Eindelijk weer een schilderij(tje)

Zaterdag 11 april 2015

Voor het eerst in bijna 2 jaar heb ik weer een doek, een canvasboard om precies te zijn, op mijn ezel staan. En na een hele dag, waarin ik mij uitstekend vermaakt heb, is dit het eindresultaat...

Naast natuurlijk acrylverf, heb ik ook stencils gebruikt. Van iemand die ik via een online groep heb leren kennen, krijg ik zomaar een aantal stencils om uit te proberen. Dus nu een paar dagen nadat ik haar pakje met de post kreeg, moet ik dan ook 澭n van de stencils uit proberen. Ik gebruik maar een paar kleuren verf die ik sterk verdund opbreng in grove streken. Ik wil vooral proberen om iets losser te werken, zonder vooropgesteld plan of idee.

Aan het eind van de dag heb ik een leuk schilderijtje dat naar mijn idee nog iets nodig heeft...maar ook moet ik de 'juiste' kant van het schilderij vinden, want zoals op bovenstaande foto is het niet geschilderd.

Het schilderijtje is andersom begonnen en geschilderd, maar wilde ik zeker weten waar, wat en vooral of ik nog iets toe moest voegen, zou ik het eerst van verschillende kanten moeten bekijken.

Het schilderijtje op 澭n van de korte kanten viel af, geen van beide spraken me echt aan en helemaal blij werd ik ook niet van het schilderij zoals ik het geschilderd had, dus bleef er maar 澭n optie over, zoals in de eerste foto. Ik zag hier in eerste instantie een universum in met planeten die vanuit het niets omhoog komen. Maar ook het hart van een bloem, de gekleurde rode vlakken er omheen deden mij denken aan de grote bladeren van een klaproos.

Ik heb het eerst maar even laten staan, want ik kan er maar een keer iets aan veranderen, en als dat niets wordt heb ik iets verknald dat ik nu ook al mooi vind. En al is het maar een canvasboard met een beetje verf...het is wel mijn eerste schilderijtje na lange tijd. Dus gewoon laten staan, kijken en wachten tot ik zeker weet wat en hoe ik dit ga aanpakken. Maar ik krijg direct al te horen dat het af is, dat ik er niets meer aan moet doen. Helemaal overtuigd ben ik niet maar ik weet dat Dick het nog nooit mis heeft gehad, dus ...voorlopig blijf ik er af.

 

Schilderijen: De laatste stip

Donderdag 29 mei 2014

Eindelijk klaar, mijn laatste stip is gezet...tenminste...dat denk ik. Ik heb de neiging om nog meer toe te voegen, maar uiteindelijk moet ik het schilderij toch eens als 'af' aanmerken. Ik heb er lang maar met heel veel plezier aan gewerkt, maar na maanden heb ik er nu denk ik uiteindelijk toch maar een laatste punt in gezet, alhoewel...

命.Melgert
'...nog 澭n stipje...'
30 x 40 cm, Acryl op canvas

De details vallen totaal in het niet in deze foto van het complete schilderij. Maar in ieder geval is te zien hoe kleurrijk het geheel is geworden, en vooral hoe vol. Het was telkens weer een uitdaging om nieuwe doedeltjes te vinden om al de vormen te vullen.

命.Melgert

Rechtopstaand en dezelfde breedte aanhoudend krijg je nu toch iets meer details te zien, maar voor een goed overzicht van al de honderden kleine doedeltjes zijn de detailfoto's hieronder toch nog het beste, ook al blijft het behelpen...

命.Melgert
Bovenste helft

命.Melgert
Onderste helft

命.Melgert
Hoek rechts beneden

命.Melgert
Hoek links beneden

命.Melgert
Hoek rechts boven

命.Melgert
Hoek links boven

命.Melgert
..en het midden.

Maar hoeveel detailfoto's ik ook zou plaatsten, het haalt het niet bij een blik op het echte schilderij.

30 september 2013

 Riya Melgert
Miniatuur Van Gogh's
6.4 x 8.9 cm, aquarelpapier

Dit zijn de eerste 'schilderijen' in vier maanden tijd...en dan zijn het nog miniatuurjes ook. Deze mini kopie螚 van schilderijen van Van Gogh zijn niet groter dan 6.4 cm x 8.9 cm, de grootte van een atc/ruilkaartje Deze eerste drie waren een oefening, kijken of het mogelijk was voor mij, om zo klein te schilderen zonder details weg te laten. Het was wel veel werk, en het duurde vooral lang omdat ik geen detail van het origineel probeerde weg te laten.

 Riya Melgert
De stoel van Van Gogh
6.4x8.9 cm, acryl op aquarelpapier
Naar het origineel uit: Arles,+/- 20 november 1888

Als eerste 澭n van mijn favoriete schilderijen: De stoel van Van Gogh. De pijp en tabak op de eenvoudige rechte stoel, de bak met bloembollen op de achtergrond, zijn verwijzing naar Nederland, ze geven Vincent van Gogh goed weer.Vooral de stoel nam veel tijd in beslag...maar ook het proberen de juiste kleuren zoveel mogelijk te benaderen, vergde heel veel mengen en proberen. Het hoeft natuurlijk geen exacte kopie te worden, maar ik wilde het wel zo goed mogelijk naschilderen.

 Riya Melgert
De stoel van Gauguin
6.4x8.9 cm, acryl op aquarelpapier
Naar het origineel uit: Arles, +/- 20 november 1888

Gauguins stoel is veel comfortabeler, de beide boeken, de kandelaar en kaarsen, alles geeft de veel rustiger figuur weer die Paul Gauguin is. Het viel niet altijd mee om de verf dun genoeg, en toch met zoveel mogelijk structuur, op het papier te krijgen. Maar ik denk dat ik daar redelijk in geslaagd ben. Werken op zo'n kleine oppervlakte is een grote uitdaging, maar heel leuk en het inspireert tot meer. Vooral omdat ik altijd al echte miniatuurjes voor mijn poppenhuis wilde maken. En dit zijn de eerste pogingen daartoe.

 Riya Melgert
De Zaaier
8.9x6.4 cm, acryl op aquarelpapier
Naar het origineel uit: Arles, +/- 15 juni 1888

Een prachtig landschapje met als grootste uitdaging de boer die zijn graan uitzaaid. Wat mij vooral aansprak in dit schilderij is de zon en de prachtige lucht die Vincent van Gogh schilderde. Maar ook de complimentaire kleurstelling, geel/paars en oranje/blauw maken het 澭n van zijn mooiste landschappen. En om zijn kunstwerk in het klein zo goed mogelijk weer te geven, is mijn eerbetoon aan hem. Vincent van Gogh is 澭n van mijn favoriete Meesters, net als Vermeer, Monet, Gauguin om er een paar te noemen.

11 juli 2013

 R Melgert
Libel
Schut Terschelling 300gr/m aquarelpapier

Het is alweer een aantal maanden geleden sinds mijn laatste aquarel maar eindelijk vond ik een interessant onderwep dat ik al heel lang eens wilde uitproberen. Het bijzondere aan deze aquarel is dat het met links geschilderd is. Rechts is mijn dominante hand maar aangezien ik geregeld veel last heb van mijn pols en hand, en daardoor de penselen niet echt goed meer kan vasthouden, heb ik het deze keer eens met links geprobeerd. En voor een eerste aquarel vind ik het niet zo heel slecht.

7 maart 2013

命.Melgert

Het valt niet altijd direct en goed te zien waar iets is toegevoegd, maar vandaag heb ik de linker bovenhoek ingevuld. Er zijn nog heel veel vlakken in te vullen, en het begint tegen te vallen om leuke vlakken te maken zonder al te veel en vaak in herhaling te vallen.

24 februari 2013

 Rita Melgert

Nog niet helemaal klaar, maar ik heb al een groot aantal kleinere en nog kleinere details toegevoegd. Het gaat er steeds mooier en vooral kleurrijker uitzien. Alleen na een uur staren en priegelen, hebben mijn ogen even tijd nodig om zich weer op grotere voorwerpen te kunnen focussen.

19 januari 2013

 Rita Melgert

Na een aantal weken, maanden eindelijk weer iets geschilderd, hier het begin van een abstract schilderij. Dit is de eerste laag met vlakken in verschillende kleuren en vormen. Normaal heb ik al iets op papier staan, of teken ik en schets op het canvas, maar nu ben ik gewoon aan het spelen met verf. Er volgen nog minstens twee en misschien zelfs nog drie lagen, waarbij elke volgende laag kleinere details heeft. Het geheel moet een vrolijke verzameling van kleur en vorm worden. E幯 keer eerder heb ik zoiets gemaakt, Kleurenfantasie, maar daarbij bleven de vormen toch allemaal iets groter.

 Rita Melgert
Deldener Esch
40x50 cm, canvas

Dit is de Deldener Esch waar wij vaak wandelen en fotograferen, dit schilderij is dan ook naar 澭n van mijn eigen foto's gemaakt. Vooral in deze tijd van het jaar, is het er prachtig en struikel je bijna over de hoeveelheid paddenstoelen. Dit jaar zijn het vooral de vliegenzwammen die in een overdaad aan rood, het stukje naast het pad bevolken. Maar ook veel andere soorten komen wij er tegen zoals de Reuzenzwam, Russula's en Schubbige Bundelzwam, maar ook zo af en toe ook vrij zeldzame en minder bekende soorten, zoals vorig jaar de Spateltrilzwam, die erg veel lijkt op het Judasoor en de Grote Oranje Bekerzwam. Gelukkig heb ik er een aantal foto's van gemaakt, want dit jaar is er niets te zien.
Ik heb het schilderij vrijwel zonder tekening opgezet, alleen een ruwe schets met houtskoolpotlood, van het pad en de bomen in de middenstrook en alleen voor het gras aan beide kanten van het schilderij en het laatste stukje van het fietspad, heb ik de foto gebruikt. Door die foto uit te vergroten op mijn notebook, kon ik dit focuspunt goed bekijken, ook al is dat op de foto wel vager en onscherp.

[24 november 2012]

 Rita Melgert
Landschap met Nijlpaard
24x30 cm, canvas

Een landschapje met een nijlpaard in de schemering. Na het aanbrengen van de tekening en de eerste dunne kleurlaag, wacht ik totdat dit droog is. Ook in de volgende lagen houd ik de acryl zo dun mogelijk, net dik genoeg om de onderliggende laag en tekening te bedekken. De lucht en het land met beplanting geven geen problemen, zelfs de boomstronken in het water lukken vrij goed. Water schilderen is echter iets anders, dat heb ik nog maar een paar keer eerder geschilderd, en daar ben ik dan ook niet tevreden over, maar het ziet er wel leuk uit. Ik heb wel enige kleurvariatie aangebracht, reflecties van de roze/blauwe lucht en wat lichtere kleurtjes die toch aan schitteringen doen denken. Ook dieren heb ik nog niet zo vaak geschilderd, maar dit nijlpaard valt gelukkig mee. Door het tegenlicht is het nijlpaard vrij donker, alleen waar het laatste zonlicht op zijn huid valt, zijn wat lichtere plekken te zien. Ik heb er in ieder geval met veel plezier aan gewerkt, en het was ook nog eens vrij snel klaar.

[28 oktober 2012]

 Rita Melgert

Eindelijk, na ruim twee jaar, is mijn Hundertwasserschilderij klaar. Helemaal tevreden ben ik niet, maar dat was ik eigenlijk in het begin al niet: verkeerde start, te klein, om mee te beginnen en vooral om op door te gaan. Veel te groot en te dun papier en te veel details. Maar het is wel heel kleurig en ik heb verschillende media gebruikt. Het schilderij is verder ingevuld met aquarelverf, nog meer glitterstift en ik heb zout gebruikt in de nog natte aquarelverf. Het geheel ziet er wel leuk uit, en sommige stukjes vind ik echt heel mooi geworden en die denk ik nog wel te gaan gebruiken in een groter, acryl, schilderij. Maar ik ben wel blij dat ik dit eindelijk helemaal af heb, gelukkig krulde het dunne papier niet al te erg, op sommige plekken heb ik namelijk erg nat gewerkt. Maar of ik ooit weer met zoveel details iets ga maken, denk het niet maar je weet maar nooit, ik hou nu eenmaal van gepriegel.

[26 oktober 2012]

 R Melgert
Roze bloem
18x24 cm, Schut 200 gr/m Cold Pressed 100% Katoen Aquarelpapier

Dit is de eerste keer dat ik zout heb gebuikt op nat aquarelverf, waardoor je deze prachtige achtergrond krijgt. Deze keer wilde ik eens iets anders dan alle blaadjes, licht en schaduw te schilderen, en om toch iets moois te krijgen, is dit niet alleen een prachtige maar ook zeer eenvoudige methode. Ik heb hiervoor gewoon tafelzout over de nog vochtige aquarelverf gestrooid, na een half uurtje was het papier volledig droog en kon ik het restant verwijderen. Dit is ook te ideaal om sneeuw of sterren te cre褰en in een donkere lucht. Naast tafelzout is grof zeezout heel geschikt voor grotere vlekjes.

[24 oktober 2012]

 www.ritamelgert.nl
Twee polinesiesche schonen naar Gauguin
24x30 cm, canvas

Gauguin heeft een aantal mooie schilderijen gemaakt in de jaren dat hij op Polinesi en Hawai verbleef, waaronder dit. Het sprak mij heel erg aan, vooral de warme tinten vond ik een uitdaging. Verder vind ik de houding van het linker meisje erg mooi, en vooral haar gezichtsuitdrukking vind ik prachtig. Het moeilijkste onderdeel was wel de huidskleur. Gele oker, cadmium geel, alizarin crimson en voor de schaduwen sap groen en paars, een menging van ultramarijn blauw en alizarin crimson. Vooral de schaduwdelen vielen vaak te groen uit. Maar nu het klaar is vind ik het schilderij erg mooi geworden, het is mijn eerste, geschilderde, kopie van 澭n van de bekendste kunstschilders die geleefd heeft. Ik ben vooral blij met de uitdrukking van het linkermeisje, de zachte uitstraling en de vage glimlach heb ik gelukkig kunnen weergeven.

[8 oktober 2012]

 www.ritamelgert.nl
Strandhuisjes
20x20 cm, canvasboard

Deze huisjes aan het strand vond ik er erg leuk uitzien, en vandaar dat ik deze workshop van 咐oke Klootwijk uit Middelburg ook wilde doen. Maat en kleuren heb ik aangepast, nou ja, de kleuren die gebruikt werden heb ik niet allemaal, en door gebruik van een ander rood, wordt het toch weer anders maar dat is nu net het leuke van schilderen. Hoe vaak je een bepaald onderwerp ook gaat schilderen, telkens krijg je een heel ander schilderij. Ook heb ik geen olieverf gebruikt, maar acryl. Bijna had ik het schilderij weg gedaan of overschilderd, de ondergrond en acryl tekening waren niet echt fantastisch, maar na een paar dagen ben ik toch maar verder gegaan en ben ik uiteindelijk toch wel blij met het resultaat. Het schilderij is met dit beperkte palet, ultramarijn blauw, cadmium rood, gele oker en natuurlijk titanium wit, erg harmonieus geworden, en heel anders dan het schilderij van Joke zelf.

[2 oktober 2012]

 www.ritamelgert.nl
Realistische Roos
30x40 cm, canvas

Meer dan een week ben ik bezig met de roos, voordat ik eindelijk kan zeggen dat hij klaar is. Helemaal tevreden ben ik niet, de achtergrond valt veel te donker uit. De aanbevolen en gebruikte kleur is gras groen voor de lichtere delen en gras groen met ultramarijn voor de donkere delen. Achteraf gezien had ik aan mijn groen beter iets azo geel of gele oker toe kunnen voegen, zodat het iets lichter en zonniger van kleur werd.
Het mengen gaat moeilijk en het is niet eenvoudig om het roze mooi te mengen over en met het geel. Ik meng er wel een poosje retarder door, maar dat valt tegen. De verf met retarder laat los zodra ik er weer overheen ga, en het is moeilijk om die lelijke plek daarna te bedekken. Ik verander mijn werkwijze door te gaan werken met dunne laagjes zodat ik een onderlaag heb en ik de plek voor het roze en alle tinten geel, al vast kan leggen. Door per rozenblaadje de kleuren op mijn palet te mengen, en door gebruik te maken van meerdere penselen, kan ik daarna sneller werken en inderdaad de verf redelijk goed mengen.

 Rita Melgert
Tulpen met Waterdruppels
24x32 cm, canvasboard

Tulpen met waterdruppels, niet alleen erg mooi maar ook een prima oefening in tekenen, kleuren mengen en druppels schilderen. Vooral de druppels zijn erg leuk om te doen en dus maak ik daar een flink aantal van in verschillende grootten. De kleinste druppel is hooguit 3 mm, de grootste is nog net geen cm breed, namelijk 9 mm. Ook de achtergrond heb ik aangepast, heel donkergroen inplaats van zalmkleurig. De donkere achtergrond laat de tulpen mooi uitkomen, de kleuren zijn daardoor nog feller.

 


Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek