Creatief: Prayerflag is klaar

Woensdag 25 februari 2015

Gisterenavond het laatste strengetje met kralen aan de vaantjes genaaid en nog een aantal strass-steentjes aangebracht. Om het vaantje op te kunnen hangen, nog een koordje gedraaid van 3 bijpassende kleuren glitter breigaren en dat dubbel om het penseel gehangen.

Nog een aantal detailfoto's. Ik vind de kleuren prachtig, de warme diepe tinten doen me denken aan de herfst, voor mij het mooiste seizoen dat we hebben.

De koperkleurige knoopjes heb ik al jaren, en die blijken hier perfect bij te passen, verder vind ik het kleine portretje, dat een krabbel op mijn onderpapier was, precies het goede voor dit project. Onderpapier is een vel blanco tekenpapier, of elk ander papier, waarop ik mijn penselen afveeg en mijn stempels schoonmaak. Ook dingen die ik wil onthouden, of ideetjes die ik even snel wil noteren, gaan allemaal op dit papier. Aan het eind heb je een meestal mooi stukje papier dat op vele manieren te gebruiken is, zoals in dit geval op een stukje geverfd canvas.

De kralen en knoopjes passen heel goed bij elkaar, en de kleine variatie in kralen, een noodzaak, is niet eens storend. De 'glazen' druppels zijn kunststof onderdeeltjes van een kersthanger. De schijfjes zijn knoopjes met maar 澭n gat, hier gaat het oog van een bolknoopje door, en de kleuren kwamen perfect overeen met de kralen die ik gebruikt had. De sterretjes zijn van glas met een parelmoerlaagje en de kristallen knoopjes zijn ook weer van kunststof.

Het was leuk om eens iets totaal anders uit te proberen, en vooral het zien van alle andere creaties is leuk, zoveel verschillende vormen materialen en creatieve idee螚. Maar pretex in combinatie met canvas gebruiken doe ik niet weer. Tenminsten niet als ik van plan ben er met de hand nog eens van alles op aan te brengen.


Pretex voor bescherming

Zondag 22 februari 2015

Helaas blijkt de Pretex toch niet zo heel erg goed meer te werken, in ieder geval niet met dit veel steviger en dikker materiaal. Het meeste heeft losgelaten, maar zit gelukkig nog wel op een aantal plaatsen vast. Helaas is het canvas erg stijf geworden door de Pretex, maar ook door het tissuipapier dat ik op de achterkant heb geplakt, zodat de vlag aan beide kanten wat te zien geeft.

Opnieuw plakken heeft niet veel nut, en maakt het alleen nog stugger, dus zet ik het papier en canvas vast met een bijpassend siergaren. Normaal dun naaigaren zou breken vanwege de kracht die ik moet zetten om naald en draad door al de lagen heen te trekken, maar met veel geduld, en aan het eind toch wel gevoelige vingers, zit het papier aan het eind van de middag redelijk vast en heb ik een aantal koperen knoopjes aangebracht.
Ook heb ik met bijpassende kraaltjes de zijkanten omslingerd, niet omdat de canvas ook nog maar iets kan gaan ravelen, maar puur voor het oog. Om de vlag af te maken komen er kralen, en knopen met maar 澭n gaatje, onderaan de vlag te hangen.

 

Creatief: Verrassing uit Canada.

Dinsdag 17 februari 2015

Mijn popjes zijn nog niet in Canada gearriveerd, maar dat zal waarschijnlijk niet zo heel lang meer duren. Ik ben toch wel een beetje bezorgd, er zijn nu al twee enveloppen niet aangekomen de afgelopen maand. Niet dat de waarde hoog was, maar het is gewoon vervelend om iemand teleur te stellen. Gelukkig kwam er vandaag wel een klein pakketje uit Canada, van Susanne. Twee prachtige lapjes stof die zij in Nieuw-Zeeland had gekocht, dat word een prachtig projecttasje...of twee.

命.Melgert
Verrassing uit Canada

Ook zat er een oud boekje bij over poppenkleertjes maken. Het boekje is heel schattig, en is een heruitgave uit 1973 van het originele boekje uit 1908. Dit was bedoeld voor meisjes om zelf de kleertjes voor hun poppen te kunnen maken, en ervaring op te doen voor het maken van hun eigen kleding. Heel eenvoudige patroontjes, maar met een mooi eindresultaat door toevoeging van fraaie steken en kantjes en bandjes. Het boekje staat vol met leuke tekeningen, en allerlei handige tips om de poppengarderobe zo mooi mogelijk te maken. Alles natuurlijk met de hand en het zou zelfs voor de kleine poppenmoeders van nu nog een goed leerboekje kunnen zijn.

命.Melgert
Lapjes uit Nieuw Zeeland

Zo bij elkaar gezien kunnen de beide lapjes best een leuk tasje worden, maar helaas zal er dan 澭n niet echt te zien zijn, die komt namelijk aan de binnenkant. Ik kan natuurlijk een stukje van beiden als zakje/contrast op de ander aanbrengen, maar zo heel groot zijn de lapjes nu ook weer niet.

命.Melgert

Ik denk dat ik toch de beide lapjes ga combineren met een paar van mijn eigen lapjes, en twee projecttasjes maak.

命.Melgert

 

5 Op doorreis naar Canada

Donderdag 12 februari 2015

Vandaag gaan weer 5 nieuwe popjes op reis naar Canada, deze keer voor een 'Winter Sculptured Doll Swap'. Helaas kon ik door pijnlijke polsen niet alle popjes maken volgens de regels van deze swap. Maar omdat er maar zes mensen deze keer meededen, wilde ik niet afzeggen. Eindresultaat, 5 leuke en totaal verschillende popjes, waarvan in ieder geval een paar aan de regels voldoen. Drie van de popjes zijn voor de swap en de andere twee blijven weer in Canada. Susanne heeft al een flinke collectie naast al de kleine popjes die zij zelf maakt.

命.Melgert
'Winter Sculptured Doll Swap'

Als eerste maak ik dit leuke dametje, dat ik de naam Mah Linn heb gegeven. Dit popje, dat helemaal voldoet aan het thema: 'sculptered doll' neemt aardig veel tijd in beslag, meer dan aangegeven in het patroon. Ze is vrij stevig, ondanks dat ik haar niet 'vol' heb gevuld. Ik bedoel, er kon nog veel meer vulling in dat kleine lijfje, maar het moest ook nog door de brievenbus passen. En nu kan ze een beetje platgedrukt worden voor haar reis.
Dit is de eerste keer dat ik zo'n popje maak, en ik vind haar geweldig. Ze is niet helemaal perfect gevormd, de ene kant is iets dikker, maar ze heeft veel karakter deze Mah Linn.

命.Melgert
May Linn, Handgemaakt sokpopje.

Het tweede popje is gebreid op 4 sokkennaaldjes en nog geen 10 cm hoog. Echt een werkje voor restjes en in een paar uurtjes klaar. Ze kan gemakkelijk aan een sleutelring hangen en misschien dat ik er juist daar voor nog een aantal meer ga maken.

命.Melgert

Volgende is een klein engeltje in de stijl van Antroposofische popjes, of Waldorf Popjes zoals ze tegenwoordig gnoemd worden. De laatste keer dat ik zo'n popje maakte is toch minstens 23 jaar geleden. Om een hoofdje te 'trekken' zoals ik dat vroeger deed, is dit t klein en eerlijk gezegd wil ik het ook zacht houden.
Het haar is gemaakt van een plukje vulling en de vleugeltjes is een klein stukje kant. Een paar pailetjes als versiering en klaar is het eerste popje voor deze swap.

命.Melgert

Het katje had ik al een poosje, maar omdat ik al veel te laat ben, en twee extra popjes wil maken voor Susanne, mag ook hij mee op reis. Wel maak ik op het laatste moment nog dit leuke Hartje, van de sprookjeswol die ik al ruim dertig jaar heb. Nu ik het gereedschap heb voor naaldvilten, wil ik toch nog iets extra's maken dat licht en plat genoeg is. Na een paar uur, en een flink aantal keer met de vlijmscherpe viltnaald in mijn vingers geprikt te hebben, is ook dit popje klaar. Alleen nog foto's maken, kaartjes erbij en in de envelop.

命.Melgert

Laatste dag van 2014

31 december 2014

Het afgelopen jaar is ondanks alles, voorbij gevlogen. Helaas heb ik niet echt veel geschilderd of getekent, maar in ieder geval was ik wel actief op het creatieve gebied, en het resultaat:
4 paar sokken en 5 halve paren, en er liggen nog 3 paar sokken, 2ttb, die ik net begonnen ben
4 omslagdoeken en 2 cowl sjaals
2 mutsen/tams
3 paar vingerloze handschoentjes, 2,5 om precies te zijn
1 zomertrui en begonnen aan drie vestjes met korte mouwtjes
6 grote en kleine popjes en 2 knuffels
1 dekentje voor Yana
1 ronde deken die nog niet helemaal klaar is voor mijzelf
2 gebreide tasjes/hoesjes voor een geurkussentje
1 groot kussen, voor een Body Pillow, een dubbel kussen om je lichaam te ondersteunen, of voor op de bank/stoel. Dit is ook weer een test, heel kleurig maar het gaat zo langzaam...
En verder nog een paar kleine dingen zoals, tasjes voor een Advent kalender, gehaakte armbandjes, ringen van metaaldraad en kraaltjes, en een flink aantal kleine popjes voor de swaps van Susanne.

Het enige schilderwerk dat ik het afgelopen jaar heb gedaan, zijn een aantal journal pagina's, en een paar atc's. Maar het nieuwe jaar wordt vast een stuk beter.

Hierbij wat foto's van mijn grootste project Rings of Change, niet alleen in omvang maar helaas ook in tijd. Begonnen op 20 juli met het gratis patroon van Frank O'Randle, de ontwerper, die zich het haken vier maanden eerder zelf heeft aangeleerd.

De naam: Rings of Change, dankt het kleed/deken aan het simpele feit, dat elke nieuwe rij ook een nieuwe steek, of een variatie op de vorige steek is. Frank had direct al een hekel aan het telkens maar weer herhalen van hetzelfde, dus bedacht hij dat elke rij weer anders moest zijn, zodat je je nooit verveeld.

Het beginkleedje, zag er al mooi en vooral heel erg kleurig uit en was al vrij snel klaar, slechts 5 dagen!!! Dus dachten we dat de 4 maanden die er nog over waren, de anderen waren twee maanden eerder al begonnen met deze test, wel genoeg voor mij zou zijn om het kleed/deken helemaal af te krijgen.
Maar nu na 6 maanden elke dag een paar rijen, en later herhalingen per rij, te haken heb ik hem nog niet klaar. Door de fibro is haken soms te zwaar en kost me te veel energie en de deken zelf wordt natuurlijk ook zwaarder. Maar wat ik heb is wel heel erg mooi...

Mijn laatste gehaakte rij was nummer 94, van de uiteindelijke 112, die straks 澭n bol per ronde verbruiken. Door de kou, en dus pijnlijke en stijve vingers, ging het steeds langzamer, en was ik niet op tijd klaar ondanks dat wij, er waren nog 5 anderen die niet klaar waren en 3 stopten er in de weken daarna mee, nog een maand extra kregen...en nog een, helaas. Het werd gewoon t zwaar en t pijnlijk om door te gaan.
Maar ik krijg hem wel af, die laatste rijen zijn gemakkelijker maar tegelijkertijd ook vervelender omdat ze zoveel tijd in beslag nemen, nr 94 duurde al 4 dagen, met minimaal 2,5 uur per herhaling. Ik probeerde in ieder geval twee herhalingen per dag te doen...maar met 16 of 32 herhalingen per rij duurt het wel erg lang.

En het allerleukste van het afgelopen jaar was: ik heb voor het eerst mijn eigen garen gesponnen van mooie Regenboogkleurige Merino dat ik zomaar gekregen heb.

Nieuw popje voor nog een jarig meisje

16 november 2014

Nieuwe verjaardag en een nieuw popje. Voor de jongste dochter van een vriendin, Silje heb ik een popje gebreid, net als ik eerder voor haar zusje heb gedaan.

命.Melgert
'Danelle'

Dit is Danelle, een 10 12 cm hoog gebreid popje naar eigen ontwerp. Ze lijkt erg veel op Daisy, maar aangezien ik nog steeds niet noteer wat ik doe, heb ik dus niet echt een patroon. Gewoon weer op gevoel en met wat fantasie een nieuw popje maken, dat hopelijk net zo in de smaak valt.

命.Melgert

Ook Danelle heeft armpjes en beentjes zonder vulling, en 'draagt' een ingebreidt t-shirt en maillot, Daisy had alleen een maillot aan. Haar rokje en truitje zijn gehaakt, en ook hier heb ik weer op gevoel iets voor dit popje gemaakt. Ik zou het natuurlijk gewoon op moeten schrijven, maar eerlijk gezegd doe ik liever niet telkens het zelfde. Sommige dingen zijn 'gewoon' standaard, ze heeft een lijf, hoofd, armen en benen, maar hoe die er uit komen te zien kan bij elk popje weer anders uitpakken, net als bij de mensen zelf. Hier is ook niemand gelijk aan een ander, dus waarom zou je dan telkens maar weer hetzelfde popje/patroon maken.

命.Melgert

Deze keer heb ik me lekker uitgeleefd met het kapsel. Ik heb allerlei restantjes garen, van onder anderen mijn grote ronde, gehaakte deken, gebruikt om grappig en vooral kleurig haar te maken. Veel werk omdat elk 'haartje' er per stuk ingehaakt wordt, maar het was het waard, Danelle ziet er prachtig uit en ik weet zeker dat Silje er maar wat blij mee zal zijn.

PS: beide meisjes waren heel erg blij met hun mooie popjes uit Nederland, dat wordt alvast plannen maken voor nieuwe kleertjes.

Creatief: Winterwarm setje

6 november 2014

Het afgelopen jaar heb ik naast verschillende grote en kleinere popjes, ook een flink aantal sokken, vingerloze wantjes, mutsen en omslagdoeken gebreid. Ik kan ze moeilijk allemaal laten zien, maar wel 澭n van mijn mooiste projecten tot nu toe.

命.Melgert
'MysteryKAL TAM/Baret'

E幯 van de groepen bij Ravelry waar ik geregeld met samenbrei projecten meedoe, 'ColourworksByDebi' van Deborah Tomasello houd geregeld MKAL's, misterieuze/geheime samenbrei projecten waarbij je of iedere week, of zodra je de eerste clue klaar hebt en laat zien, een nieuwe aanwijzing krijgt. Deze keer kon je telkens, zonder foto's, 澭n van de vele door haar gemaakte patroontjes aanvragen. Je kreeg alleen steekwoorden te zien, verzonnen door de echtgenoot van 澭n van de moderatoren die Debi helpt.
En soms brachten zijn aanwijzingen je in de war, en moest je maar afwachten wat je nu eigenlijk ging breien. Maar het meeste was wel duidelijk.

命.Melgert

Voor mij lag de uitdaging niet in het breien van de verschillende randen, maar in het meebreien van kraaltjes. Dit had ik nog nooit eerder gedaan maar het was wel iets dat ik al een tijdje zou willen doen, en nu kreeg ik mijn kans.

命.Melgert

Ik had helaas niet de juiste maat kraaltjes, nooit geweten dat die 'maten' hadden. Maar ik had wel mooie kristallen kraaltjes, iets te groot, maar perfect voor mijn muts. Met een haaknaald, de fijnste die je hebt 1mm, en daarmee pak je de kraal op, en haalt de breidraad door het gaatje in de kraal, de draad gaat weer op de naald en ziedaar, je hebt een ingebreide kraal. Hoeveel kralen er nu precies in mijn muts zitten weet ik zo niet, maar het zullen er in ieder geval tussen de 150 en 200 zijn.

命.Melgert

Omdat ik er graag een 'echt' landschapje van wilde maken, heb ik zelf het patroon van de schapen ontworpen. Niet al te moeilijk, maar het nam toch wel een paar dagen in beslag. De boompjes was wel weer een patroontje van Debi, maar je mocht dat aanpassen het was uiteindelijk jouw muts.

命.Melgert

De voorkant heeft 4 schapen naast elkaar, en achter staan er 2 met een paar boompjes tussen hun in. Al met al is het een prachtige muts geworden, die ik nog niet gedragen heb. Niet omdat hij toch wel een beetje zwaar is, maar ik vergeet het telkens en pak mijn gewone warme, orenbedekkende muts die ik altijd draag. Maar 澭n deze dagen draag ik hem echt.

In dezelfde tijd dat ik met deze muts bezig ben, heb ik ook twee testten, 澭n voor een prachtige omslagdoek...

命.Melgert

en de tweede voor mooie vingerloze wantjes, de tweede moet ik nog steeds breien, het wordt wel tijd.

命.Melgert

Voor beiden heb ik hetzelfde garen gebruikt als in de muts, en het was precies genoeg. Nou ja, de omslagdoek heeft een kortere kantrand dan in het patroon staat. Van het beige had ik maar 澭n bolletje, en dat was net niet genoeg voor de hele rand.

 


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren