Boekenleggers van 'afval'

Donderdag 9 april 2015

Voor een priv swap maak ik een aantal boekenleggers. Aangezien ik net te laat was om me voor deze swap in te schrijven, bood degene die de swap organiseerde aan om een priv swap te doen, we waren toch al swappartners voor een atcswap, dus om iets extra's te maken en toe te voegen is maar een kleine moeite.

Deze boekenleggers zijn gemaakt van heel veel kleine restjes papier, handgemaakt, scrapbook, en ook restjes van mijn ondergrond papier of achtergronden die ik ooit gemaakt en gebruikt heb voor atc's, kaarten of in mijn journals. Al de stukjes zijn op aquarelpapier geplakt, en als alles eenmaal droog is breng ik nog wat doedels aan met witte en zwarte stift, nog een paar pailletten voor de nodige glitter en daarna gaat alles door het lamineer apparaat.
Een beetje lastig door de pailletten maar het gaat toch zonder problemen door het apparaat. Er blijft niets steken, ook blijft de folie heel, en uiteindelijk zit alles nu veilig opgeborgen en kan de boekenlegger zelf ook niets beschadigen.
Er is alleen n klein probleempje zie ik later, door de pailletten zit er op die plekken een beetje lucht onder de folie. Maar nadat ik de boekenleggers nog eens, en eentje zelfs nog een tweede keer, door het lamineerapparaat besluit te halen, zijn er geen luchtbellen meer te zien en is alles mooi glad en blijven de boekenleggers nog vele jaren mooi.

Al eerder heb ik voor mijzelf ook een aantal boekenleggers gemaakt, waarvan ntje bestaat uit een reep van mijn afscheurbare schilderspalet. Soms is het gewoon jammer dat dat in de vuilnisbak beland, er zitten zo af en toe ware kunstwerkjes bij. En n daarvan, het mooiste stukje, doet nu dienst als een boekenlegger. Ook deze heb ik van een beschermlaag voorzien, niet gelamineerd maar aan beide kanten een strook breed plakband, maar het zou ook boekenfolie kunnen zijn geweest.

Nadat ik de boekenlegger van een beschermlaag had voorzien heb ik in het bovenste stukje, dat ik bewust hiervoor er aan heb laten zitten, een halve cirkel gesneden. Nu kan de boekenlegger over de bovenkant van de pagina geschoven worden, en helpt het uitstekende deel de painna terug te vinden. De ander kreeg een dubbel koordje met kleine kraaltjes. Van deze heb ik een tweede opgestuurd in een swap. Deze boekenleger is gemaakt van aquarelpapier met acrylverf, metalic verf, stiften en een paar vegen met parelmoerverf wat de boekenlegger nog meer glans geeft dat die al had door de metalic verf.

Ook de achterkant van de leggers zijn bewerkt, de n iets uitbundiger, zo blijft het ook leuk om een boek met zijn voorkant op tafel te leggen, de achterkant van de legger is alles behalve saai wit, maar voorzien van doedels met glittergelpen en gewone stiften.

Van de boekenlegger uit mijn schilderspaletpapier, had ik er maar n, maar er liggen van een vorige boekenleggerswap nog een aantal met uitgestanste waterjuffers, en gemaakt van het woord 'Bookmark', die nu eindelijk een goede plek krijgen

De 'Libel' boekenleggers zijn gemaakt van geverfd aquarel papier, dat eigenlijk een achtergrond of nieuwe pagina zou moeten worden in n van mijn journals, en uitgestanste libellen of waterjuffers. De 'Bookmark' boekenleggers zijn gemaakt door rondom het woord te knippen. Het woord zelf vormt dus de boekenlegger. Het is op bovenstaande foto moeilijk te zien doordat ik hier de achterkant van de boekenleggers heb gefotograffeerd.

Op de achterkant van 'Libel' heb ik bij de een het restantje papier waaruit de libellen zijn gestanst opgeplakt en bij de tweede smalle overgebleven reepjes papier nadat ik de boekenleggers op maat en recht had afgesneden. Tegenwoordig belanden ook dit soort 'onbruikbare' restjes in mijn papierbak. Er is altijd wel een project te vinden waarbij ik het papier weer kan gebruiken.

Nu is van de tweede soort boekenleggers het woord wel te lezen, ik heb het zelfs nog extra aangezet door gebruik te maken van een glitterstift.
En nadat ik tevreden was over de boekenleggers, heb ik ze gelamineerd, de woord leggers krijgen nog een hangertje aan een koordje, een klein restantje van het gebruikte papier, dat buiten het boek blijft of dienst kan doen om een tweede pagina aan te geven.


Buffie en de mooie dame

Zaterdag 28 maart 2015

De afgelopen weken heb ik weer een aantal tests en KAL's gemaakt, het meeste op de breinaalden, maar ook een enkel gehaakt project. En het leukste projectje is Buffie, een klein hondje, dat door mijn garen keuze een heel stuk kleiner wordt dan het origineel.

Buffie is gehaakt met glittergaren en heeft een bloemenketting gemaakt van een aantal bloemenknoopjes, en een bloemenknoopje op zijn buikje. Het schilderij is nog niet af, maar ik vond dat Buffie wel een mooie foto verdiende. Het grappige is dat het nu door de manier van fotograferen, net lijkt alsof Buffie op haar schouder zit en haar een kusje geeft.


30 jaar oud dekentje/lapje

Vrijdag 27 maart 2015

Na het naaldvilten van een hart voor de winter swap, en het leuke hondje, gaan we voor deze zomer weer iets met vilt doen, maar deze keer gaan we nat vilten. Dertig jaar geleden heb ik dat voor het eerst, en helaas ook de enige keer, gedaan tijdens een beurs, ik denk de Krea-doe. Onderstaand lapje is het dekentje dat ik toen gemaakt heb voor op een poppenbedje. En nu na al die jaren lijkt het nog steeds in zeer goede staat.

Het dekentje is een aantal jaren zeer intensief door de poppenvader gebruikt en heeft daarna zo'n 28 jaar in een envelop gezeten. Er zijn maar een paar kleine gaatjes zichtbaar, maar verder ziet het er goed uit. De kleuren zijn nog steeds zoals ik ze toen gebruikt heb. Ik heb toen gelijk de Sprookjeswol, een pakje met ruim 20 kleurtjes, gekocht om het thuis nog eens te proberen....maar pas nu komt en het dekentje en wol te voorschijn en heb ik er bovendien eindelijk eens iets van gemaakt.

Voor deze nieuwe zomerswap maak ik vier, verschillende, lapjes ter grootte van een ansichtkaart...de wol ligt klaar ik heb een klein stukje olijfzeep, hopelijk genoeg voor vier lapjes, dus binnenkort maar aan de slag.

PS: Het dekentje, dat ik eerst over mijn notebook had liggen, gaat de envelop weer in, het blijkt toch slechter dan dat het eruit ziet...ik vind overal kleine kruimeltjes wol. Jammer, het blijft dus nu een aandenken in plaats van een gebruiksvoorwerp.


Kaart voor Community Thrive

Zaterdag 14 maart 2015

Voor een swap maak ik een kaart, thema's zijn, 1 een woord: 'fierce', woest, vinnig/fel, onstuimig of hevig, niet echt een woord waar ik een leuke kaart mee zou kunnen maken.
2 Een video die zou kunnen inspireren en alhoewel ik de uiteindelijk kaart in de video wel leuk vind, raak ik er dus niet echt geinspireerd door
3 Vierkantjes...kijk...dr kan ik iets mee.

Het uiteindelijke resultaat is deze kaart.

De kaart heeft vierkantjes in verschillende maten, met als kleinste 0.5cm en de grootste is 2.5cm. De vierkantjes zijn geknipt uit mijn onderpapier, waar ik mijn stempels, penselen, en meer, op uitveeg of uit probeer. Nadat ik alles heb uitgeknipt en opgeplakt, gebruik ik witte en zwarte stiften om een aantal van de blokjes nog van doedels te voorzien, en natuurlijk ook hier weer glitterlijm. Nadat alles de volgende dag droog is ga ik toch nog even met een zwarte stift langs elk blokje, om het meer te accentueren. Het maakt het net een beetje mooier en af, en kan de kaart eindelijk op de post richting Australi.


Mini Junk Journal voor Jan

Woensdag 4 maart 2015

Voor een dame uit Florida maak ik als cadeautje een mini 'junk journal', een klein dagboekje gemaakt van allerlei verschillende soorten papier, folders, pastelpapier, mijn onderpapier dat ik gebruik bij het werken aan atc's of mijn eigen journaals.

Op het kaft nog een vlinder, en een sluiting gemaakt van raffia. De pagina's, 8 in totaal, heb ik gebonden met borduurgaren door drie gaatjes.

Een aantal van de pagina's in het boekje. En ondanks dat het niet groot is, zit er voldoende ruimte in om het te gebruiken als dagboekje, of om er in te tekenen. Meer pagina's zijn te vinden in: Diversen.


ATC's in februari: Blauw

Zaterdag 28 februari 2015

Mijn atc's voor februari endelijk af en klaar om verzonden te worden, deze keer gaan beiden richting Amerika. Meer foto's en details is te vinden in: Diversen7


Hondje in naaldvilt

Vrijdag 27 februari 2015

Na mijn eerste poging met naaldvilt, het leuke hartje, wilde ik toch iets meer 'echts' maken dus een poging gedaan on een katje te maken. Helaas was mijn katjekopje nu niet bepaald katachtig, maar leek het eerder een hondje. Dus oortjes aangepast en het snuitje, dat toch al iets te lang was nog langer gemaakt.

En met een passend lijfje en korte pootjes en staart, is mijn hondje klaar. Het heeft iets weg van een tekkel en een terrier, maar wat het ook mag zijn...ik vind hem schattig.

Het lijfje heeft een skelet van ijzerdraad, waar omheen ik het wollont heb gevouwen en geprikt. Telkens weer iets meer toevoegen, en met de speciale naald er flink op los prikken. Maar na een paar keer akelig in mijn vingers geprikt te hebben, het toch iets rustiger aangedaan. Zelfs als je de huid maar iets aanraakt met de vlijmscherpe haakjes, gaat deze stuk en aan het eind van de dag zien mijn handen er dan nogal gehavend uit, om maar niet van mijn vingers te spreken.

Helemaal vermijden kun je het niet, aangezien je je project vast moet houden om te kunnen naaldvilten, maar het is niet zo'n gek idee om dat dan rustig te doen, het eindresultaat van je project blijft hetzelfde...alleen zullen je handen en vingers je dankbaar.
Het leukste van dit hondje maken was het aanbrengen van de details, zoals de vlekjes, zijn roze buikje en de teentjes en zooltjes onder zijn voetjes.


Prayerflag is klaar

Woensdag 25 februari 2015

Gisterenavond het laatste strengetje met kralen aan de vaantje genaaid en nog een aantal strass-steentjes aangebracht. Om het vaantje op te kunnen hangen, nog een koordje gedraaid van 3 bijpassende kleuren glitter breigaren en dat dubbel om het penseel gehangen.

Nog een aantal detail foto's. Ik vind de kleuren prachtig, de warme diepe tinten doen me denken aan de herfst, ik denk het mooiste seizoen dat we hebben.

De koperkleurige knoopjes heb ik al jaren, en die blijken hier perfect bij te passen, verder vind ik het kleine portretje, dat een krabbel op mijn inderpapier was, precies het goede voor dit project. Onderpapier is een vel blanco tekenpapier, of elk ander papier, waarop ik mijn penselen afveeg en mijn stempels schoonmaak. Ook dingen die ik wil onthouden, of ideetjes die ik even snel wil noteren, gaan allemaal op dit papier. Aan het eind heb je een meestal mooi stukje papier dat op vele manieren te gebruiken is, zoals in dit geval op een stukje geverfd canvas.

De kralen en knoopjes passen heel goed bij elkaar, en de kleine variatie in kralen, een noodzaak, is niet eens storend. De 'glazen' druppels zijn kunststof onderdeeltjes van een kersthanger. De schijfjes zijn knoopjes met maar n gat, hier gaat het oog van een bolknoopje door, en de kleuren kwamen perfect overeen met de kralen die ik gebruikt had. De sterretjes zijn van glas met een parelmoerlaagje en de kristallen knoopjes zijn ook weer van kunststof.

Het was leuk om eens iets totaal anders uit te proberen, en vooral het zien van alle andere creaties is leuk, zoveel verschillende vormen materialen en creatieve ideen. Maar pretex in combinatie met canvas gebruiken doe ik niet weer. Tenminsten niet als ik van plan ben er met de hand nog eens van alles op aan te brengen.


Pretex voor bescherming

Zondag 22 februari 2015

Helaas blijkt de Pretex toch niet zo heel erg goed meer te werken, in ieder geval niet met dit veel steviger en dikker materiaal. Het meeste heeft losgelaten, maar zit gelukkig nog wel op een aantal plaatsen vast. Helaas is het canvas erg stijf geworden door de Pretex, maar ook door het tissuipapier dat ik op de achterkant heb geplakt, zodat de vlag aan beide kanten wat te zien geeft.


Opnieuw plakken heeft niet veel nut, en maakt het alleen nog stugger, dus zet ik het papier en canvas vast met een bijpassend siergaren. Normaal dun naaigaren zou breken vanwege de kracht die ik moet zetten om naald en draad door al de lagen heen te trekken, maar met veel geduld, en aan het eind toch wel gevoelige vingers, zit het papier aan het eind van de middag redelijk vast en heb ik een aantal koperen knoopjes aangebracht.
Ook heb ik met bijpassende kraaltjes de zijkanten omslingerd, niet omdat de canvas ook nog maar iets kan gaan ravelen, maar puur voor het oog. Om de vlag af te maken komen er kralen, en knopen met maar n gaatje, onderaan de vlag te hangen.


Metallic ondergrond vor mixed media, kaart of journal

Zondag 22 februari 2015

Vandaag de techniekvideo bekeken die Jennibellie had gemaakt, werken met paletmes op acryl/aquarelpapier. Een simpele techniek, die ook ik nog niet had uitgeprobeerd. Ik heb al wel eens met paletmes gewerkt, maar dan met olieverf op doek. Dit leek me wel leuk om eens te proberen. Een aantal metalic en gloss kleuren hobbyverf uitgezocht, nog wat goud-, en koperkleurige acrylverf erbij, en dan lekker een flink vel aquarelpapier vol zetten.


Mooie warme en volle kleuren met een zachte glans, en genoeg voor 4 journal/dagboekpagina's, grote en kleinere kaarten of heel veel atc's. In het zonlicht zijn de kleuren helderder, intenser en kleuriger vooral het roodbruin is veel meer aanwezig. Helaas heeft mijn papier niet zo heel veel structuur waardoor er veel meer verf op het papier achterblijft dan eigenlijk de bedoeling is. Maar ondanks dat ben ik best wel tevreden over de achtergrond.


BirthdayBash Jennibellie

Zaterdag 21 februari 2015

De webzijde van Jennibellie, JournalsWorkshops, bestaat een jaar en in verband met die eerste verjaardag heeft ze van alles georganiseerd. De hele dag kun je, als je wilt, chatten met elkaar, er komen een paar video's, en er is een gezamelijk project waar je aan kunt werken.
Er wordt een vlag gemaakt, een zogenaamde 'PrayersFlag'. Ik heb hier wel eens van gehoord, maar kan me daar niet echt iets bij voorstellen. Maar in dit geval maak je een persoonlijke vlag, die weergeeft wie je bent. Je kunt hem zo gek of mooi maken als je wilt, van stof, papier of ander materiaal.
Jennibellie's vlag is prachtig geworden, overladen met kralen, en gedurende de dag zie je meer vlaggen voorbij komen. En omdat ik wel eens iets anders wil proberen, geef ik die vlag ook maar een kans.

Eind van de dag heb ik alleen maar de stof, canvas, handgemaakt papier, stukje antiek kant, band en strikje, een tekening uit mijn onderpapier, en een paar papier bloemen uitgezocht. Ik heb wel een idee in mijn hoofd, maar de uitvoering laat nog even op zich wachten. Er zijn tenslotte ook nog andere dingen te doen en die me bezighouden.
Een klein stukje van het canvas schilder in met de kleuren van het antieke band, en alles wordt op de achterkant van het canvas neergelegd. Deze kant is iets fraaier dan de goede maar witte gesso zijde. Naaien door canvas en papier wordt een uitdaging, vandaar dat ik het papier maar met Pretex vastzet. Dat werkt prima als plakmiddel, en droogt kleurloos op. Alleen het stukje band zet ik bovenaan vast, maar zo dat er een omslag/tunneltje ontstaat waar net een penseel doorpast. Hieraan komt het ophangkoord of lint.


Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren