Zentangles en Doodles

Landschap met bomen

Landschapje met bomen, een Zentangle met stiften gekleurd op een A3 vel. De bomen zijn nieuw net als een aantal patronen die ik nog niet eerder gebruikt heb. Vooral de 'zware' lucht vind ik erg mooi geworden, en door het gestreepte stukje daaronder lijkt het alsof het regent. Misschien onweert het zelfs wel, het is er donker genoeg voor. Naast 'gewone' stiften heb ik gebruik gemaakt van glittergelstiften en goudinkt.

[16 januari 2012]

13 december 2011

Een kleurrijke verzameling tangles

Mijn grote Zentangle tekening is klaar. Na ruim een week kleuren kan ik hem hier plaatsen. Ik ben met het meeste zeer tevreden, vooral de heldere en intense kleuren zijn een genot om naar te kijken. Een paar onderdelen van de tekening vind ik echt prachtig, een paar andere stukken wat minder. Het dameshoofd links onder vind ik zelf het mooist, eigenlijk alleen haar hoofddeksel met het grappige torentje. Maar ook het blauwe vlak rechts in het midden, met de 'zeester' vind ik heel erg mooi geworden. Het is alsof het turquoise licht geeft van binnenuit, net als het rode vlak midden onder. Ik hou van dit soort intense kleuren, en gelukkig kan ik nog steeds mijn favoriete potloden gebruiken.

[13 december 2011]

Naar aanleiding van een boekje over Zentangles, heb ik deze variatie gemaakt. Het kleuren van de Zentangle was erg leuk werk. Maar meer nog het toevoegen van alle grote en kleine libellen. De zwarte vlek/wolk rechtsonder is eigenlijk een mislukt stukje, maar door de kruisarceringen, en alle libellen, is het nu net een 'nest' van waaruit de libellen weg vliegen.

[3 december 2011]

Een kerstbal vol met Zentangles. Ik had ook de bal nog heel vrolijk willen invullen, maar voorlopig laat ik het allemaal maar gewoon bij het oude.

[2 december 2011)

Hier blijkt toch wel welke tangles bij mij favoriet zijn, die zie je telkens weer terugkomen. Ik merk dat ik ook steeds nauwkeuriger ga werken. Hoe strakker de lijnen, hoe mooier zo'n Zentangle er uit gaat zien.

[2 december 2011]

Ik krijg steeds meer lol in het maken van Zentangles, het is heerlijk ontspannend en voor je het weet is er zo weer een middag voorbij gegleden. Tot nu toe heb ik nog geen zentangles verstuurd. Maar aan een aantal kerstkaarten heb ik ze al wel toegevoegd als extraatje.

[1 december 2011]

Een van de leukere tangles is wel die rechts boven. Net een boekenkast die nog leeg staat. Het linkerdeel heeft weer veel van dakpannen weg. Elk figuur heeft door de eerste ontwerpers van zentangles een naam meegekregen, maar daar heb ik mij niet echt mee bezig gehouden. Vreemd ook eigenlijk want doedels hebben bij mijn weten nooit een naam gekregen. En Zentangles zijn niets anders dan een herhaling van doedels.

[1 december 2011]

Zentangles blijven mij bezig houden, vooral in de vroege ochtend als alles nog stil is, is het heerlijk om mee wakker te worden. Maar ook als ik last krijg van migraine helpt het om mijn gedachten daar vanaf te halen en voor ik het weet is mijn hoofdpijn een stuk minder en kan ik weer andere dingen doen.

Na de eerste Zentangles ingekleurd te hebben met stiften, gebruik ik deze keer mijn kleurpotloden. Eigenlijk zijn ook voor het inkleuren de mogelijkheden onbeperkt.

[30 november 2011]

Heel anders wordt het uiterlijk door een andere, niet traditionele kleur voor de boom, te gebruiken. Donkergroene bladeren, gouden waaiers en zwarte vlakken met blauw glitterwerk. De kleuren schitteren echt, door het gebruik van de gelglitterstiften. De mand vind ik heel erg mooi geworden, hij bestaat een soort dakpannetjes, lijkt het wel.

[30 november 2011]

De volgende dag begin ik de door mij ontworpen kerstboompjes met glitterstift, in te kleuren. Al die schitterende kleuren, maken er een vrolijke boel van en ik leef mij dan ook even helemaal uit.

Een kerstster, ook al is het een vreemde met zijn vier punten. Domweg niet gekeken toen ik de horizontale en verticale lijn daarna in gelijke stukken ging verdelen. Nu heeft de ster dus maar vier punten, terwijl vijf toch wel het minimale aantal is dat je zou moeten gebruiken. De versieringen in de ruimte erom heen, moeten de aandacht er een beetje vanaf halen... wat bij mij natuurlijk niet lukt.

Nog een kerstboom in een mand, deze keer wordt de boom gevormd door middel van bladeren, rasters en weer vlakken met ballen. Het meeste werk zit in de mand, vooral omdat dat niet te snel gedaan moet worden.

Deze keer een boom in een gevlochten mand. De 'takken' bestaan uit bollen en een soort muzieksleutels, die samen de boom vormen. Misschien dat ik later een aantal zentangles nog met glitterstift en kleurpotlood ga versieren, zodat ik de afbeelding ook daadwerkelijk als kaart zou kunnen versturen. Alhoewel deze zwart/wit uitvoering ook al heel feestelijk is. Maar een extra kleurtje maakt het net wat mooier en geeft nog meer een kerstsfeer.

Een heel andere boom is deze, rijkelijk voorzien van b(a)ollen, helaas valt de groene kleur een beetje weg doordat ik de afbeeldingen niet gescand maar gefotografeerd heb.

[29 november 2011]

En kerstboom is maar alleen, vandaar dat deze bomen gezellig met zijn drien in mijn schetsboekje komen te staan. Deze keer gebruik ik naast de zwarte fineliner, nog een goudstift. Dat maakt het allemaal net een stukje vrolijker. De bomen zien er sowieso vrolijk uit, net danseresjes met hun wijduitstaande rokjes.

[27 november 2011]

Tangles, of doedels lenen zich natuurlijk ook heel goed voor kaders en randen. Hier een paar fraaie exemplaren, maar de mogelijkheden zijn ontelbaar. Van elk figuurtje of combinatie van figuurtjes, valt een mooi kader te maken.

[26 november 2011]

Bij kerst hoort natuurlijk een boom, dus vandaar dit fraaie exemplaar. Het vlakje met de cirkels links in het midden heeft veel weg van de kerstballen, die straks weer de huiskamer verfraaien met hun glans, kleur en geschitter.

Ook bij deze Zentangle zijn klokken te zien, maar ook een soort hulst met vrolijke rode bessen. Het leukste deel van deze tangle vind ik het rood/zwarte vlak bovenin. Maar ook de plantaardige onderdelen waren leuk om te doen.

In verband met de komende kerst besluit ik om Zentangles voor kerstkaarten te ontwerpen. Of ik deze ook daadwerkelijk als kerstkaart ga versturen moet ik nog zien. De eerste wordt een zendala, een combinatie van zentangle en mandala, in het midden zijn twee kerstklokjes te zien. De verdere tangles hebben niet echt veel met kerst te doen, maar zijn gewoon leuk om te maken.

[24 november 2011]

En dit kleine blokje kan zo uitgeknipt en op een mooie achtergrond geplakt worden, en als kaart dienen. Maar ook in een scrapalbum misstaat deze afbeelding niet.

Manuscripten met retrobloempjes, of Hundertwasserbloemen, want daar lijken ze nog het meest op.

Een kleinere tangle waarvan een paar vormen zijn ingekleurd met rood, zodat er meer diepte in komt.

Detail 1

Hier een close-up van n van de Zentangles, hierbij is goed te zien he gevarieerd je een vlak kunt vullen. En ieder heeft weer zijn eigen fantasie of favoriete doedel die hij of zij daarvoor kan gebruiken. Maar ook kan er inspiratie opgedaan worden in diverse boeken. Vooral behangboeken, scrappapier en ander hobbypapier leveren een grote hoeveelheid doedels. Retro, vintage en andere nostalgische afbeeldingen voldoen prima als voorbeeld, mocht het je eens aan fantasie ontbreken.

Tangles in rood,wit en zwart

Hier kun je echt ren mee bezig zijn, en er zijn geen regels voor. Ik heb zelfs gezien dat er mensen zijn die er complete muurschilderingen van maken, hun helm en scooter er mee versieren. Ideen en voorwerpen om te versieren te over. Helaas blijkt mijn mooie rode fineliner toch niet zo 'fine' te zijn. Hij lekt en de inkt loopt door op het papier, waardoor er allemaal rafelige lijntjes ontstaan. Maar groen, zwart en blauwe werken prima. Nu kun je er de 'speciale' stiften voor kopen, maar ook de 'gewone' stiften voldoen. Er bestaan zelfs 3D-stiften die bloempjes en besjes er mooi drie-dimensionaal uit laten zien. Ook kun je gebruik maken van verschillende dikten van stift, van aquarelpotloden, gel- en glitterstiften. Iedereen heeft wel ergens nog een stift of potlood liggen, het enige waar je nu juist gn tangles mee maakt, is de gewone pen. (Toch kom ik prachtige Zentangles gemaakt met pen tegen, dus ook dat wordt toch wel gedaan).
Het moeilijkst is het wel om elk doedeltje precies op zijn voorganger te laten lijken, maar ook daar kun je weer rustig van afstappen. Al is een vlak vol met gelijkgevormde doedels/tangles wel een mooi gezicht, prima als achtergrond te gebruiken, je moet wel oppassen dat het geen saai plaatje wordt. Varieer in vormen die je in het vierkantje zet, en wissel groot af met klein, open doedels met gevulde vormen.


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren