Schilderijen: Kersen

5 Februari 2016

Nog meer schilderwerk, deze keer met acrylverf op (acryl)papier. Ik heb het schilderen bij PaintBasket maar weer opgepakt, om te beginnen met de Kersen. Ik zou eigenlijk de portretcursus of moeten maken, maar daar had ik nu nog geen zin in. En de 'Blue Gum Three' die eerder in het lessenplan stond, doe ik later. Over de tekening plak ik boeklon en snijd de vorm van de kersen uit. Op deze manier kan ik voorkomen dat er verf op de witte achtergrond komt.


'Kersen'
Acrylverf op Canson Acrylpapier 400gr/m, 12,5cm x 16cm

De reflecties lijken niet of nauwelijks aanwezig, en de kersen lijken te donker, maar aangezien het grauw, grijs en laat in de middag is, wordt fotograferen zonder flitslicht moeilijker zoniet onmogelijk, dus benadruk ik ze net iets meer. Ook maak ik nog wat aanpassingen aan de steeltjes, die een beetje té groen uitpakten.


'Close-up Kersen'

Nadat ik eerst een tweetal kersjes op wit papier heb getekend, heb ik een tweede vel, waar ik het uitgesneden sjabloon van de kersjes geplakt had, en dat ik gebruikt heb om mijn penseel op leeg te schilderen, zwart geschilderd zodat ik ook nog een paar kersen tegen een donkere achtergrond kan schilderen. Die achtergrond moet wel helemaal droog zijn om geen zwart in de kersen te krijgen.

Nadat de verf helemaal droog is, en het masker verwijderd, heb ik de twee kersjes geschilderd. Door het zwarte papier lijken de kersjes veel feller en lichter van kleur, terwijl alleen de schaduw iets lichter is en ik rechts iets minder zwart op de kersen heb aangebracht. De kleuren van de kersjes zelf zijn gelijk. Misschien dat ik nog een sterk verdunde zwarte glaceerlaag aanbreng om het felle van de kersen iets terug te brengen, en de lichte reflectie iets donkerder te maken. De reflectie van de kersen op tafel zijn in het echt niet zo fel van kleur, maar rood, net als paars en roze, is moeilijk te fotograferen, zelfs bij daglicht.


'Rode kersen op zwart'
Acrylverf op Canson Acrylpapier, 12,5cm x 16cm.

Ik ben heel tevreden met mijn beide mini schilderijtjes. Jammer alleen dat ik me niet op tijd bedacht had om de zwarte kersen in spiegelbeeld te schilderen en ook aan de andere kant van het 'canvas'. Maar ondanks dat ze ne gelijk zijn, vind ik ze erg mooi, vooral omdat je nu goed het verschil in kleur kunt zien tussen de beide kleuren achtergrond. Je zou haast denken dat ik voor de kersen andere kleuren heb gebruikt, maar beiden zijn met dezelfde klleuren geschilderd.

Schilderijen: 21 Days of Painting Meditation

Vrijdag 21 januari 2016

Deze week weer een aantal aquarellen gemaakt van '21 Days of Painting Meditation'.


Dag 5-Keelchakra

Na de eerste vijf dagen waarin telkens meer details in mijn aquarellen verschenen, vandaag een wat rustiger aquarel. Ik begin er ook steeds meer lol in te krijgen mijn penseel gewoon haar gang te laten gaan, zonder na te gaan denken.


Dag 6-Voorhoofdchakra

De laatste van de Chakra's, de Kruinchakra, heeft iets van slangen, naaktslakken en pauwenveren. Het doet me, nu pas, denken aan het Hoofd van Medusa, het is maar goed dat de pauwenveren het allemaal wat vrolijker maken.


Dag 7: Laatste van de Chakra's-Kruinchakra

Schilderijen: Lifebook en 21 Days

Vrijdag 15 januari 2016


Lifebook week 1

Eén van de vrouwen van 'Woman Unleashed', Whitney Freya, had als cadeautje een gratis cursus aquarel schilderen: '21 Days of Painting Meditation' en dat blijkt eigenlijk wel heel erg leuk te zijn. Wel even weer wennen aan meditaties, maar het schilderen op gevoel en muziek is erg leuk.

Dag 1: 1ste Chakra - de Stuitchakra

Eerst kwamen de 7 chakra's aan bod. De eerste drie deed ik 's middags nadat de nieuwe video er was, korte videos van ongeveer 6 á 7 minuten met muziek die niet altijd even prettig was om aan te horen. Soms duurde het even voordat de nieuwe video er was, mede door het tijdsverschil, waardoor ik pas 's avonds kon schilderen. De kleuren kwamen soms anders uit dan verwacht, vooral doordat ik bij lamplicht moest werken.

Dag 02: Buikchakra

Dus daarna heb ik een dag over geslagen, eigenlijk dus een avond, zodat ik 's ochtends een kwartiertje tot 20 minuten kan schilderen aan die van de vorige dag. Een lekker ontspannen begin van de dag.

Dag 03: Zonnevlecht

Ik had nog een oud aquarelblok in de kast liggen, en dat had de perfecte grootte voor deze aquarellen. Ik kwam 4 pagina's te kort, maar die heb ik uit een ander blok gehaald waarvan het papier vrijwel dezelfde dikte had.

Dag 04, Hartchakra

Het kaft was saai dus heb ik dat beschilderd. Eerst met Gesso, en daarna met aquarelverf. Best een uitdaging en het drogen duurde ook vrij lang. Maar met het eindresultaat ben ik best tevreden.

Kleurig kaft 21 Days of Painting Medittion

 

Een fantastisch, kleurrijk en creatief 2016 gewenst.

Dinsdag 29 december 2015

Dus, nu we bijna aan het eind van 2015 zitten, heb ik niet alleen mijn webzijde op orde, heb ik weer geschilderd én in een journal gewerkt, ook is mijn schilderij af, en ik ben er toch wel heel erg blij mee. Het ging langzamer dan verwacht, abstract schilderen vergt toch meer van mij dan iets realistisch neerzetten, ook al is het veel ontspannender doordat je geen vaststaande vorm hebt die herkenbaar moet zijn. En ondanks dat het redelijk geabstraheerd is neergezet, zijn de klaprozen en margrieten, direct herkenbaar.


'Bloemenveld in de Zon'
Acrylverf op canvas, 60 x 80 cm

Dinsdag 24 november 2015

Mijn schilderij gaat langzaam, maar je ziet nu wel duidelijker dat de voorste bloemen klaprozen zijn.


'De klaprozen groeien'

Woensdag 18 november 2015

Er zit al lekker schot in mijn schilderij. Ik geniet er zo van en dat terwijl de grootte eerst best een probleem was. Het tweede is, het wordt een abstract schilderij, zo anders dan het redelijk realistische wat ik normaal doe, of de fantasieportretjes. Hopelijk loop ik niet in mijn eigen valkuil en ga toch lopen priegelen en details invullen, maar voorlopig ziet het er goed uit.


'De eerste klaprozen'

Dinsdag 17 november 2015

Nu het einde van het jaar in zicht is, doe ik eindelijk weer wat ik het liefst doe, schilderen!! Het is nog niet veel, maar het begin is er alhoewel ik tussendoor wel wat kleine schilderijtjes heb gemaakt. Maar dit is voor het eerst weer eens op een echt canvas. Het word mijn eerste 'grote' schilderij, 80cm x 60cm, niet echt reusachtig, maar voor mij als een echte priegelaar meer dan groot genoeg.


'Bloemenveld in de zon'

 

Woensdag 8 september 2015

Ik wil het schilderijtje met Rosa, Dewi en Oscar nog een keer maken, maar deze keer op canvasboard en met acrylverf. Helaas vallen de kleuren nu heel erg tegen. Natuurlijk is het nog niet af, maar of het net zo'n leuk schilderijtje wordt als het eerste, betwijfel ik, het is mij al vaker overkomen dat het tweede schilderij, of een tekening, nog niet half zo mooi werd als het eerste. Voorlopig laat ik het even liggen, het komt vanzef wel een keer. En zo niet, schilder ik er gewoon iets anders overheen.

 

Maandag 26 augustus 2015

Zo af en toe kom ik op internet aparte schilderijtjes of technieken tegen, of zoals in dit geval, iets hergebruiken dat normaal gesproken de afvalbak ingaat...theezakjes. Op gedroogde en leeggemaakte theezakjes worden petieterige kleine aquarelletje gemaakt. Soms heel simpel, maar andere weer heel gedetailleerd. Ik houd het bij simpel.


'Theezakjes-Kunst'
Aquarel op hergebruikte theezakjes, 3,8cm x 7,0cm

Door de thee heeft het papier een prachtige patina, en de aquarelverf vloeit iets uit. De zwarte fijnschrijver vloeit helaas iets meer uit, maar toch ziet het er wel leuk uit. Mocht ik meer inspiratie krijgen, een klein voorraadje is zo aangelegd, kost vrijwel niets, en je kunt ook gewoon kleurpotlood gebruiken. Het volgende 'aparte' papier vond ik snel...vogeltjes geschildert op de binnenkant van medicijnedoosjes.


'Minikunst'

 

Dinsdag 20 augustus 2015

Door mijn eerste probeersel op passepartoutkarton, wil ik nu ook de goedkope kinderverf, gouache uitproberen. De verf zelf is meer krijt dan echt verf, de kleurkracht is op papier laag en over een eerdere laag gaan laat die weer oplossen. Maar op dit karton pakt het verrassend goed uit, het krijtachtige blijft maar de kleuren worden intenser. Ook blijft de eerdere laag beter liggen en kun ik eindelijk laagjes and scaduw aanbrengen. Het uiteindelijke resultaat, is dit grappige figuurtje Oscar, nog wat kleine lichtpuntjes en lijntjes met de witte Sharpie, en wat haar van aquarelverf en klaar is een klein maar leuk schilderijtje. Een eerder gehaakt knuffeltje, dat een eigen ontwerp is, heeft model gestaan.


'Oscar, gouache op karton, 10cm x 15cm.

Nu de gouache zo goed uitpakt maak ik nog een schilderijtje, dit keer zet ik het karton op de brede kant. En zie hier, Oscar en zijn twee nieuwe vriendjes.


'Rosa, Dewi en Oscar'
Gouache op karton, 10cm x 17cm.

Nog een foto samen met het andere schilderijtje, voor het naar Canada vertrekt, als cadeautje voor Susanne. Zij had de 'echte' Oscar graag willen houden toen die bij haar kwam als onderdeel van een swap die we hadden. Maar Susanne besloot Oscar te laten verhuizen naar Australië, en twee andere popjes die ik gemaakt had bleven bij haar. Nu krijgt ze dan haar eigen Oscar, en twee vriendjes.


'Vlak voor vertrek naar Canada'

 

Donderdag 15 augustus 2015

Van een kennis krijg ik, als ze haar hobby spulletjes gaat opruimen, een doos met allerlei dingen die ze 'over' of teveel heeft. Daar zit ook een aantal tubbetjes goedkope aquarel bij. De meeste zijn groen en blauw, maar ook een zwarte en witte permanente stift/ Sharpie. Dus dat roept om een probeersel gemaakt op passepartout karton. Het eindresultaat is een leuk schilderijtje dat alleen nog maar een lijst nodig heeft.


'Doedelbladeren op aquarelcirkels'
Passepartout-karton 20cm x 20cmNieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek