schilderij te beginnen, dat had ik al eerder ervaren met de eerst uil die ik geschilderd had.

Olifantje

En deze is zo leuk geworden, dat die voorlopig niet overschildert word. Het heeft ruim een week geduurd voordat het af was, dus, een blijvertje.

Extra oefening in kleurmengen

Nieuwe opdracht, nieuw extraatje, nieuw voorbewerkt 'canvas'

Opdracht 6 is wel heel kleurrijk, cirkels in de stijl van Kandinsky, maar na het olifantje zijn grote vlakken vullen met kleur een beetje saai. Als alternatief kon je ook kiezen om een mandala te schilderen, dus daar ben ik maar mee begonnen, over een nieuw vierkant ondergrond heen, maar als extraatje telt dit derde niet me, net als de vorige extraatjes. Ik werk tegelijkertijd aan het schilderij van het olifantje, dus wordt het een kleurige, fleurige boel op mijn ezel.

Opdracht 6: Extra Mandala


Abstracte chocolademelkbeker

Zaterdag 23 april 2016

Op een kleiner stukje karton, dat ik een grijsblauwe ondergrond geef, schilder ik een ander abstract, op weer een andere manier van abstraheren, eentje die ik wel heel leuk maar bovenal heel uitdagend vind, negatief.

Mok in Negatief


Abstract schilderen, een hele kunst

Vrijdag 22 april 2016

Weer een andere ondergrond, deze keer grijsblauw die ik ga gebruiken voor een Abstract schilderles bij PaintBasket. Met een gel heb ik bladeren geschildert voor ik de bluwe tint er overheen heb gezet. Helaas lukt het niet echt goed en moet ik dus wat ander verzinnen. Maar mijn regenboogjes komen mooi uit op het doek.

Regenboogjes op, en blad onder blauw

Uiteindelijk is dit een dag later mijn abstract geworden.

Blad in regenboogregen

Voor een vervolgles in abstract, gebruik ik de achterkant van het regenboogblad. Het passepartoutkarton lijkt me aan beide zijden goed te beschilderen, en dit is zo groot, dat ik er zelfs 2 schilderijtjes kan opzetten. Eigenlijk is het er maar 澭n, bergen met wolken in de ondergaande zon, maar door de reflectie in het meer, lijken het twee schilderijtjes, gespiegeld aan elkaar geschilderd.

Reflectie


Kipje gezien, kopje erover

Woensdag 20 april 2016

En als ik het water overschilderen al moeilijk vond, het grappige kopvoetertje valt nog zwaarder. Maar als ik bedenk dat ik het toch ook niet echt zo geweldig vind dat ik het wil bewaren, valt het nog mee. En uiteindelijk heb ik de foto's nog. Dus, volgende opdracht: Schilder een vogel in dezelfde stijl/leeftijdsgroep als eerder het poppetje, en welk andere vogel dan een kip zou er tevoorschijn komen. Ik gebruik nu een tweede passepartout, dat ik mooier vind voor dit kipje.

Met kipje ben ik wel heel erg in mijn sas, vooral de kleuren zijn prachtig geworden, al zeg ik het zelf. Maar ook het 3-D effect ook al is dat maar miniem, maakt dat het kipje wat meer vorm en massa heeft en niet een simpel plat figuurtje is.

Opdracht drie: 'Kipje'. Thema: Vogel-Energie

Hoe mooi ik het kipje ook vind, vooral de gemengde kleuren zijn prachtig geworden, ook het kipje wordt overschildert door...een gele mok.

Arm kipje wordt kopje

En hier het eindresultaat met mijn chocomelk mok.

Opdracht 4: Mok of Kopje. Thema: Meditatie


Voorkomen van het 'Witte Canvas Syndroom'

Dinsdag 19 april 2016

Om de volgende dag toch over een ondergrond te kunnen schilderen, heb ik telkens mijn penselen schoongestreken op een aantal restanten passepartout karton, dat ik in verschillende maten heb, ideaal voor deze marathon, met natuurlijk ook canvasboard en een 'echt' canvas. Maar niet elke opdracht om te schilderen vind ik even leuk, dus dat gaat op het karton.

Voorbereidend werk

En nog een aantal andere zodat er altijd al inspiratie klaarstaat mocht ik behoefte hebben om te gaan schilderen.

En om toch echt goed voorbereid te zijn, maak ik nog meer achtergronden.

 

Dorpje en Doedels

Zondag 17 april 2016

Een paar dagen nadat ik het kopvoetertje heb geschilderd, schilder ik op canvasboard deze huisjes met dezelfde kleurenmengsels als ik de eerste dag heb gemaakt, en ook voor mijn kopvoetertje heb gebruikt.

Extraatje in kleurmengen 'Kleurig Klein Dorpje'

26 Schilderijen in 2 maanden, schildermarathon voor VisionQuest

Zaterdag 16 april 2016

De tijd vliegt echt, voordat ik het merk zijn er alweer een paar maanden verstreken, en loop ik achter met het bijwerken van de webzijde. En het is echt niet dat er niets nieuws uit mijn handen is gekomen, dus bij deze een overzicht van wat ik sinds mijn laatste bijdrage in februari heb gedaan.
In de derde maand van VisionQuest is dan eindelijk de schildermarathon begonnen. De eerste opdracht, na het leren mengen van zoveel mogelijk kleuren uit alleen een koel rood, geel en blauw, is het schilderen van water, en dit is het eindresultaat. De combinatie van 6 blauwtinten is prachtig, van licht blauw, via turquoise naar donker blauw, en met het witte schuim als een haast verblindend lichtpunt.

Opdracht 1:Water - Thema: Waterenergie. Passepartout karton, 30cm x30cm

Ik heb hiervoor als ondergrond, 澭n van mijn met penseelstreken gevuld passepartout board gebruikt. Om geen verf te verspillen en om van de witte ondergrond af te komen, maar vooral om als inspiratie te dienen, heb ik mijn penselen telkens schoongemaakt op lege stukken passepartoutkarton en canvasboardjes.

Eerste laag over ondergrond van kleurtjes

Een dag later schilder ik over het water heen, nog niet eerder gedaan en het kost toch best even moeite, vooral omdat ik de kleuren, die helaas niet helemaal tot hun recht komen op de foto, wel heel erg mooi vind geworden. Maar verstand op nul en op naar de volgende opdracht: teken een popje zoals je deed als peuter/kleuter. Dat werd dus deze kleurige kopvoeter.

Opdracht 2: 'Tadaaa'-Kopvoeter. Thema: Open Ruimtes


Zelf je kleuren mengen voor uitbundige schilderijen

Maandag 11 april 2016

De mengoefeningen zijn een leuke en leerzame manier om met maar een paar kleuren je palet flink uit te breiden, en het begin van de marathon, 26 schilderijen maken in 2 maanden...op maar twee of hooguit drie canvassen. Het gaat om het leren loslaten van wat je hebt gecreeerd, niet hechten aan dingen, maar verder gaan tot dat schilderij dat je echt raakt of dat je nog even langer wilt houden. Maar omdat ik de kleurmengsel wil bewaren als referentie, maak ik die eerste dag alles in een aquarelblok van Canson waarin nog een aantal lege pagina's zaten, en een paar begin aquarelletjes die ik niet zo mooi vond en dus wel heb overgeschilderd.

Koel geel, rood en blauw

En de kleuren die je op die manier krijgt zijn vaak heel verrassend en hebben meer karakter dan een zelfde voorgemengde tint uit een tube, niet dat daar ook maar iets mis mee is, ik gebruik zelf ook nog veel kant en klaar kleuren terwijl die gemakkelijk zelf te mengen zijn. Maar soms wil je gewoon een puurdere kleur, en sommige kleuren vallen moeilijk te realiseren vooral als je niet de goede beginkleuren hebt. En soms, heel soms is het gewoon gemakzucht, waarom mengen, en vooral veel verf verknoeien om een bepaalde tint te krijgen terwijl je die in iedere goede kunstenaarswinkel kunt kopen. Al sluit die bij ons binnenkort zijn deuren en moet ik naar 澭n van de omringende steden, of internet, voor mijn verf etc.
Maar vandaag dus alleen zelf kleuren mengen, en na de eerste kleurige pagina is het eigenlijk de bedoeling dat je de volgende dag over dat schilderij heen schildert. Helaas heb ik vergeten foto's te maken van de kleurenwielen die ik eerst geschilderd had, maar als je goed kijkt bij onderstaande afbeelding, valt daar nog net iets van te zien. Maar bij Schilderen plaats ik later meer foto's van het ontstaan van sommige van de schilderijen.

Warm geel, rood en blauw

Maar ik ga gewoon op de naastliggende pagina verder met dezelfde kleuren, en maak wel eerst een achtergrond in de juiste kleurtoon. Dus eigenlijk heb ik twee keer de koele 幯 de warme kleuren gemengd. Waarom er eigenlijk alleen van de koele kleuren wordt uitgegaan weet ik niet, sommige kleuren kun je nu eenmaal alleen maar krijgen met de warme tinten, of zelfs een menging van warm en koel, al moet je daar wel heel erg mee oppassen. Maar voor natuurlijke, wat matte en neutrale kleuren werkt dat perfect.

'Koele' bloemen

en de warmere variatie...meer komt binnenkort bij Schilderen te staan, vooral het van het ene schilderij overgaan op het andere.

'Warme' bloemen

En met het restantje van alle kleuren heb ik nog een leuke pagina toegevoegd aan mijn blok.

Libel in matte, neutrale kleuren

 

Vrijdag 8 april 2016

Ik heb ook een aantal schilderijen gemaakt, zoals deze uil lekker met veel, eigengemengde, kleuren. Onderdeel van VQ en een extraatje om, na de eerste dag van de schildermarathon het mengen van zoveel mogelijk kleuren uit een koel rood, blauw en geel, het kleurenmengen nog eens op een mooie manier te oefenen.

Koele uil

 


Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek