Mandala, doedels en twee collages

Zondag 10 april 2016

Ook voor VisionQuest ben ik met mandala's bezig. Een mandala die een aantal dagen in beslag nam, niet alleen het tekenen van de mandala was daar de oorzaak van.

Mandala

Maar vooral het kleuren, en nog steeds is de mandala niet af. Maar met de Karisma's is dat geen straf. Het is zo jammer dat deze potloden niet meer gemaakt worden, in 2005 stopte de fabriek met het maken van dit perfecte kleurpotlood. Gelukkig zijn er ondertussen een paar waardiger vervangers, en 澭n gebruikt zelfs dezelfde kleurnamen...logisch want beiden komen van dezelfde fabriek, Berol uit Amerika. Dat andere perfecte potlood is: Faber Castell Polychromo's. Maar ook de Inktense van Derwent schijnt een heel goede vervanger te zijn, net als Luminiance van Garan D'Ache. Voorlopig kan ik nog even vooruit, ook al heb ik van enkele kleuren nog alleen het potlood dat ik nu heb gebruikt.

Karisma Kleurpotloden

Meer doedels/'scribbles' voor VisionQuest.
Een doedel dat maar niet kon beslissen wat het wilde zijn, een lucht-, of een waterwezen, dus er maar een MeerminEngel van gemaakt.

Geboorte van iets nieuws

Deze doedel was heel duidelijk een vogel, een raaf of zo, die met iets zwaars op zijn rug rondzeulde

Vreemde Vogel: Wat sleep je allemaal met je mee?

Ik had al eens eerder een doedel gemaakt voor VQ in het paars, maar daar was ik niet echt tevreden over. Dus er eens goed voor gaan zitten en met muziek op, heerlijk een uurtje of 1,5 zitten kleuren. Voor de omlijning heb ik een aquarelmarker gebruikt, en voor het inkleuren het paars met de blanke marker uitgewreven zodat het een mooie zachte lila schaduw anex kleur krijgt.

Paarse Beestjes

Een aantal collages gemaakt voor VisionQuest, plaatjes en woorden uitzoeken en opplakken die je aanspreken, die laten zien wat je het liefst zou willen doen, waar je hart ligt.

Droom Collage


Een andere keer is het de bedoeling om een gezicht te maken met afbeeldingen, die niets met een gezicht, van mens of welk dier dan ook, te maken hebben. Dit was zelfs nog leuker dan de eerdere droomcollage.

Gezicht collage


Een wijze kleurige uil, Paaskipje en Lifebook 2016

Vrijdag 8 april 2016

Ik heb ook een aantal schilderijen gemaakt, zoals deze uil lekker met veel, eigengemengde, kleuren. Onderdeel van VQ en een extraatje om, na de eerste dag van de schildermarathon het mengen van zoveel mogelijk kleuren uit een koel rood, blauw en geel, het kleurenmengen nog eens op een mooie manier te oefenen.

Koele uil


Voor pasen was er een leuke CAL van 呶ittle Owl's Hut, die ik gewoon moest maken, een grappig meisje met een kippetjesmuts en geel jurkje. Mandje met eitjes van garen heb ik zelf toegevoegd.

Paaskippetje


Voor Lifebook 2016 van Tamara Laporte/Willowing, heb ik eindelijk mijn tweede pagina gemaakt, de mandala van les 8. Met de tweede week kon ik maar niet beginnen, iets stond me tegen of riep wrevel op. En dus kwam er niets meer uit mijn handen, tot Tamara, en iemand die ook meedeed en die ook al 'achterliep' ook al is er van achterlopen niet echt sprake aangezien jezelf bepaald wanneer en in welke volgorde je de verschillende workshops wilt maken, waarom ik niet net als zij met de mandala begon. Daar hoef je niet al teveel bij na te denken, is lekker ontspannend, en kan wel eens net dat zijn dat ik nodig heb om de draad weer op te pakken.
Dus heb ik me een paar uur heerlijk vermaakt met het plaatjes uitzoeken en uitknippen, scheuren van allerlei verschillende soorten en kleuren papier, en daarna het opplakken, en met gesso door een paar mandala-achtige stencils tot ik en mooie basis of ondergrond heb voor de eigenlijke mandala zelf.

LifeBook 2016, week 8: Mandala


Griseille en Balto

Vrijdag 26 februari 2016

Voor het eerst een 'Griseille' geschilderd, niet in olieverf, maar in acryl. Perfect voor de monochroom ondergrond.


Maar voor de tweede laag, het glaceren, heb ik water moeten gebruiken om de acryl te verdunnen. Ik dacht dat ik glaceermedium voor acryl had, maar helaas bleek dat niet het geval te zijn. Het nadeel van water gebruiken, is dat de dunne verflaag, bij een tweede dunne laag, loslaat. Maar toch is het einresultaat prachtig. En verrassend ook aangezien je van de ondergond kleur niets meer ziet. Misschien eens vaker gebruiken, maar danwel met glaceermedium.

Jammer dat dat nu net bij de plaatselijke kunstwinkel uitverkocht is, zoals zoveel want ze stoppen met de winkel. Alles wordt verkocht, nu nog met 25% korting, en heel veel cursusleiders/sters slaan natuurlijk nog even snel een voorraadje in.

Het uiteindelijke schilderij;Tiffany Lamp met Vaas


 

Een paar dagen hiervoor kwam ik op zo'n vroege wandeling, een prachtige hond tegen, samen met zijn baas uiteraard. De hele manier van bewegen en zijn uiterlijk, deden mij direct aan een prachtige Lakota wolf denken. Een bijna witte wolf met vaak een gouden gloed over zijn vacht.
Helaas had ik toen mijn camera niet bij me, maar deze witte herdershond, want dat was het, luisterde naar de naam Balto en was de meest vriendelijke hond die ik ooit ontmoet heb. Normaal ben ik doodsbang voor grote honden, en Balto was erg groot voor een herder, nog geen twee jaar oud, maar deze hond was zachtaardig en straalde dat ook uit. En voor het eerst in mijn leven durfde ik een wildvreemde hond aan te raken.

Omdat ik gehoopt had de hond deze wandeling weer te treffen, had ik mijn camera meegenomen, helaas was ik een half uurtje later gestart dan toen ik Balto tegen kwam, dus wel mooie natuurfoto's, maar niet van Balto.

Thuis gekomen kon ik niets anders doen dan die hond, met zijn prachtige gouden ogen, schilderen (het onstaan is hier te zien). Voor iets dat ik puur uit herinnering heb geschilderd, zelfs zonder eerst een uitgebreide tekening te maken en bijna een week na de ontmoeting, is mijn schilderij gewoon prachtig geworden. Het mooie was dat, op het moment dat het schilderij klaar was, en ik de foto maakte, de zon net op een geslepen kristal viel, en een regenboog wierp op de neus van Balto.

'Balto/Lakota Wolf'. Acrylverf op Canvas, 30cm x 40cm

 

Nieuwe uitdaging: VisionQuest. De kunstenaar in jezelf ontdekken

Woensdag 24 februari 2016

Op dit moment ben ik met een leuk, nieuw project bezig, VisionQuest van Whitney Freya. Ik heb pas geleden ook het gratis '21 days of painting' gevolgd en dat was heel interessant, ontspannend en heel verhelderend om op je gevoel en muziek te gaan schilderen met alleen die muziek en een klein stukje tekst over een begrip, gevoel of symbool. Dus dit zal vast net zo ontspannend en leerzaam zijn. Het gaat erom je innerlijke artiest te laten ontwaken. Niet dat ik niet kan schilderen, maar echt vanuit mezelf, puur op gevoel iets moois op papier krijgen zonder een foto of schets als voorbeeld en hulp, mijn handen en niet mijn hoofd het werk laten doen vind ik een hele uitdaging.
En het eerste waar je al mee begint, is jezelf zo vaak mogelijk, te vertellen, te overtuigen, in te prenten dat je echt een 'Artist', een kunstenaar bent. En niet alleen op canvas of papier, maar uiteindelijk ook van je eigen leven, want dit gaat ook doorwerken in je manier van doen en laten.

Met behulp van fineliner, goudkleurige gelpen, grafietpotlood en Karisma kleurpotloden ga ik aan de slag met het cre褰en van een 'eigen' symbool. Vaak komen bepaalde symbolen zoals vierkant, cirkel, spiraal, driehoek, regelmatig terug in je tekeningen. Het is de bedoeling om te noteren welk van deze symbolen je het meest, voor mij de spiraal, of juist helemaal niet, het plusteken, gebruikt, en daarmee ga je een 'eigen' symbool maken, en dat hoefde niet in de volgorde van voorkeur.
Mijn minst geliefde symbool, het plusteken, heb ik helemaal niet gebruikt, of het zou moeten zijn dat ik die aan het eind, onbewust, uit elkaar heb gehaald en te zien is als horizontale en vertikale lijntjes in de grote cirkel. In de figuurtjes om mijn symbool heen, zit wel weer het plusteken maar ook hartjes en bladeren.

Favoriete Symbolen

Zomaar een kleur pakken en 5 minuten lekker doedelen. Ik heb voor deze keer Van Gogh Oliepastel gebruikt, niet echt mijn favoriet vanwege de nare geur, maar de doedel zelf is wel erg leuk geworden.

5 Minuten Doedel

Zomaar tientallen kleine doedeltjes, een lekker ontspannend begin van de dag, of perfect om stress kwijt te raken. Ik heb hier een gekleurde achtergrond gebruikt, maar dit soort doedeltjes komt het beste uit op wit papier, of zwart.

Daarna beginnen gelijk al met iets dat ik nog niet eerder had gedaan: Scribbles.
Scribbels zijn tekeningentjes die je begint door met een stift, krijtje, pen of potloot, op het papier met gesloten ogen een krabbel te tekenen. Daarna kijk je of je iets herkenbaars ziet. Dat deze eerste krabbel een luidkeels zingende dame moest voorstellen, werd eigenlijk direct al duidelijk. Grappig detail, ik durf wel te zingen...maar absoluut niet 'Singing out loud'.

Luidkeels Zingen

Soms duurt het een tijdje voor je iets herkenbaars ziet, zoals met deze dame die zeer vastbesloten is en de voeten stevig op de aarde heeft. Pas na een dag zag ik haar verschijnen. Soms moet je er gewoon een nachtje over slapen.

Met beide voeten...

of zoals met het duifje, waarvan ik de doedel nog even snel voor een wandeling, waarin ik 'begeleid' werd door roekende duiven, had getekend. Thuis gekomen en kijkend naar mijn doedel zag ik direct de duif boven in de boom die telkens een eindje voor mij uitvloog, om dan weer in de top te gaan zitten roeken.

Maar op andere dagen word direct duidelijk wat je krabbel voorsteld, zoals bij onderstaande dame die blijkbaar droomt van een zangcarriere,

Droom carri褰e

Een nieuwe en wat moeilijker doedel om te ontcijferen is de volgende. De enige aanwijzing zijn de ballonvorm met twee cirkeltjes in veschillende grootte. Die maken direct duidelijk dat het in ieder geval een levend 'iets' is, maar of dat nu menselijk, dierlijk of toch plantaardig is weet ik nog niet.

Na een paar dagen, en geregeld maar weer omdraaien, besluit ik om in ieder geval het 'hoofdje' te omlijnen, en van daaruit zie ik wel...met dit als eindresultaat. De arme monnik staat ondersteboven in mijn journal, maar als je zo relaxed bent merk je dat niet.

'Wie is dit?' Mediterende Monnik


Naaldvilt op een vilten omslag

Maandag 22 februari 2016

Ik heb een schrijfblokje in gebruik, dat een mooi vilten omslag heeft, rood, maar een beetje saai is. Dus ga ik aan de slag met lint, wol en viltnaald, stencil, goudverf, cardboard krullen, glassteentjes en glitterlijm, en verfraai het geheel zodat het er, naar mijn zin, leuker en aantrekkelijker uitziet.

Een close-up van de voorkant. Het figuurtje is zo'n 1,5 2 cm dik geworden, en werken rechtreeks op vilt gaat fantastisch, iets dat ik al eerder met een popje had uitgeprobeerd. Een meer uitgebreide beschrijving van wat ik gedaan heb, is te vinden in: Divers.

Natuurlijk verdient ook dit boekje een leuke doedel, en die blijkt na een paar dagen perfect te zijn. Het duurt namelijk 2 tot 3 dagen voor ik ook maar iets 'zie' in mijn krabbel.

Moeilijke, maar perfecte doedel


Snel uiltje

Vrijdag 12 februari 2016

Afgelopen zondag ben ik, om iets anders uit te proberen en omdat 21 days bijna klaar was, met een ander project van Whitney, 'Creative Breakthrough Training', begonnen. En nadat ik zondag ge螑ndigd was met het begin van de uil, heb ik het schilderij vandaag helemaal afgekregen. Slechts 2 dagen en dan ook nog niet eens de gehele dag, meer had ik niet nodig voor dit leuke schilderij.

Creative Breakthrough: Uil 40cm x 50cm, Acrylverf op canvasboard.

Ook heb ik de afgelopen week een paar kleine dagboekjes gemaakt, en daarvoor heb ik de bruine papieren zakjes gebruikt van de broodmix. Deze heeft in feite twee zakjes, een steviger bruine buitenzak, en een dunner glad en gelig binnenzakje.

Mini-dagboekjes, 15cm x 11,5cm

Het boekje bestaat uit twee katerns, van vier verschillende soorten papier. De twee verschillende zakken, een stukje handgeverfd papier, met thee, en een stukje bruin 'craft'papier. De binding 幯 sluiting bestaat uit een leren veter met houten kralen. Hoe ik het precies gemaakt heb is binnenkort te lezen in: Diversen.

Inhoud dagboekjes. Bruine zakjes en handgeverfd papier

Nog een close-up van de inhoud van 澭n van de boekjes. Deze heeft op dit moment al iets meer inhoud, en al het gebruikte papier, buiten de broodmixzakjes, heb ik tijdens verschillende 'swaps' van anderen gekregen. Dit eerste boekje zal zoveel mogelijk materiaal krijgen dat ik de laatste twee jaar heb gekregen als extraatje bij atc's.

Wereld papier

 


Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren