Nieuwe uitdaging: VisionQuest. De kunstenaar in jezelf ontdekken

Woensdag 24 februari 2016

Op dit moment ben ik met een leuk, nieuw project bezig, VisionQuest van Whitney Freya. Ik heb pas geleden ook het gratis '21 days of painting' gevolgd en dat was heel interessant, ontspannend en heel verhelderend om op je gevoel en muziek te gaan schilderen met alleen die muziek en een klein stukje tekst over een begrip, gevoel of symbool. Dus dit zal vast net zo ontspannend en leerzaam zijn. Het gaat erom je innerlijke artiest te laten ontwaken. Niet dat ik niet kan schilderen, maar echt vanuit mezelf, puur op gevoel iets moois op papier krijgen zonder een foto of schets als voorbeeld en hulp, mijn handen en niet mijn hoofd het werk laten doen vind ik een hele uitdaging.
En het eerste waar je al mee begint, is jezelf zo vaak mogelijk, te vertellen, te overtuigen, in te prenten dat je echt een 'Artist', een kunstenaar bent. En niet alleen op canvas of papier, maar uiteindelijk ook van je eigen leven, want dit gaat ook doorwerken in je manier van doen en laten.

Met behulp van fineliner, goudkleurige gelpen, grafietpotlood en Karisma kleurpotloden ga ik aan de slag met het cre褰en van een 'eigen' symbool. Vaak komen bepaalde symbolen zoals vierkant, cirkel, spiraal, driehoek, regelmatig terug in je tekeningen. Het is de bedoeling om te noteren welk van deze symbolen je het meest, voor mij de spiraal, of juist helemaal niet, het plusteken, gebruikt, en daarmee ga je een 'eigen' symbool maken, en dat hoefde niet in de volgorde van voorkeur.
Mijn minst geliefde symbool, het plusteken, heb ik helemaal niet gebruikt, of het zou moeten zijn dat ik die aan het eind, onbewust, uit elkaar heb gehaald en te zien is als horizontale en vertikale lijntjes in de grote cirkel. In de figuurtjes om mijn symbool heen, zit wel weer het plusteken maar ook hartjes en bladeren.

Favoriete Symbolen

Zomaar een kleur pakken en 5 minuten lekker doedelen. Ik heb voor deze keer Van Gogh Oliepastel gebruikt, niet echt mijn favoriet vanwege de nare geur, maar de doedel zelf is wel erg leuk geworden.

5 Minuten Doedel

Zomaar tientallen kleine doedeltjes, een lekker ontspannend begin van de dag, of perfect om stress kwijt te raken. Ik heb hier een gekleurde achtergrond gebruikt, maar dit soort doedeltjes komt het beste uit op wit papier, of zwart.

Daarna beginnen gelijk al met iets dat ik nog niet eerder had gedaan: Scribbles.
Scribbels zijn tekeningentjes die je begint door met een stift, krijtje, pen of potloot, op het papier met gesloten ogen een krabbel te tekenen. Daarna kijk je of je iets herkenbaars ziet. Dat deze eerste krabbel een luidkeels zingende dame moest voorstellen, werd eigenlijk direct al duidelijk. Grappig detail, ik durf wel te zingen...maar absoluut niet 'Singing out loud'.

Luidkeels Zingen

Soms duurt het een tijdje voor je iets herkenbaars ziet, zoals met deze dame die zeer vastbesloten is en de voeten stevig op de aarde heeft. Pas na een dag zag ik haar verschijnen. Soms moet je er gewoon een nachtje over slapen.

Met beide voeten...

of zoals met het duifje, waarvan ik de doedel nog even snel voor een wandeling, waarin ik 'begeleid' werd door roekende duiven, had getekend. Thuis gekomen en kijkend naar mijn doedel zag ik direct de duif boven in de boom die telkens een eindje voor mij uitvloog, om dan weer in de top te gaan zitten roeken.

Maar op andere dagen word direct duidelijk wat je krabbel voorsteld, zoals bij onderstaande dame die blijkbaar droomt van een zangcarriere,

Droom carri褰e

Een nieuwe en wat moeilijker doedel om te ontcijferen is de volgende. De enige aanwijzing zijn de ballonvorm met twee cirkeltjes in veschillende grootte. Die maken direct duidelijk dat het in ieder geval een levend 'iets' is, maar of dat nu menselijk, dierlijk of toch plantaardig is weet ik nog niet.

Na een paar dagen, en geregeld maar weer omdraaien, besluit ik om in ieder geval het 'hoofdje' te omlijnen, en van daaruit zie ik wel...met dit als eindresultaat. De arme monnik staat ondersteboven in mijn journal, maar als je zo relaxed bent merk je dat niet.

'Wie is dit?' Mediterende Monnik


Diversen: Hergebruik Broodmix zakjes en nog meer journals

Vrijdag 12 februari 2016

De binding 幯 sluiting bestaat uit een leren veter met houten kralen. Open het dagboekje in het midden van het achterste katern, en leg daar de veter. Laat een klein stukje aan de onderkant uitsteken...


Leren veter met 2 x 4 houten kralen
in midden van laatste katern

Het langste deel van de veter wordt gebruikt om ook het volgend katern te binden in de omslag...


Veter klaar voor het binden van het eerste katern

De veter gaat om het boekje en nu via het midden van het eerste katern,...


Veter door het eerste katern

weer terug naar de rug van het dagboekje.


Twee delen gebonden

Maak een knoopje in de veter met de eerste omslag van de binding ertussen. Haal hiervoor het kortste eind na de eerste omlag, onder de binding door...


Het knopen van de binding

Maak een dubbelle knoop in de veter en, je dagboekje is gebonden maar kan altijd nog aangevult worden met meer bladzijden door ze gewoon onder de veter door te schuiven.


Het boekje gebonden

Inhoud van 澭n van de twee boekjes die ik wegdoe. Ondanks dat er maar twee zakjes, 澭n velletje handgemaakt papier en een velletje 'craft' papier is gebruikt per katern, is er meer dan genoeg ruimte om voor twee weken een dagboek bij te houden, en zelfs langer als je in al de zakjes ook nog eens een extra papiertje, kaartje of label stopt dat je kunt gebruiken.


Heel veel pagina's

Na een paar uurtjes heb ik drie boekjes klaar. Onderstaande boekjes hebben alleen de begin pagina's, per katern 4 dubbele pagina's, plus de twee zakjes/envelopjes van de broodzakken.
Om de boekjes gesloten te houden, wikkel je het langste deel van de veter 澭n of twee keer om het boekje en sluit je het door het uiteinde met kraaltjes, onder de veter om het boekje te schuiven, en eventueel een halve knoop te maken.


Dagboekjes klaar om te gebruiken

Het boekje dat ik zelf ga gebruiken heeft nog wat extra's gekregen, twee strookjes kant, bevestigt met dubbelzijdig plakband. En met een goudkleurige stift heb ik nog een aantal spiralen op het papier getekent. En later hab ik ook nog een papieren bloem toegevoegd niet alleen als vesiering, maar tevens als onderdeel van de sluiting.


'Mini-dagboekjes, 15cm x 11,5cm'

Hier is duidelijk te zien dat ik heel veel heb toegevoegd aan de paar pagina's die het boekje in het begin had. Sommige pagina's zijn gewoon tussen de andere geschoven, andere pagina's hebben flapjes meegekregen. En de broodzakken hebben nog steeds hun opening, en daarin heb ik wat grote labels geschoven, maar ook mooi papier dat ik als schrijfruimte kan gebruiken.


'Inhoud dagboekjes'
Bruine zakjes en handgeverfd papier'

Nog een close-up van de inhoud van 澭n van de boekjes. Deze heeft op dit moment al iets meer inhoud, en al het gebruikte papier, buiten de broodmixzakjes, heb ik tijdens verschillende 'swaps' van anderen gekregen. Dit eerste boekje zal zoveel mogelijk materiaal krijgen dat ik de laatste twee jaar heb gekregen als extraatje bij atc's.


'Wereld papier'

Het boekje dat begon met een omslag, de twee zakjes van de broodmix, een vel hand/theegeverfd papier en een kwart vel bruin 'craft' papier is uiteindelijk een boekje geworden met 28 pagina's die aan beide zijden te gebruiken zijn 幯 nog extra pagina's in de zakjes en opgeplakte envelopjes. Al me al is een weekdagboekje een dik maanddagboek geworden.


Twee weekdagboekjes,
澭n maanddagboekje


 

Vrijdag 22 januari 2016

Natuurlijk geprobeerd om alles van het 'Woman Unleashed Event' af te krijgen maar meer dan 澭n dubbele pagina is het niet geworden. Grappig is dat dit net de pagina/dag was van Whitney Frea, die ook '21 Days of Painting Meditation' geeft. Eerst je Totem of Jaardier vinden, door met gesloten ogen een snelle krabbel in je journal te maken en kijken welk dier je daar dan van kunt maken. Mijn krabbel leek op een gekrulde hoorn, dus een Ram getekend en daarna de betekenis opgezocht met behulp van verschillende dierenkaarten/boeken.

Dag 9: Expanding - Vergroten/Uitbreiden, Whitney Freya

Het tweede dat we deden was na een meditatie gewoon lekker doedelen met aquarelverf, lekker ontspannen en je hoofd leegmaken en je lege journalpagina vol.

Lekker doedelen

 

Werk in Wording afmaken

Vrijdag 15 januari 2016

De afgelopen week verder gewerkt in mijn journal en 'Woman Unleashed', ik ben nu over de helft dus zal het niet lang meer duren voordat ik eindelijk de 'Retreat' kan afsluiten. Hier nog een aantal pagina's, voornamelijk met veel tekst.

Dag 2, 6, 7 en 8...veel tekst

Ook ben ik deze week begonnen eindelijk met LifeBook 2016 begonnen van Tamara Laporte. En verder ben ik ook met een korte online cursus Animatie begonnen, elke week met een andere vorm van Animatie. De eerste week ging het om het maken van flipboekjes met als onderwerp een stuiterende bal en dat filmen. Jammer alleen dat ook hier weer niets op de eigen webzijde van FutureLearn geplaatst kan worden, maar dat je naar YouTube word verwezen.

LifeBook 2016

De eerste creatieve week van 2016

Donderdag 7 januari 2016

Ik ben de afgelopen week veel bezig geweest in mijn 'Woman Unleashed' journal dat nog steeds niet klaar is. 2 Januari was de afsluiting van het project, maar ik ben nog niet eens halverwege. Heel toevallig ontdekte ik bij een andere groep, waar hoofdzakelijk mixed media gedaan wordt, dat 澭n van hen ook meedeed. En zij laat gelukkig een aantal van haar pagina's zien, mooie vrij rustige pagina's die allemaal dezelfde stijl hebben. Zo anders dan wat ik doe, jammer dat je natuurlijk weer alleen op facebook pagina's kunt plaatsen en bekijken.

Dag 4: Listening - Luisteren, Lisa Schrader en Char Tosi

En daar doe ik, en toch nog een flink aantal meer denk ik, niet aan mee. Jammer dat Amber die mensen dan niet de mogelijkheid geeft om pagina's op haar eigen webzijde te plaatsen. Gelukkig kan ik in ieder geval mijn pagina's hier laten zien.

Zoals onderstaande pagina, gedaan met oliepastels. De tekening wilde meer dan de ene pagina, dus niet alleen in de meditatie was sprake van expansie, ook de tekening gedroeg zich zo en nam gewoon de hele dubbele pagina in beslag. En doordat dit de middelste pagina is, gaat dat ook heel gemakkelijk. In het midden is het groene pluizige garen te zien dat ik als binding heb gebruikt. Hierdoor kon ik deze pagina eruit halen om zo beter te kunnen werken.

Dag 5: Releasing - Loslaten, Chris Zydel

Maar ook de 2de sessie van die dag nam twee pagina's in beslag. Al de notities pasten domweg niet op 澭n pagina. Geen probleem, mocht ik toch te weinig hebben ingebonden, ik kan zo nog een aantal pagina's meer toevoegen. En dat doe ik dan ook, al was het maar voor de volgende keer, met de Zomerwende 2016.

Dag 5: Releasing - Loslaten, Lisa Marie Rosati

Hierboven een foto van de tekening, waar ik zo tevreden over ben, die moest ik gewoon op de foto zetten. Inkleuren is een risico, want alles is natuurlijk weer priegelig klein. En op deze manier heb ik in ieder geval nog een voorbeeld mocht het volledig misgaan met het schilderen en kleuren. Maar na drie dagen was hij eindelijk af en ik heel tevreden. Er is z镽eel te zien, te lezen en vooral om over na te denken, vooral al de slapende katjes, die staan voor 'catnaps'. Met de rechterpagina was ik in eerste instantie niet tevreden, maar dat is gelukkig nu wel veranderd.

Queen Years - Overgang

Gisteren heb ik onderstaande rechterpagina gemaakt, lekker simpel, wat tekst, een tekeningetje en een achtergrond, die ik pas het laatst heb gemaakt met aquarelverf. De linkerpagina heb ik al een paar dagen eerder gemaakt, maar gisteren pas van tekst voorzien. Eigenlijk is het alleen maar de achtergrond, de foto die ik er in wil plakken, ontbreekt nog. Op de roos komt nog een kleine foto van Yana, maar dat kan ik maar niet terug vinden.

Dag 6: Sharing - Delen, Bonnie Chiu, Giovanna Silvestre

En vandaag hen ik met mijn favoriete mixed media artiest gewerkt, en de enige die ik van al deze 'Guides' zoals ze genoemd worden, ken: Tamara Laporte, of Willowing zoals de meeste mensen haar kennen. Een Nederlandse vrouw die al jaren in Engeland woont, en die ondanks haar handen, die door reuma misvormt zijn, geweldig mooie, lieve, speelse kunst maakt, veel workshops geeft 幯 oprichtster van 'Lifebook' waar ik dit jaar voor het eerst ook aan mee doe.

Dag 7: Loving - Houden van, Tamara LaporteNieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren