Handgemaakt Vilt

Vrijdag 02 oktober 2015

Vandaag vind ik leuke post in de brievenbus, een pakje uit Canada met natuurlijk, de lapjes vilt gemaakt door de anderen in onze swap-groep. Het is telkens weer een verrassing om te zien welke van alle ingestuurde gemaakte objecten, Susanne heeft uitgekozen voor mij.

Viltlapjes gemaakt door: Susanne, Tricia, Sharon en Lisa

Een kleurige waterval van wollige lapjes valt op mijn bureau, de een nog mooier en feller van kleur dan de ander. Van Susanne de prachtige blauwe lap, het paars gevlamde lapje is door een vriendin gemaakt en is een prachtig extraatje en mijn tweede lapje dat ik van haar heb. Het zwarte stukje vilt is gemaakt door Tricia uit Amerika. Het mapje komt van Sharon uit Engeland, en het laatste lapje is echt prachtig, knal roze met een beetje knal oranje en gemaakt door Lisa ook uit Amerika. Een suikerzoete kleurcombinatie, heel leuk zijn ook de ingebedde draadjes. Voorlopig gaan ze in een tas met meer cadeautjes, tot ik weet waar ik de lapjes voor ga gebruiken.

 

Creatief: Naaldvilt hartjes

Donderdag 01 oktober 2015

Het naaldvilten van een paar maanden terug was best leuk, al heb ik me een paar keer gemeen geprikt aan de naald met haakjes. Maar nadat ik een setje met naaldhouder gezien en gekocht heb, is het zelfs nog leuker geworden. Het eindresultaat...deze twee hartjes die straks aan een sleutelring zullen hangen.


Dotee voor Susanne

Dinsdag 2 juni 2015

Het kleine popje, een Dotee Doll, voor Susanne is af. We hadden beiden eigenlijk wel weer zin om zo'n klein popje te maken, en dus besloten we om voor elkaar een Dotee te maken. Best weer eens leuk al is het voor mij niet zo lang geleden als voor Susanne zelf.

Dotee voor Sue


Kleurig brei-, haak- en weefwerk: 'Scrumbles' en wandkleed

Maandag 30 mei 2016

Scrumbles zijn kleine stukjes brei en haakwerk, vaak gecombineerd, die meestal zonder enig patroon worden gemaakt. Je breit en haakt niet 'netjes' de ene ronde of toer na de andere, maar gaat van links naar rechts, breekt draden af, hecht dat weer ergens anders aan de kant of in het midden aan en gaat vandaar verder. Dezelfde kant op, aan de achterkant de andere kant op, of van horizontaal naar vertikaal, kortom fantasierijke, inspirerende en ondefineerbare vormen zijn na een poosje het resultaat, en die zet je naar believen aan elkaar om er een tas, kleedje of omslagdoek van te maken.

Dit zijn de eerste twee scrumbles van een serie van 10 gemaakt volgens een paar instructies, om je op weg te helpen met je eerste schreden op het pad van 'Freehand' werk. Het grappige is, dat ondanks de aanwijzingen, de vormpjes van iedereen er net weer anders uitziet door het gebruik van ander garen, dikkere of dunnere naalden of haak, of omdat aanwijzingen niet alijd correct worden gelezen of uitgevoerd.

Mijn eerste 'Scrumbles', gecombineerd haak-, en breiwerk

Mijn eerste 'grote' wandkleed in Intarsia en Colourwork

Het wandkleed met katjes waar ik een tijd geleden mee ben begonnen en al een paar weken af is, heb ik nu voorzien van een rand, en bevestigd op een canvas van 50 x 50cm. De klemmen die er op de foto nog opzitten zijn maar tijdelijk.

Het patroon, een ontwerp van Mayan en Robert, heb ik iets aangepast. Het sneeuwde terwijl ik met het dak bezig was, dus moest er gewoon sneeuw op het kleed komen. Ook de kleurtekening op de katjes is een aanpassing van mij zodat ik wat leuke fantasiegarens kon gebruiken.


Poezentas, niet voor de poes

Maandag 22 mei 2015

Mijn poezentas is eindelijk af, gevilt en al. Helaas krimpt de tas meer in de breedte dan in de lengte, dus is de verhouding totaal anders dan de bedoeling was. Inplaats van een lage rechthoekige tas, heb ik nu meer een vierkante hoge tas. Met het koord ging dat perfect en ook met het telefoonhoesje, dat ik speciaal voor het uitproberen van het vilten had gemaakt.

Yana vond de tas ook heel erg leuk en had zo haar eigen idee van een 'Poezentas'. Ik had de tas op de vloer liggen, nadat ik er foto's van had gemaakt, en gekeken had hoeveel wol ik er nu in kwijt kon. En toen ik opkeek, of eigenlijk neer keek op de tas, was dit wat ik te zien kreeg...

Yana probeerde in de tas te kruipen, wat niet gemakkelijk ging aangezien er drie flinke bollen wol in zaten. Dus eerst Yana uit de tas geplukt, daar was ze het niet mee eens, en daarna de wol eruit om te kijken of die niet al te veel in de knoop was geraakt door haar geworstel. En nadat de wol weer gefatsoeneerd was, en weer in de tas terug kon...
zat de dame parmantig bovenop de tas. Als ze er niet in paste en in mocht, dan er maar bovenop...was net zo zacht.

Het zag er best grappig uit zoals ze daar zat, oogjes half gesloten, neusje in de lucht. Je kon Yana gewoon horen denken: Poezentas... dat is dus een tas voor poezen, en... ja!! ik ben een poes, dus...Mijn Tas!!!

En even later lag ze lekker bovenop de tas te slapen...toch maar op een ander plekje neerleggen in het vervolg. Grappig detail, vandaag is Yana jarig, 10 jaar is ze geworden...en ze heeft zich de tas dus als haar 'verjaars cadeau' geclaimed.


Mijn eerste handgemaakte vilt

Dinsdag 18 mei 2015

De hele week ben ik bezig geweest om van de resterende sprookjeswol, die ik 30 jaar geleden heb gekocht, deze kleurige kleine lapjes te maken via natvilten.

Naaldvilten ging nog prima met deze wol, die na al die jaren zijn kleur nog niet was kwijtgeraakt. Helaas was de wol niet echt geschikt meer voor natvilten...de laagjes wilden niet aan elkaar vervilten hoe lang ik het ook probeer. Eindresultaat, lapjes met af en toe dunne plekken en op andere plekken zat weer t veel of wilde de wol niet echt volledig vervilten.

Ondanks dat het niet helemaal geworden is wat de bedoeling was, vier lapjes van minimaal 14 bij 18 cm, ziet het er op het eerste gezicht best mooi uit. e 澭n lijkt wel op het palet van een kunstschilder...

En een ander op een quiltblok, Log Gabin.

Maar doordat het de lapjes op sommige plekken zo dun zijn dat je er doorheen kunt kijken, zijn ze niet echt geschikt om er bevoorbeeld een hoesje voor een mobiele telefoon van te maken. Of een kaftje voor een journal.


Knuffeltjes en Omslagdoek

Zaterdag 15 mei 2015

De afgelopen maand is er van schilderen niet veel gekomen, het schilderijtje met de bollen staat nog steeds op mijn ezel...precies zoals ik het vorige maand heb neergezet. Dus kan ik wel concluderen dat ik het laat zoals het is. Wel heb ik de afgelopen maand leuke kleine dingen gemaakt zoals:

Twee boekenleggers in de vorm van slangen, en een speeltje, ook een slang ben ik net begonnen..

Een speeltje, Oreo de Cavia...

Een mini My Little Pony, Chibi Pinkie Pie. Tot nu toe heb ik alleen een paar grotere gemaakt van deze ontwerpster en heel veel andere leuke speeltjes.

Een lief klein katje, Kawaii Kitten

Ook had ik een paar grotere projecten waaronder mijn eerste gehaakte omslagdoek, normaal brei ik omslagdoeken...

En natuurlijk heb ik nog een paar dingen liggen waar ik tussen door aan werk. Zoals een leuke tas met poezen die, als ze eenmaal klaar is gevilt gaat worden. Dit is alleen de voorkant, achterkant en zijkanten zijn weer anders. Dit is een KAL, knitting along together, waarin je wel hetzelfde project maakt maar met eigen invulling van motieven en sluitingen.

 

Buffie en de mooie dame

Zaterdag 28 maart 2015

De afgelopen weken heb ik weer een aantal tests en KAL's gemaakt, het meeste op de breinaalden, maar ook een enkel gehaakt project. En het leukste projectje is Buffie, een klein hondje, dat door mijn garen keuze een heel stuk kleiner wordt dan het origineel.

Buffie is gehaakt met glittergaren en heeft een bloemenketting gemaakt van een aantal bloemenknoopjes, en een bloemenknoopje op zijn buikje. Het schilderij is nog niet af, maar ik vond dat Buffie wel een mooie foto verdiende. Het grappige is dat het nu door de manier van fotograferen, net lijkt alsof Buffie op haar schouder zit en haar een kusje geeft.


30 jaar oud dekentje/lapje

Vrijdag 27 maart 2015

Na het naaldvilten van een hart voor de winter swap, en het leuke hondje, gaan we voor deze zomer weer iets met vilt doen, maar deze keer gaan we nat vilten. Dertig jaar geleden heb ik dat voor het eerst, en helaas ook de enige keer, gedaan tijdens de Krea-doe. Onderstaand lapje is het dekentje dat ik toen gemaakt heb voor op een poppenbedje. En nu na al die jaren lijkt het nog steeds in zeer goede staat.

Het dekentje is een aantal jaren zeer intensief door de poppenvader gebruikt en heeft daarna zo'n 28 jaar in een envelop gezeten. Er zijn maar een paar kleine gaatjes zichtbaar, maar verder ziet het er goed uit. De kleuren zijn nog steeds zoals ik ze toen gebruikt heb. Ik heb toen gelijk de Sprookjeswol, een pakje met ruim 20 kleurtjes, gekocht om het thuis nog eens te proberen....maar pas nu komt en het dekentje en wol te voorschijn en heb ik er bovendien eindelijk eens iets van gemaakt.

Voor deze nieuwe zomerswap maak ik vier, verschillende, lapjes ter grootte van een ansichtkaart...de wol ligt klaar ik heb een klein stukje olijfzeep, hopelijk genoeg voor vier lapjes, dus binnenkort maar aan de slag.

PS: Het dekentje, dat ik eerst over mijn notebook had liggen, gaat de envelop weer in, het blijkt toch slechter dan dat het eruit ziet...ik vind overal kleine kruimeltjes wol. Jammer, het blijft dus nu een aandenken in plaats van een gebruiksvoorwerp.


Creatief: Hondje in naaldvilt

Vrijdag 27 februari 2015

Na mijn eerste poging met naaldvilt, het leuke hartje, wilde ik toch iets meer 'echts' maken dus een poging gedaan om een katje te maken. Helaas was mijn kattenkopje nu niet bepaald katachtig, maar leek het eerder een hondje. Dus oortjes aangepast en het snuitje, dat toch al iets te lang was nog langer gemaakt.

En met een passend lijfje en korte pootjes en staart, is mijn hondje klaar. Het heeft iets weg van een tekkel en een terrier, maar wat het ook mag zijn...ik vind hem schattig.

Het lijfje heeft een skelet van ijzerdraad, waar omheen ik het wollont heb gevouwen en geprikt. Telkens weer iets meer toevoegen, en met de speciale naald er flink op los prikken. Maar na een paar keer akelig in mijn vingers geprikt te hebben, het toch iets rustiger aangedaan. Zelfs als je de huid maar iets aanraakt met de vlijmscherpe haakjes, gaat deze stuk en aan het eind van de dag zien mijn handen er dan nogal gehavend uit, om maar niet van mijn vingers te spreken.

Helemaal vermijden kun je het niet, aangezien je je project vast moet houden om te kunnen naaldvilten, maar het is niet zo'n gek idee om dat dan rustig te doen, het eindresultaat van je project blijft hetzelfde...alleen zullen je handen en vingers je dankbaar zijn.
Het leukste van dit hondje maken was het aanbrengen van de details, zoals de vlekjes, zijn roze buikje en de teentjes en zooltjes onder zijn voetjes.


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren