Zentangles

Een verzameling doedels

Een aantal maanden geleden ben ik met bovenstaande tekening begonnen, een verzameling doedels. Ruim een week ben ik bezig geweest met het tekenen en daarna ben ik enthousiast begonnen met inkleuren. Maar door alle drukte rondom de verhuizing is de tekening blijven liggen. Binnenkort ga ik hem toch afkleuren, al was het maar dat ik zelf erg nieuwsgierig ben naar het uiteindelijke resultaat.

[3 November 2011]

Nog meer Tangles

Omdat het zulk leuk werk is, en erg ontspannend en rustgevend, maak ik nog meer tangles. Ik probeer verschillende vormen uit, gevonden op het internet. Maar ook een boekje met doedels dat ik heb, ooit gekocht om te helpen bij het scrappen, helpt om inspiratie op te doen. Omdat stiften natuurlijk niet meer uit te gummen zijn, maak je eerst een schets op het papier, als die je bevalt, exact de weergave is van een idee, of juist iets totaal anders, trek je de potloodlijntjes over. Maar niet te strak en te star, gewoon lekker snel met de stift over het 'voorbeeld', zodat het er toch nog 'spontaan' uitziet.

[2 November 2011]

Vormen met Tangles

Mijn eerste tangles, of Zentangles, getekend in verschillende vormen. Deze keer heb ik ook gebruik gemaakt van fluorstiften en van een zwarte permanente stift. De fluorstiften zijn leuk voor het grotere werk net als de grovere permanente stift. Aangezien ik het liefst klein werk, houd ik mij maar bij de fijnere stiften. Ook gelstiften of kleurpotloden zijn hier heel goed voor te gebruiken.

[31 oktober 2011]

Doodles of Zentangles

Hier een blad uit mijn schetsblok met een flink aantal doedels, getekend met fineliners in zwart, blauw, groen en rood, met een 0,5 mm punt.

Doedelkaart voor Betsie

Als bedankje voor de hulp een leuke kaart voor Betsie. Doedels (Doodles) heb ik wel eens eerder gemaakt maar verder nooit toegepast. Doordat ik tijdens een workshop bij Breughel een boekje over Zentangles® zie, kom ik op het idee om dit voor een kaartje te gebruiken. Zentangles® zijn eigenlijk een verzameling van herhaalde doedels. Het is een kunstvorm en methode gecreëerd door Rick Roberts en Maria Thomas. Meer over deze kunstvorm is te vinden op hun webzijde: www.zentangle.com. Doedels zijn losstaande krabbels tijdens een telefoongesprek gemaakt, een vervelende vergadering, of wanneer je zomaar wat zit te 'krassen' op een blaadje of tijdschrift. Zentangles worden gemaakt op kleine vierkantjes, met vormen die gevuld worden met verschillende doedels.

[31 oktober2011]

Meer Mandala's

Grote mandala met bloem

Wel helemaal mijn eigen ontwerp is deze mandala, getekend op A3 aquarelpapier. Ik schilder al een poosje, maar om grote aquarelschilderijen te gaan maken, is nog een beetje te hoog gegrepen. Meestal werk ik juist heel klein, en deze mandala's, ook de onderstaande, zijn dan ook de eerste grote tekeningen die ik maak. Ik moet er wel aan wennen om groot te werken, maar gelukkig gaat dat met mandala's gemakkelijk. Vanuit het centrum ga je onbewust steeds verder naar buiten.

Hartjes mandala

Ik ben een tijdlang in spiritualiteit zoals Tarot, Engelen, mineralen, kleurentherapie, Reiki en meditatie geïnteresseerd geweest. Ik heb Reikicursussen gevolgd en de eerste en tweede graad gehaald. Maar daar houd ik mij nu niet meer mee bezig, het enige dat nog steeds mijn belangstelling heeft zijn de mandala's. Vooral de intuïtieve mandala's vind ik erg leuk om te maken. De mandala's zoals hier afgebeeld, zijn de eerste statische en dynamische mandala's die ikzelf heb ontworpen. Andere mandala's die ik heb gemaakt plaats ik binnenkort.

Stermandala

Van de vier grote mandala's is alleen deze ster een bestaande, niet door mij ontworpen mandala. Deze wil ik ook alleen maar maken om er achter te komen hoe het geheel nu precies in elkaar zit. Het tekenen van de mandala vergt soms best veel gereken, wil je dat alles gelijk is. En het construeren van een mooie mandala is best intensief en vergt soms heel veel tijd. Maar daarna begint voor mij het leukste onderdeel, namelijk het inkleuren van de mandala.

Mandala met Lotus

Met het kleuren van de mandala kun je beginnen vanuit het midden of vanaf de buitenrand. Veel mensen beginnen eerst met een korte meditatie met mooie, rustige muziek. Daarbij zit je rechtop op je stoel met beide voeten stevig op de grond. Je kunt natuurlijk ook gewoon alleen je favoriete muziek opzetten, zolang je er maar rustig van wordt. Wil je naar je eigen innerlijk toe, dan begin je aan de buitenrand met kleuren. Hoe verder je naar het centrum van de mandala komt, hoe dieper je in je eigen wezen komt.
Wil je juist meer naar buiten treden, je meer openstellen voor anderen dan begin je in het middelpunt van de mandala. Het maakt verder niet uit hoe en waar je begint, zolang je het maar met al je aandacht doet.
Ook zijn er geen vaste regels voor het kleuren, al worden de kleuren die je gebruikt meestal spontaan gekozen, vaak zelfs zonder te kijken. Vertrouw op je gevoel en het is altijd goed, een mandala kán gewoon niet verkeerd getekend of gekleurd worden.

Libel en nachtvlinder

Tot besluit de laatste kleine mandala die ik heb gemaakt. Door de wandelingen die mijn vriend en ik geregeld maken is mijn liefde, en bewondering, voor libellen ontstaan. Zulke prachtige, tere wezentjes die zich bijna niet laten vangen met de camera. Met veel geduld lukt dat toch, vooral de iele waterjuffer is moelijk goed in beeld te krijgen. Ook vlinders, en andere kleurige insecten probeer ik met de camera te vangen. Aangezien ik vaker met onscherpe foto's thuis kom dan met haarscherpe afbeeldingen van libellen, deze kleine libel in de mandala.

[5 augustus 2008]

Kat tussen kleurvlakken

Dit vind ik een heel leuke mandala. Het is overigens de eerste die een rand bezit. Hier heb ik heel erg veel plezier aan gehad, niet alleen met het kleuren. Telkens als ik de mandala bekijk, ontdek ik weer iets nieuws. Maar het leukst is toch wel de kat die zich opeens melde. Dat is het leuke van vlekken die vaag ergens op lijken. Met een beetje uitwerken komt het figuur of symbool, helemaal tevoorschijn. Andere symbolen zijn een kleine paddenstoel, een muis of ander klein knaagdier, gezichtje, hartje, dolfijn.

[17 mei 2008]

Zonsondergang en intense blik

Hoe intens kan een oog je aankijken. Het heeft een beetje weg van een Egyptisch symbool, het Oog van Horus. Deze keer heb ik bijzonder veel aandacht aan het oog besteed en veel details aangebracht. De ondergaande zon bij de zee heeft iets geruststellends. Niet dat de zee kalm is, er zijn duidelijk golven te zien. Maar het bootje ontbreekt deze keer. En naar later blijkt, is het bootje ook niet meer aanwezig in de toekomstige mandala's.

[24 augustus 2007]

Hoorn met overvloed aan tranen

Een mandala met een nieuw symbool, een mond. Een gesloten mond om precies te zijn. En hier heb ik absoluut geen spirituele vrienden voor nodig om te weten wat dit zou kunnen betekenen. Eerst nadenken voor ik iets zeg, of aanbied iets te doen. Meestal kom ik al snel tot de conclusie dat ik iets toegezegd heb wat ik niet kan waarmaken. Maar ik ben er ook niet de persoon voor om dat dan toe te geven en af te zeggen. Nee, ik doe dan wat ik beloofd heb, en ben weer eens boos op mezelf. Of ik leer mijn mond te houden, of ik leer néé te zeggen.
Ook de ogen hebben deze keer iets aparts, ze lijken in een masker te zitten. De beide hoorn's die zichtbaar zijn hebben ook iets vreemds. Je zou denken dat de druppels vanuit de bovenste hoorn in de onderste vallen. Maar bij nadere beschouwing geven de lijntjes aan dat ze juist omhoog gaan. Tegen de zwaartekracht in 'vallen' de druppels van de onderste hoorn in de bovenste. Deze maand ben ik 50 geworden, zouden de symbolen hier iets mee te maken hebben?

[22 augustus 2007]

Boot, blad en jin-jang symbool

Zo groot als de boot in deze mandala is, is hij nog niet eerder geweest. Eerlijk gezegd word ik wel steeds nieuwsgieriger naar de betekenis. Op een van de spirituele avonden, is mij door een medium verteld wat die bootjes betekenen. Ik mag mensen begeleiden met het overgaan van deze wereld naar de andere. Het klinkt allemaal heel mooi, maar stervensbegeleiding, want daar doelt zij op, is absoluut niet iets dat je zomaar even doet. Verder denk ik ook niet dat ik daar de meest geschikte persoon voor ben.
Het herfstblad zal daar dan ook wel mee te maken hebben. Het grappige vind ik wel dat in de mandala het yinyangsymbool te zien is. Het symbool van in balans zijn. En als er iemand op dit moment níet in balans is, ben ik dat wel. Voor stervensbegeleiding zul je in ieder geval in balans moeten zijn, en vooral je rust moeten kunnen vinden. Ik maak mij juist overal veel te druk om, meestal om niets trouwens.

[30 juli 2007]

Jonge boom in bloei

Aan de betekenis van de bootjes besteed ik niet zoveel aandacht. De boom die nog steeds opduikt raakt mij veel meer. Deze keer staat hij stevig op de grond, zit volop in het blad en begint een stevige boom te worden. Deze zal nu niet meer zo snel omwaaien, is buigzaam, en redelijk stevig geaard. De omgeving is mooi groen, de bergen beschermen de boom tegen hevige windstoten of orkanen. De kale troosteloze woestijn is ook niet meer zichtbaar. Blijkbaar gaat het steeds beter met mij.

[16 juli 2007]

Bootjes in golven met bladeren

Omdat ik geregeld naar openbare avonden ga van de Spirituele Vriendenkring, word ik op voorspraak van een goede kennis, lid van de vereniging. Wij kennen elkaar nog van de Reiki-cursus en zij bewondert mijn tekenkunst. Eerlijk gezegd hemelt zij mij nogal op tegenover anderen wat ik niet altijd prettig vind. Zij vraagt of ik niet met haar samen mandala's wil tekenen, zodat zij ook beter leert tekenen. Aangezien wij dicht bij elkaar in de buurt wonen vind ik dat geen probleem. Een van de eerste mandala's die ik bij haar teken is deze. Wat haar direct opvalt is dat het mij blijkbaar totaal geen moeite kost iets op papier te zetten, en volgens haar nog mooi ook. Ze vraagt wel of ik bewust de bootjes getekent heb, en als ik dat bestrijd vind ze het helemáál knap. Wel gaat zij direct op zoek naar een verklaring voor de, nu vier, bootjes. Die móeten wel iets speciaals voor mij betekenen. Andere mandala's die ik bij haar heb gemaakt zijn te zien bij "Tekenen: kleurpotlood 2" de eerste drie grote mandala's.

Ogen en bloesems

Weer de ogen boven in de mandala, nu met een zachtere blik dan in een eerdere mandala. Ook deze keer geen boom maar één enkele, rijk bloeiende tak. Ik blijf het vreemd vinden dat er vier symbolen zijn die in bijna elke mandala hun opwachting maken. Steeds weer zie ik al kleurend de ogen, bootjes, druppels en takken of boompjes ontstaan. Het gekke is dat het niet uitmaakt of ik direct stop met de tekening. Zodra ik de mandala weer oppak, gaat mijn potlood automatisch verder met het afmaken van één van de symbolen.

[10 juli 2007]

Gekrulde takjes

Zomaar bezig met een aantal mooie kleuren. Vanzelf ontstaan mooie golvende vormen. Nog steeds komen ogen, bootjes en druppels in mijn mandala's tevoorschijn. Het boompje is nu meer een sierlijke tak met bloemen. Steeds weer het papier ronddraaien, het getekende afdekken en iets nieuws toevoegen. Doordat ik steeds het eerder getekende afdek, word ik niet afgeleid. Ik krijg dan ook niet de neiging om iets passend te maken bij de eerdere figuren. Verrassend is het dan ook dat alles zo mooi op elkaar aansluit en bij elkaar past. Vaak vormen de losse tekeningen één geheel, en daardoor een verhaal.

[12 juni 2007]

Misverstanden komen altijd onverwacht en raken mij nog steeds heel erg. Maar gelukkig worden die ook snel weer opgelost en verdwijnt het vervelende gevoel na een poosje. Alhoewel sommige problemen op een nare manier 'opgelost' worden. Ruim een week later vertrekt mijn dochter weer naar haar vader.

[5 april 2007]

Deze mandala geeft mij een heel blij en gelukkig gevoel. Zoals uit de mandala blijkt heeft de zon een heel belangrijke plaats gekregen. Het boompje staat vol in blad en bloesem. Haar wortels zijn stevig in de grond geaard en reiken tot aan het water. Het vuur dat zo lang ondergronds aanwezig was, is verdwenen. Daarvoor stroomt er nu een beekje met helder verfrissend water. Achter het boompje ligt nog de kale woestijn, maar rondom groeit het jonge gras. De reden voor deze blije mandala? Een nieuwe relatie.

[2 maart 2007]

Bij deze mandala lijkt het alsof het bootje door de golf op het land is gesmeten. Opspattende druppels die langzaam neervallen. Misschien op bloemenvelden? De zon boven het bos is donker maar door het yinyangsymbool vriendelijk. Het geeft voor mij aan dat de zon, en de wereld om ons heen, op dit moment in balans is. Nu ik nog, maar ik ben aardig op weg om mijn evenwicht te hervinden.

[4 februari 2007]

Vreemd oog en twee 'bolletjes wol'

Zomaar een paar doedels bij elkaar. Het oog deze keer niet realistisch maar als een donkere vlek in het water. De twee gekleurde bolletjes doen denken aan bolletjes breiwol, of dikke elastieken voor een paardenstaart. Het bootje is weer aanwezig, maar nu niet op het water. Het 'vaart' op een grote golf zand richting het water.

[18 januari 2007]

Vandaag heb ik een dag waarop niets echt wil lukken, ik kan mij ook nergens op concentreren. Om toch bezig te zijn pak ik mijn kleurpotloden, kies er blind twee of drie uit en kruip op de bank met mijn tekenblok. Ik zet lukraak een aantal kleurvlaken in de cirkel en na een poosje kan ik mij meer concentreren op wat er gebeurt. Tijdens het ronddraaien van de mandala ontdek ik een paar vormen die op dieren lijken. Ik begin die uit te werken en zie langzaam een soort schaap ontstaan en een reiger. Ook zie ik nog een grappig konijn met oren die omvallen. Twee harten dienen zich nog aan, en een bergpad. Omdat de achtergrond gevlamd is, breng ik wat kriebellijntjes aan. Hierdoor krijgt de achtergrond iets van marmer. Ik sta met een heel tevreden gevoel op van de bank, toch iets gelukt.

[6 januari 2007]

Hoewel het in eerste instantie een mandala in twee kleuren lijkt, is dat niet het geval. Alle kleuren zijn grijsvarianten. Om precies te zijn zo'n 20 verschillende. De ene grijstoon neigt naar blauw, de andere weer naar bruin. Normaal laat ik grijs liggen omdat de standaardkleur nogal kil is. Maar bij deze grijstonen is daar geen sprake van. Van licht koel-grijs, via Frans-grijs naar donker warm-grijs.

[4 januari 2007]


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren