Grafische Kunst

Vogel in fractal

In Photoshop Elements zit een leuk 'gereedschap', fractal. Aangezien ik door de Amiga met het fenomeen fractals in aanraking ben gekomen, ben ik erg benieuwd welk effect ik hiermee kan bereiken. Ik gebruik hiervoor foto's van een kolobrie gemaakt in het Noorderdierenpark in Emmen, en van een vinkje in het Volkspark in Rijssen.

Fractalvinkje

Helaas valt het effect een beetje tegen, maar al met al krijgt de foto wel iets extra's door de mooie omlijsting. Het geheel lijkt wel iets op het Mandelbrot, maar is niet zo uitgebreid als het 'echte' werk. Ook blijkt vooral de laaste foto niet echt geschikt om de mooie fractals te verkrijgen, vooral de kleur van deze foto valt tegen.

Neonvogel

Ondanks dat de Rode Ibis heel mooi van zichzelf is, heb ik toch de foto bewerkt in PhotoshopElements. Nu heeft de foto een nachtelijk sfeertje gekregen door gebruik te maken van het polarisatie of neonfilter in PhotoshopElements.

Kleurige roos

Deze roos in neonkleuren is weer met een ander programma gemaakt, de afbeelding van de roos hoort bij dit programma dat helaas op mijn eigen computer niet werkt. Vooral het effect wat dit filter heeft op de druppels, vind ik erg leuk net als de kleurverdeling.

Zwart wit met sepia roos

Nogmaals de roos, maar nu heb ik de foto eerst naar zwart/wit gebracht en daarna alleen de roos een sepiatintje meegegeven. Dat viel best nog wel tegen, vooral het goed selecteren van de roos viel tegen, maar over het eindresultaat ben ik wel tevreden.

Mijn swingend katertje

Dit is Dahrio, hier gefotografeerd bij mijn dochter en haar vriend in huis. Tijdens mijn eerste bezoek, nadat Dahrio met mijn dochter is meegegaan, maak ik een aantal foto's. Thuis bewerk ik hem em voeg deze grappige attributen toe. Mark, de vriend van dat moment, is vervent gitarist en gek van Rock & Roll muziek. Dus maak ik van Dahrio een Rockriokat. De foto is een succes, ze hebben er erg om moeten lachen, of Dahrio er ook om kon lachen weet ik niet.

Een donkere vliegenzwam

In PS elements heb ik deze foto van een grote vliegenzwam bewerkt met het filter 'Crayon'. Niet echt het effect dat ik zou verwachten van krijtjes. Eerder heeft het iets van neon gekregen. Maar het eindresultaat vind ik wel leuk.

Katje gemaakt met Paint.NET

Dit katje is gemaakt in Paint.NET. Eerst laad ik een afbeelding van een kitten om als ondergrond te dienen. Daarna met het penseel het katje overtrekken. Dat gaat niet helemáál perfect want de muis doet niet precies wat ik wil, of ik wil weer eens veel te snel. Dus moet ik geduld opbrengen om toch nog een paar redelijk strakke lijntjes te krijgen. Daarna komt het kleuren. Ik kies in eerste instantie voor een solide paarse kleur, maar besluit dan om met verschillende mengkleuren te gaan werken. Gelukkig zit er een gereedschap bij waarmee je het percentage van de hoofdkleur kunt bepalen.
Als de hele afbeelding voorzien is van een kleur, en de ondergrond niet meer zichtbaar is, verbind ik de twee lagen door 'merge' aan te klikken. De afbeelding ziet er al leuk uit maar ik voeg toch nog een laatste bewerking toe, namelijk reliëf. Nu alleen nog mijn naam eronder en klaar is mijn katje.

[24 November 2010]

Een Grenssteen in vermomming

Gedaan in PhotoImpact 5. De foto laat een Grenssteen zien maar door gebruik te maken van een filter, Creatief 2, krijg je dit effect. Nu is het een mooi grafisch geheel geworden en van de hele grenssteen is niets meer te zien buiten de grijze kleur van de steen. Eerlijk gezegd weet ik zelf niet eens meer welke grenssteen ik hiervoor heb gebruikt, dus is het voor mij óók een raadplaatje geworden.

Positieve tekening in Paint

Alleen in het begin van mijn 'computercarriére' heb ik wel eens met Paint gewerkt. Maar naar aanleiding van een serie over schilderen met de muis, heb ik het toch maar weer eens van stal gehaald. Het eindresultaat líjkt dan wel een beetje op AmigaKunst, maar is het niet.

Omgezet in een negatieve afbeelding

Het gevoel van de Amiga ontbreekt totaal, en ook valt het werken met Paint gewoon tegen. Ik ben gewoon verwend door Amiga, met haar gaat het zoveel soepeler en plezieriger. Maar ik probeer toch ook de nieuwe nog niet ontdekte mogelijkheden van Paint uit, zoals in bovenstaande tekening. Hierbij heb ik het positieve plaatje omgezet in een negatief. Zonder het artikel had ik deze mogelijkheid van Paint niet zo snel ontdekt.

Positief en negatief samengevoegd.

Mijn eigen inbreng in het geheel, gewoon van beide afbeeldingen de helft nemen en samenvoegen tot een nieuwe afbeelding. Ik heb van de serie artikelen verder nog geen gebruik gemaakt, alleen één keer een probeersel op de Amiga uitgevoerd. Nu ik de afbeeldingen geplaatst heb, lijkt het mij toch wel weer leuk om ook eens de andere mogelijkheden te proberen.

Margriet aangepast met Tonemap

Deze margriet bijvoorbeeld, was onscherp en dus niet mooi. Door de bewerking met Tonemap lijkt de bloem wel van glas gemaakt. Zo is het letterlijk en figuurlijk toch nog een prachtig plaatje geworden.

Mijn woonkamer

Maar de meest simpele bewerking met een grafisch programma is dit. Gewoon een foto iets waziger maken, kleuren versterken, grootte aanpassen en het geheel voorzien van een mooie rand.

Schilderen met Painter Classic

Dit is mijn eerste afbeelding die ik gemaakt heb met Painter Classic. Dít is nu een programma dat mij wel heel erg bevalt. Het werkt heel prettig en de verfstreken zien er ook écht uit als verfstreken. Je hebt zo het gevoel dat je een schilderij aan het maken bent. Maar wel eentje zonder de overlast en rommel van verf, ook al vind ik dat niet écht overlast, en het kost ook nog eens heel wat minder moeite. Ik denk dat ik hiermee bijna net zoveel plezier zal hebben als ik met de Amiga heb, ook al blijft zij mijn nummer 1.

Kattenpootjes van Gimp2

Een leuk knutseltje gemaakt in Gimp 2. Om alle materialen en effecten uit te proberen heb ik gekozen voor kattenpootjes. Met dit voorbeeld bij de hand is er in een ogenblik een leuke verjaardagskaart te maken. Maar een passende foto met één van de getoonde effecten bewerken, levert een totaal ander plaatje op. Om een kleur aan te passen kun je gewoon één van de vele kleuren uit het palet gebruiken. Maar wat ik vaak doe, en veel leuker vind, is om één van de materialen te gebruiken. Dat werkt niet alleen perfect in PhotoImpact, maar net zo goed in Gimp 2.

Bijtje achter glas

Een zomerse foto van een bijtje op een witte bloemtros van de Vlinderstruik in mijn tuin. Door het filter 'Glas' in Adobe Photoshop Elements lijkt het alsof de foto door een raam is gemaakt. Keuze van het glastextuur is 'Frosted', met 'Smoothness' op 3 en 'Distortion' op 5.

Gekleurd bijtje

Dezelfde foto maar met een totaal ander filter, Find Edges.. Hierdoor lijkt het getekend met behulp van kleurpotlood.

Zonsondergang bij de Doorbraak

Deze zonsondergang boven de Doorbraak bij Almelo, een nieuw aangelegd natuurgebied, heb ik ook flink bewerkt. Ik heb gebruik gemaakt van de Tonemap. Zelfs de foto's die je normaal gesproken direct zou wissen, zijn hiermee nog om te toveren in schitterende kunstwerkjes. Helaas denk ik daar zelf niet altijd aan, en wis ik nog regelmatig foto's die mislukt of onscherp zijn. Sommige bewaar ik omdat het om een opname gaat die eenmalig is. Maar eigenlijk zou ik eerst moeten kijken of ik er met een grafisch programma nog iets moois van kan maken.

Schitterend Mineraal

PhotoImpact 5 is minder uitgebreid dan versie 12, maar hier kan nog steeds ongelooflijk veel mee. Ik ben nu vier jaar verder, maar heb nog steeds niet elke mogelijkheid ontdekt of uitgeprobeerd. De schitteringen bij bovenstaande foto's zijn gemaakt met PI 12. Versie 5 heeft ook verschillende schitteringen, toevallig niet deze, maar ook met PI 5 kan ik mijn sieraden en mineralen prachtige laten schitteren.

Mooie Oorknopjes

Dit is één van de eerste foto's die ik bewerkt heb met gebruik van PhotoImpact. Ik heb heel kort gebruik gemaakt van versie 12 van mijn zoon. Korte tijd later ontdekte ik per toeval dat ik zelf PhotoImpact 5 bezat. Ik had mijn tekentablet nog niet aangesloten, en om gemakkelijker te kunnen tekenen is dat toch wel handiger. Bij het tekentablet werd PhotoImpact 5 Bundled Edition geleverd. Daarom heb ik gelijk mijn eigen versie geïnstalleerd op mijn computer. Al begreep mijn zoon niet waarom ik liever een ‘mindere’ versie wilde gebruiken. Met versie 5 is absoluut niets mis, voor mij werkt het nog steeds perfect en ik maak er dagelijks gebruik van.


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek