Creatief

november 2011

Yana in Almelo (Foto: ©Rita Melgert)

Deze keer een oude scrappagina, niet met kippen maar met Yana. Een leuke scrap met foto's, gemaakt in die ene week in september 2011, dat ze hier heeft gewoond. De laatste twee dagen waren er momenten dat het er even op leek dat het wel goed zou komen, dat Yana toch wel zou gaan wennen. Helaas bleek dat niet het geval, ze kon niet wennen aan de veranderingen en dat maakte de verhuizing extra moeilijk. Als herinnering aan die paar mooie momenten heb ik deze scrappagina gemaakt. Dit is een kant en klaar pagina van Scrap Creations, maar die valt gemakkelijk te veranderen met behulp van PhotoImpact, of een ander grafisch programma.

[Foto: © Rita Melgert]

Na maanden leeggestaan te hebben in de garage komt mijn poppenhuis binnenkort eindelijk in huis. Al halverwege juli 2011, direct na het plaatsen van het laatste stukje over het huis in 2011, heb ik het poppenhuis leeggehaald in verband met de verhuizing. Uit plaatsgebrek komt het voorlopig in de garage te staan, om zo snel mogelijk een betere en vooral definitieve plek in huis te krijgen. Echt gunstig staat het ook daar niet, een kussen moet het huis beschermen tegen de auto. Het past allemaal net, maar voorlopig moet het maar tot we er ruimte in huis voor hebben.

november 2011

Kleine beer is moe

Nog steeds bezig met beertjes, en deze keer écht een minibeertje. Dit slaperige beertje meet maar 6,5 cm, is geheel beweegbaar en met de hand gemaakt. Deze keer heb ik kapok als vulmateriaal gebruikt, bij de andere beertjes en katertje was dat schapenwol. Ondanks dat het allemaal heel kleine onderdelen zijn, gaat er toch een flinke hoeveelheid van de kapok in. Het beertje is daardoor stevig maar toch zacht gevuld. Het kraagje dat ik eerst zou gebruiken was te smal en rafelde steeds verder uit, vandaar een stukje antiek kant. Verder heeft het beertje zijn knuffeldekentje bij zich en draagt het een slaapmuts met belletje.

Kleine beer en katertje

Zo naast het katertje, dat nog steeds geen naam heeft, lijkt het beertje niet zo heel klein. Ondanks dat het een jongensbeertje lijkt, vooral door de 'stoere' blik, is het een meisje. Tenminste, dat is de bedoeling, maar op de één of andere manier lijken al mijn beertjes jongensbeertjes te worden. Hopelijk lukt het mij nog eens om écht een meisjesbeer te maken. Een jurkje aantrekken of een strik omdoen is namelijk niet voldoende, dat zie je maar weer aan de kleine beer. Ondanks het rozendekentje en de roze knoopjes ziet zij er niet meisjesachtig uit.

Familie beer

Pas naast de poot van Frank valt het op hoe klein het nieuwe beertje is. Hij, of zij, komt net boven de voet uit. Mijn berenfamilie begint al aardig te groeien, alleen liggen mijn eerste beertjes nog steeds ergens in een doos ingepakt. Maar zodra die allemaal bevrijdt zijn komen zij er gezellig bij staan.

Kleine beer en Bennie

Grote broer Bennie houdt een oogje in het zeil. Het kleine ding mag natuurlijk niet gestoord worden tijdens haar middagslaapje.

30 september 2011

Lekker warm aangekleed

Omdat ik niet echt zin heb om dit beertje uit elkaar te halen, zijn schanietjes zitten te los, moet de operatie maar even wachten. Maar om toch iets stevigs mee te geven brei ik een lekkere warme winter trui met bijpassend mutsje voor Frank, zoals ik dit beertje heb genoemd. Ik heb geen patroon dus maak ik een simpel maar toch leuk truitje. De voor en achterpandjes zijn gewoon vierkantjes met een leuk boordpatroon, de mouwtjes lopen wel van smal naar iets breder uit, anders past het niet over de stevige armpjes.
Het mutsje geeft even problemen, de oortjes komen er onder waardoor het mutsje wel erg groot moet worden. Op één oor is ook geen optie, dus maak ik na het boordje een paar openingen voor Frank zijn oortjes. Het is best een grappig gezicht die oortjes die uit het mutsje steken.

25 september 2011

Een bloot beertje

Volgens mij begint het berenvirus toe te slaan, want alweer een nieuwe aanwinst. Dit beertje is zo'n 22 cm groot en net als de anderen volledig beweegbaar. Helemaal tevreden ben ik niet, maar dat ligt niet aan het uiterlijk van dit beertje. Nee, de schroeven die bij de schijfjes geleverd zijn, zijn te lang waardoor de armpjes en pootjes niet blijven zitten in de stand waarin ik het beertje neerzet. Met als gevolg dat het arme ding steeds maar weer omkukelt. Het hoofdje zit wel goed maar alleen omdat de stof daar iets dikker is door het aantrekken van de halsopening. Ik zal het beestje dus moeten 'opereren' en de schroeven vervangen of een stukje vilt tussen de schijfjes leggen om daarmee de ruimte op te vullen.

28 augustus 2011

Porseleinen baby

Tijdens het in- en weer uitpakken van alle spulletjes, kom ik ook een pakketje tegen om een babykonijntje te maken. Niet zomaar een pasgeboren konijntje, maar een babytje in een konijnenpakje, in de stijl van de Anne Geddes baby's. Net als het beertje Ben en het katerje, wordt ook dit kleine meisje met de hand in elkaar gezet. En ook zij heeft schijven in nek, armpjes en beentjes.
Ze wordt niet echt stijf opgevuld met fiberfill, zodat ze nog in verschillende houdingen gelegd kan worden. Ook krijgt ze een beetje 'gewicht' me in de vorm van granulaat. Vooral hierdoor 'vallen' haar beentjes natuurlijk naar beneden als je haar optilt. Eerst had ik haar gevuld met grof zwart granulaat, maar doordat de pluche niet al te dik is, schijnt dat erg door. Om dat te verhelpen stop ik rondom de granulaat fiberfill, met als resultaat wel een wit maar ook een veel te stijf popje met armpjes en beentje die wijd uitstaan.

Close-up snoetje

Close-up van het gezichtje, dat zeer goed is afgewerkt. De wangetjes hebben een lichte blos en het mondje en tongetje zien er realistisch uit. Jammer alleen dat het kleintje geen compleet pruikje heeft, alleen het stukje, iets groter, dat nu te zien is. Dus voorlopig moet het mutsje opblijven. Eigenlijk moest het mutsje vastgelijmd worden aan het hoofdje, maar omdat ik er misschien tóch een ander, compleet, pruikje op ga zetten, heb ik het mutsje alleen dicht gestrikt.

Tussen de beren

Hier ligt ze lekker tussen haar grote berenvrienden te slapen. Tien grote beren die het kleine meisje goed bewaken, tot ze allemaal hun plek in de kast krijgen. Maar die ligt nog in delen in mijn huis en moet nog verhuist worden. Maar met zijn allen gezellig in de stoel bij het raam, ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook 'Bere-gezellig'.

26 augustus 2011

Een lief klein katje

Aangezien er door de verhuizing nog steeds niets van schilderen komt, pak ik nogmaals één van de pakketjes met beestjes die al zó lang liggen te wachten om eindelijk geboren te worden. Deze keer geen beertje maar een leuk katertje, een stuk kleiner dan het beertje. Het is dan ook een heel gepriegel, vooral het keren van de smalle pootjes. Maar het lukt en dit kleine katje heeft net als het beertje, schijfjes in nek en pootjes.

Poes en beertje

Om duidelijk te maken hoe klein het katertje is, ongeveer 10 centimeter, zit het hier naast zijn 'grote' vriend het beertje. Omdat het beertje iets weg heeft van Bennie Jolink, de zanger van Normaal, krijgt hij de naam Ben. Nu nog een passende naam voor het katertje.

Nogmaals twee vriendjes

Beiden luisteren graag naar de radio, vooral naar Rock & Roll en Blues.

11 augustus 2011

Een nieuw beertje

Tijdens mijn laatste bezoek aan de poppen- en berenbeurs in Ahoy Rotterdam, waarschijnlijk 1998, koop ik nog een aantal leuke berenpakketjes. Maar van beren en poppen maken komt door omstandigheden niet veel meer. Wel teken ik een patroontje op de bijgeleverde berenstof maar verder kom ik niet,... tot ik mijn spullen inpak en uitzoek in verband met mijn verhuizing. Op zolder kom ik een bak met berenstofjes, oogjes, patroontjes, schijven en natuurlijk al de pakketjes tegen.
En dan begint het toch weer te kriebelen, vooral als ik het pakketje zie met het toen door mij getekende patroontje op de mohair. Tussen het in en weer uitpakken van mijn dozen begin ik weer, na ruim 13 jaar, aan een kleine beer en zie daar, op mijn verjaardag en de eerste verjaardag van mijn webzijde is hij klaar.

Nogmaals beertje

Dit leuke beertje is 15 cm groot en het mooiste dat ik tot op heden gemaakt heb. Zijn vachtje is van lekker warrig mohair, en zijn oogjes zijn schoenknoopoogjes, verder zitten er schijfjes bij zijn kopje en pootjes en is dus volledig beweegbaar. Het beertje is vrij stevig gevuld met wol en voor de sier krijgt hij ook nog een mooie strik om.

17 juli 2011

[Foto: © Rita Melgert]

Vader heeft tijdelijk een plekje op zolder gekregen. Aan de contrabas (viool) te zien is vader muziekaal en hopelijk is hij ook nog eens kunstzinnig want ik wil hier graag een schildersezeltje neerzetten met een schilderijtje van Frans Marc dat ik zelf geschilderd heb.

[Foto: © Rita Melgert]

Ook de kinderen hebben hun plekje gevonden. Ik kwam nog een doosje met kleine meubeltjes tegen, ideaal als kinder- of poppenmeubeltjes op de kinderkamer.

[Foto: © Rita Melgert]

De badkamermeubeltjes zijn eindelijk voorzien van een kleurtje, mintgroen. De meubeltjes moeten ook nog gelakt worden, maar op dit moment kan ik nog niet beslissen of het matte lak of glanslak wordt.

[Foto: © Rita Melgert]

Nu alleen nog de 'spiegel' in de lijst plakken en dan kan ik die bevestigen aan de muur boven de wastafel. De rest van de meubeltjes krijgen ook hun plekje en dan kan ik straks beginnen met het inrichten van de badkamer. Handdoekjes en washandjes in de kast, flesjes met shapoo, parfum, zeep, en voor het toilet natuurlijk toiletpapier. Maar ook mijn kamerscherm moet nog in elkaar gezet worden en verder ontbreken er nog dingen als een badmat, haakjes voor de badmantel en natuurlijk en badeend.

16 maart 2011

[Foto: © Rita Melgert]

Bij het zelfbouwpakketje van het poppenbed, zit niet alleen een lapje met bloemetjes stof maar ook een stukje schuimrubber voor matras en kussen. Eigenlijk is het de bedoeling om het schuimrubber, op maat, vast te plakken op het bijgeleverde stukje karton, het restantje op de bovenzijde als kussen plakken, en alles te overtrekken met het lapje bloemetjes stof, dat aan de onderkant van het bed wordt vastgeplakt. Nog een strookje en een kantje langs het geheel plakken en je beddegoed is klaar. Maar je kunt er verder niets mee, geen popjes lekker toedekken of het bed verschonen, dus besluit ik om mijn eigen, losse, matras te maken.

[Foto: © Rita Melgert]

Ik neem voor het matrasje dunne, witte katoen en maak daar een hoesje van waar ik het schuimrubber voor het matrasje inschuif. Maak het hoesje 10 mm smaller in de breedte, en 6 mm korter in de lengte dan de bodemmaat van het bed, anders is het matras te groot om de dekentjes en lakentjes nog goed te kunnen instoppen. Knip de stof rondom 6 milimeter ruimer uit voor de naadtoeslag (a), leg de stof met de goede kanten op elkaar en naai het hoesje dicht (b). Laat aan de bovenkant een opening vrij voor het vullen met het stukje schuinrubber of eventueel fiberfill. Dan naai ik met de hand de opening dicht. Om van het matrasje een 'vroeg' exemplaar te maken, geef ik met potlood de plaatsen aan waar ik het matrasje ga doorstikken (c).
Ik gebruik een dubbele draad borduurgaren, steek de naald door het matrasje, van boven naar beneden en een mm verder weer terug naar boven. Trek de draad niet helemaal tot aan het begin door het matras, maar laat een aantal centimeters hangen. Knip de draad op een paar centimeter af, trek de beide draadeindjes goed aan zodat er een holte ontstaat en knoop de twee eindjes samen met een dubbele knoop (d). Daarna de draad een paar milimeter van de knoop afknippen. Zo het hele matrasje van een patroontje voorzien en klaar is je 'antieke' matrasje.
Nog mooier en realistischer wordt het door een streepjeskatoen of zakdoekje te gebruiken en als vulling, stro, veertjes of schapenwol. Ook kun je het witte katoen een antiek uiterlijk geven, door de stof eerst in sterke thee of koffie te weken. Hierdoor krijgt het dat vlekkerige van een gebruikt matras.


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek