Kleurige omslagdoek

Donderdag 30 juni 2016

Dit is mijn nieuwste omslagdoek, asymetrisch, lekker groot, kleurig en warm.

Een poosje terug had ik het leuke poezenwandkleed gemaakt, een ontwerp van Mayan en Richard Ward, en deze keer test ik een patroon voor een omslagdoek, om te zien of het ontwerp 'klopt', er geen fouten in het patroon zitten en of alle instructies duidelijk genoeg zijn. Het leuke van het testbreien van dit patroon is dat ik nu eindelijk al mijn fantasie-, en speciale, dikke garens kan gaan gebruiken waarvan ik per soort maar 澭n enkele bol heb.

Garens combineren

Omdat ik niet zo heel veel van de benodigde dikke garens heb, garens die je op naald 10 of 12 breit en haakt, werk ik op sommige delen met twee of zelfs drie verschillende garens tegelijkertijd. Hetzelfde heb ik eerder al gedaan met het Poezenwandkleed, en daar heb ik nog een paar restbolletjes van die ik nu weer goed kan gebruiken. Sommige garens zijn dan nog steeds iets te dun, maar dat zorgt voor wat variatie in de shawl/omslagdoek.

Dit patroon is ideaal om al je restantjes, weesbollen en 'vreemde' garens, die eigenlijk nergens voor te gebruiken zijn, te combineren en te gebruiken. Het eindresultaat is altijd een verrassing.


Illusion, Freeform, Scrumbles en meer

Woensdag 15 juni 2016

Begonnen met mijn eerste Illusie breiwerk, een portret van een zeer bekende Rock & Roll zanger, als verjaarscadeau.

Ook ben ik vorige week met een tweede 'Freeform' zoals het ook wel genoemd wordt, begonnen. Deze keer met alleen een paar eerste instructies van Mayan, de ontwerpster van mijn wandkleed, Yana's 2e kleedje, en een omslagdoek waar ik mee bezig ben. Na die eerste instructies, met 7 verschillende garens tegelijk een paar toeren breien met een vlecht in het midden, mag je het zelf verder verzinnen, en eventueel die instructies ook aan de anderen sturen. Met dit als mijn eindresultaat...

'Freeform' Polswarmer of Cosy voor mijn waterfles?


Helaas is de groep maar klein, vijf personen, en daarvan gaan er maar twee en Mayan, verder met eigen fantasie. Helaas blijft het bij weer een klein stuk, want na mijn aandeel in instructies, die alleen door Mayan ook worden gedaan, houdt het eigenlijk op. Jammer want het is best een grappig en uitdagend project. Maar ja, ontwerpen of het maken van iets zonder een patroon 幯 ook nog eens niet de vaste standaardregels van breien en haken te volgen, ligt niet iedereen De meesten werken toch liever volgens een vooraf uitgewerkt patroon.

'Freeform' en 'Scrumbles'

Mijn uiteindelijke vorm ziet eruit als een kip of haan, en Mayan stelde voor om daarmee verder te gaan, door er een wandkleed met haan van te maken of een leuke tas. Ik kan de drie vormen uiteraard ook samen gebruiken en nog meer vormen maken. Van de grotere vorm, waren alleen de eerste toeren, het rode/paarse garen waar ik de hanekam aan heb gebreid, gegeven, de rest is mijn eigen fantasie.

Door gebrek aan belangstelling, wij blijven met zijn tweetjes over, besluit Mayan om het experiment te stoppen, jammer. Dus besluit ik om de andere vormpjes zelf maar te maken, ik vind het eigenlijk best leuk om te doen en gekke dingen te ontwerpen.

 

Stokweven

Woensdag 8 juni 2016

Voor een nieuwe swap bij TCA, gaan we stokweven. Weven met 6 rondhoutjes, waarbij aan de ene kant een gaatje zit voor je scheringdraden/garen. Ik heb in plaats van de rondhoutjes, 6 stevige dikke 'rietjes' gebruikt, eigenlijk is het een onderdeel van een sluitclip die maar niet wilde doen wat het moest doen, daar een schuine kant aangemaakt 幯 een gaatje voor de schering: werkt perfect.

We hadden er tot midden juni de tijd voor, dan kon het opgestuurd worden naar Canada, waar het verdeeld en gemixt werd en de nieuwe pakketjes weer teruggestuurd worden.

Weven op stokjes of rietjes

Het is de bedoeling om een onderzetter, een poppetje en een muurhanger of sierraad te maken, en ik heb eindelijk mijn drie projectjes klaar. Het ziet er alleen een beetje saai en 'onaf' uit.

Ik vond het allemaal toch nog een beetje saai, dus voor een beetje extra versiering was nog wel tijd, en het eindresultaat was een stuk leuker. Het popje krijgt een gezichtje van katoen, en kraaltjes op haar trui, en een ketting. Het uiltje krijgt nog een paar schelpenstukjes, een paar mooie nepjuwelen, een klein hartje, en een sierlijntje van gouddraad.

Mijn uiteindelijke projecten


Kleurig brei-, haak- en weefwerk: 'Scrumbles' en wandkleed

Maandag 30 mei 2016

Scrumbles zijn kleine stukjes brei en haakwerk, vaak gecombineerd, die meestal zonder enig patroon worden gemaakt. Je breit en haakt niet 'netjes' de ene ronde of toer na de andere, maar gaat van links naar rechts, breekt draden af, hecht dat weer ergens anders aan de kant of in het midden aan en gaat vandaar verder. Dezelfde kant op, aan de achterkant de andere kant op, of van horizontaal naar vertikaal, kortom fantasierijke, inspirerende en ondefineerbare vormen zijn na een poosje het resultaat, en die zet je naar believen aan elkaar om er een tas, kleedje of omslagdoek van te maken.

Dit zijn de eerste twee scrumbles van een serie van 10 gemaakt volgens een paar instructies, om je op weg te helpen met je eerste schreden op het pad van 'Freehand' werk. Het grappige is, dat ondanks de aanwijzingen, de vormpjes van iedereen er net weer anders uitziet door het gebruik van ander garen, dikkere of dunnere naalden of haak, of omdat aanwijzingen niet alijd correct worden gelezen of uitgevoerd.

Mijn eerste 'Scrumbles', gecombineerd haak-, en breiwerk

Mijn eerste 'grote' wandkleed in Intarsia en Colourwork

Het wandkleed met katjes waar ik een tijd geleden mee ben begonnen en al een paar weken af is, heb ik nu voorzien van een rand, en bevestigd op een canvas van 50 x 50cm. De klemmen die er op de foto nog opzitten zijn maar tijdelijk.

Het patroon, een ontwerp van Mayan en Robert, heb ik iets aangepast. Het sneeuwde terwijl ik met het dak bezig was, dus moest er gewoon sneeuw op het kleed komen. Ook de kleurtekening op de katjes is een aanpassing van mij zodat ik wat leuke fantasiegarens kon gebruiken.


Marathon opdracht 10 - 13

Zaterdag 21 mei 2016

Nog meer VQmarathon resultaten.
Op weer een ander stuk passepartout karton, met een paar kleurproefjes erop, start ik mijn volgende VQopdracht. Dit is ondertussen mijn derde nieuwe 'canvas' denk ik, buiten die paar, die ik als extraatje heb geschilderd en die niet bij de marathon horen. Maar de meeste worden vanzelf in de laatste maand wel overschilderd...denk ik.

De bloemen zijn lekker abstract en met de meeste ben ik ook tevreden. Sommige kleuren vind ik in eerste instantie niet mooi, zoals het heel matte grijs-lila, maar toch laat ik het zo, ik gebruik de kleur in de rode klaprozen zelfs als schaduwkleur.

Opdracht 10: Je kunt het... 'Klaprozen'. Thema: Overvloed

Ondanks dat ik mijn herfstboeket best mooi vond, besluit ik het toch te gebruiken als ondergrond voor de volgende opdracht, loslaten, onthechten, overschilderen. Het blijft toch een raar iets en een beetje tegenstrijdig. Maar je kunt ook eigenlijk moeilijk alles gaan bewaren, al heb ik dat tot nu toe wel gedaan. En zolang je genoeg opslagruimte hebt, zal dat ook geen problemen opleveren. Maar daar schort het hier nu net aan, te weinig ruimte om al mijn werk te bewaren, het meeste ligt boven op een kast, een paar hangen aan de muur, dus...

Opdracht 11: Doe vandaag iets op de manier zoals alleen jij dat kunt

De bloem is mooi abstract, maar ziet er op het eerste gezicht gecompliceert uit. Maar door het in stukjes te breken, behoud je het overzicht en kun je stapje voor stapje het uiteindelijke schilderij helemaal opbouwen. Op diezelfde manier kun je ook uitdagingen, of moeilijke dagen in het leven aanpakken, breek het in stukjes, stapje voor stapje bekijk je en beslis je wat je moet doen. Op die manier is alles het beste te overzien.

Thema: Breek het in stukjes, stap voor stap

De Lotusbloem geld als 澭n van de mooiste en heiligste bloemen van de Aarde, en wordt gezien als een heel oud symbool dat staat voor puurheid en verlichting. Hoe het komt dat deze bloem zo mooi wordt?
Zij groeit met dikke wortels vanuit de smerigste, dikste, stinkende water en aarde: modder.

De nieuwe bloem over de oude

De lotus laat ons zien dat zelfs uit de grootste 'modderpoel', je diepste ellende, iets heel moois en waardevols kan groeien. Lotus-energie is het 'medicijn' voor als we onze eigen 'drek', modder willen transformeren in onze eigen, meest prachtige bloem.

Opdracht 12: Lotus, Thema: Transformatie

Laatste opdracht van deze eerste maand, en helaas nog steeds mijn laatste schilderij in de marathon. Schilder een gezicht/portret, eenvoudig, abstract of zoals je maar wil. Schilder jezelf, je 'gids', je emotie van dit moment of zomaar een fantasieportret zonder voorbeeld. Laat je penseel het werk doen.
Portretten tekenen doe ik af en toe in grafiet, en in mijn journals verschijnt er af en toe ook wel een fantasieportretje in acrylverf. Helemaal nieuw is het niet, dus geen probleem om over 澭n van mijn abstracten heen te schilderen. Omdat het een beetje te lang was voor een portret, heb ik het karton doormidden gesneden, en uit de losse hand een meisjesportret getekend in turquoisekleurige, verdunde acrylverf. De andere helft had ik eerder al gebruikt voor de huisjes.

Opdracht 13: Portret
Thema: Schilder je emotie, je gids, jezelf

Tevreden met de tekening, kan het mengen van kleuren en het schilderen beginnen. Het eindresultaat is een leuke jonge vrouw...die op de een of andere manier toch weer op mijn dochter gaat lijken. Voorlopig is dit het laatste schilderij van de marathon, door omstandigheden lukt het me niet om ook die laatse maand te starten.

Portret, acryl op passepartout karton, 30cm x 40cmMeer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren