Creatief: Alles vind een plekje in het poppenhuis

17 juli 2011

[Foto: Rita Melgert]

Vader heeft tijdelijk een plekje op zolder gekregen. Aan de contrabas (viool) te zien is vader muziekaal en hopelijk is hij ook nog eens kunstzinnig want ik wil hier graag een schildersezeltje neerzetten met een schilderijtje van Frans Marc dat ik zelf geschilderd heb.

[Foto: Rita Melgert]

Ook de kinderen hebben hun plekje gevonden. Ik kwam nog een doosje met kleine meubeltjes tegen, ideaal als kinder- of poppenmeubeltjes op de kinderkamer.

[Foto: Rita Melgert]

De badkamermeubeltjes zijn eindelijk voorzien van een kleurtje, mintgroen. De meubeltjes moeten ook nog gelakt worden, maar op dit moment kan ik nog niet beslissen of het matte lak of glanslak wordt.

[Foto: Rita Melgert]

Nu alleen nog de 'spiegel' in de lijst plakken en dan kan ik die bevestigen aan de muur boven de wastafel. De rest van de meubeltjes krijgen ook hun plekje en dan kan ik straks beginnen met het inrichten van de badkamer. Handdoekjes en washandjes in de kast, flesjes met shapoo, parfum, zeep, en voor het toilet natuurlijk toiletpapier. Maar ook mijn kamerscherm moet nog in elkaar gezet worden en verder ontbreken er nog dingen als een badmat, haakjes voor de badmantel en natuurlijk en badeend.

16 maart 2011

[Foto: Rita Melgert]

Bij het zelfbouwpakketje van het poppenbed, zit niet alleen een lapje met bloemetjes stof maar ook een stukje schuimrubber voor matras en kussen. Eigenlijk is het de bedoeling om het schuimrubber, op maat, vast te plakken op het bijgeleverde stukje karton, het restantje op de bovenzijde als kussen plakken, en alles te overtrekken met het lapje bloemetjes stof, dat aan de onderkant van het bed wordt vastgeplakt. Nog een strookje en een kantje langs het geheel plakken en je beddegoed is klaar. Maar je kunt er verder niets mee, geen popjes lekker toedekken of het bed verschonen, dus besluit ik om mijn eigen, losse, matras te maken.

[Foto: Rita Melgert]

Ik neem voor het matrasje dunne, witte katoen en maak daar een hoesje van waar ik het schuimrubber voor het matrasje inschuif. Maak het hoesje 10 mm smaller in de breedte, en 6 mm korter in de lengte dan de bodemmaat van het bed, anders is het matras te groot om de dekentjes en lakentjes nog goed te kunnen instoppen. Knip de stof rondom 6 milimeter ruimer uit voor de naadtoeslag (a), leg de stof met de goede kanten op elkaar en naai het hoesje dicht (b). Laat aan de bovenkant een opening vrij voor het vullen met het stukje schuinrubber of eventueel fiberfill. Dan naai ik met de hand de opening dicht. Om van het matrasje een 'vroeg' exemplaar te maken, geef ik met potlood de plaatsen aan waar ik het matrasje ga doorstikken (c).
Ik gebruik een dubbele draad borduurgaren, steek de naald door het matrasje, van boven naar beneden en een mm verder weer terug naar boven. Trek de draad niet helemaal tot aan het begin door het matras, maar laat een aantal centimeters hangen. Knip de draad op een paar centimeter af, trek de beide draadeindjes goed aan zodat er een holte ontstaat en knoop de twee eindjes samen met een dubbele knoop (d). Daarna de draad een paar milimeter van de knoop afknippen. Zo het hele matrasje van een patroontje voorzien en klaar is je 'antieke' matrasje.
Nog mooier en realistischer wordt het door een streepjeskatoen of zakdoekje te gebruiken en als vulling, stro, veertjes of schapenwol. Ook kun je het witte katoen een antiek uiterlijk geven, door de stof eerst in sterke thee of koffie te weken. Hierdoor krijgt het dat vlekkerige van een gebruikt matras.

Yana wil hier wonen

8 maart 2011

[Foto: Rita Melgert]

"Wanneer mag ik er in? En waar komt mijn mand en krabpaal te staan? Ik hoef toch niet in dat bad, h? Oh, je bent alleen een hl belangrijk dingetje vergeten, mam. Er zit geen verwarming in of een vensterbank waar ik lekker op kan slapen, maak je die ook nog even? Mag ik dan wel op het bed slapen, dat ziet er zo lekker zacht uit vooral dat dikke kussen."

Hallo, is er iemand thuis?

Yana vindt het allemaal heel interessant en bekijkt het huis eens van dichtbij. "Zo, dus hier kom je binnen, maar hoe kom ik nu door dat kleine deurtje bij de kleine katjes?" Helaas Yana, dit is niet geschikt voor jou.

Delprado wordt tijdelijk ingericht

1 maart 2011

[Foto: Rita Melgert]

De keuken is nu bijna klaar, alleen nog een lamp, plafondplaat en en likje verf op de meubeltjes. De stoeltjes heb ik gelukkig met kneedbaar hout kunnen redden, op een aantal zijsporten na. Maar gelukkig heb ik alle afvalstukjes bewaard en daarvan maak ik een zestal nieuwe sporten. De afgebroken stukjes kan ik redelijk gemakkelijk opvullen, en na een likje verf zal hier hopelijk niets meer van te zien zijn.

[Foto: Rita Melgert]

Ook de slaapkamer is bijna helemaal klaar. Er ligt een doorgestikte matras op het bed en twee gebloemde hoofdkussens. Alleen het resterende beddengoed ontbreekt nog. Verder moet de kapspiegel op het kastje nog een 'spiegel' krijgen, net als de grote passpiegel. Ook komen er nog een aantal vloerkleedjes, om te voorkomen dat de bewoners in de winter koude voeten krijgen. Van de kasten heb ik gelukkig alle deurtjes en laatjes werkend gekregen. Na het beitsen blijkt namelijk dat de laatjes niet meer passen. Het dunne hout is iets uitgezet door de beits, dus moet er eerst weer flink geschuurd worden. Maar daarna past het gelukkig wel weer, dus lakens, kleding en handdoeken kunnen straks opgeborgen worden.

[Foto: Rita Melgert]

De woonkamer is nog een beetje leeg, alleen de hoekkast is klaar. De schouw moet nog een mooi kleurtje krijgen en er hoort natuurlijk een kachel of open haard in te staan. Helaas zit die niet bij het pakket, maar ik heb er vast wel een bouwtekening van. Verder moeten het bankje, de vier stoelen en woonkamertafel er ook nog een plaatsje in vinden. Maar misschien dat ik die weg laat en er een salontafel met bank en twee stoeltje neerzet. Twee eettafels is wel een beetje veel, en of dit gezin personeel krijgt dat in de keuken behoort te eten, is nog maar de vraag.

[Foto: Rita Melgert]

Het halkastje met de spiegel heeft nu tijdelijk een plekje in het halletje op de eerste verdieping, de overloop. De balustrade staat er ook nog los in, en de plantenbak moet net als de paraplubak en kapstok, nog een kleurtje krijgen of een laagje beits. Ook komt er hier nog een trap naar zolder, en hoeveel ruimte ik dan overhoud om iets neer te zetten, weet ik niet maar veel zal het niet zijn.

Entree en zolder

17 februari 2011

[Foto: Rita Melgert]

Zicht op het beneden halletje met de teakhouten trap naar de eerste verdieping. Ook de kapstok en paraplubak hebben hier een plaatsje gevonden. Voor meer is er hier geen plaats, dus het halkastje met spiegel moet verhuizen. De schaduw is die van Yana die heel nieuwsgierig het inrichten volgt. Hopelijk tikt ze met haar nieuwsgierige neusje niet tegen de trap. Deze staat namelijk nog los in de hal. Pas als het licht aangesloten is en de plafondplaat aangebracht is, kan ik de trap vastlijmen.

[Foto: Rita Melgert]

Wat ik precies met de zolderkamer ga doen, weet ik nog niet. In ieder geval wil ik hier een klein atelier maken, een schilderezel mt schilderij heb ik al. Voorlopig staan er een paar meubeltjes op zodat het niet zo kaal lijkt. Een naaimachine komt straks goed van pas, aangezien het gezin bestaat uit vader, moeder en een aantal kinderen.

De zolderverdieping en het dak zit erop

16 februari 2011

[Foto: Rita Melgert]

Mijn poppenhuis begint al aardig te vorderen, maar niet geheel zonder problemen. Hoe verder ik kom, hoe meer dingen ik tegenkom die niet goed gaan. Wanden die niet passen, openingen tussen de vloerdelen, kromgetrokken wanddelen, delen die niet op elkaar aansluiten noem maar op. Ik kom dan ook op het punt dat ik er over denk om er maar mee te stoppen, wanhopig word ik er soms van. Als ik na een pauze weer voor mijn huis sta, besluit ik toch maar weer om er verder mee te gaan. Na aanpassingen te hebben gemaakt, en alles tijdens het drogen op de plaats houden met plakband, touw en klemmen, ziet het er dan uiteindelijk toch nog een beetje recht uit.

[Foto: Rita Melgert]

Omdat er voor de zolderverdiepingen geen behang is bijgeleverd, gebruik ik dat van de badkamer. Alleen de muren worden geschilderd in een leuke passende kleur. Maar wie weet koop ik nog eens een leuk kinderbehangetje, of maak ik een muurschildering. Het kleedje op de grond is eigenlijk een gepunchte applicatie, maar kan uitstekend als kleedje dienst doen. De commode heb ik gerepareerd, het rechterrandje was er af gebroken en het rondhoutje zat er niet meer in. De donkere kleur vind ik wel niet zo mooi voor een babykamer, maar dat kan ik nog aanpassen. Een vrolijk kleurtje of een nieuw meubeltje, dat hangt een beetje af van de andere meubeltjes die ik nog in elkaar moet zetten.

[Foto: Rita Melgert]

Het halletje op zolder heeft door het behang en het lijstwerk, een sjiek uiterlijk gekregen. Dit zou ook niet misstaan in de woonkamer. Helaas heb ik hier maar n klein velletje van, net genoeg voor de twee schuine delen van het halletje. De twee blankhouten voorwerpen zijn de schoorstenen. Alleen nog een laagje grijze of steenrode verf en ik kan ze op het dak plaatsen.

De tweede verdieping is eindelijk af

10 februari 2011

[Foto: Rita Melgert]

Vandaag heb ik eindelijk de tweede verdieping van mijn poppenhuis klaar. Gelukkig valt het deze keer niet zo tegen als bij de begaande grond, ook al verloopt ook hier niet alles vlekkeloos. Zo blijkt bij het in elkaar zetten van de slaapkamer, dat de binnenmuur met de deuropening, veel hoger is dan de andere muren. Er zit dus een verkeerde muur bij, een binnenmuur voor de begaandegrond, en ook bij het restant vind ik geen passende muur. Dus moet ik eigenhandig de muur aan de bovenkant inkorten. Gelukkig lukt dat redelijk, maar nu is het alleen de vraag of het behang nu goed doorloopt.
Ik hb namelijk de muren al van een behangetje voorzien,...en niet eerst gekeken of alles wel past en de muren wel goed, niet krom, waren. Als ik pech heb, loopt het patroon niet door en ik heb van dit bijgeleverde behang alleen nog een velletje met een zelfde maar vl lichter patroon dat er niet bij past. Gelukkig is het strookje dat er vanaf gehaald moet worden precies groot genoeg, waardoor het patroon nu alsnog gewoon doorloopt.

[Foto: Rita Melgert]

De badkamer krijgt wel de bijgeleverde 'vloer', roze met een blokjespatroon. Maar het kleurloze behang met roze blokjes vervang ik door dit vrolijke groen/roze bloemetjes behang. Omdat ik nog niet met de badkamermeubeltjes bezig ben geweest, zet ik snel het bad en toilet in elkaar. Het bad en toilet wil ik nog van een passend patroontje voorzien, net als de bijgeleverde kast, en toilettafel. Het kleedje heb ik op de poppenhuisbeurs gekocht, maar misschien dat ik zelf nog een passend kleedje ga punchen, of borduren.

[Foto: Rita Melgert]

Voor de slaapkamer gebruik ik, net als bij de keuken, het bijgeleverde behang. De grote ladenkast en commode zijn niet de bijgeleverde meubeltjes, maar zijn ook op de poppenhuisbeurs gekocht. Bij deze kastjes zitten echt werkende laatjes, en niet van die nepfrontjes zoals bij de meubeltjes die ik zelf nog in elkaar moet zetten. Gelukig heb ik bij andere poppenhuisbouwers al tips en ideetjes gezien om de bestaande meubeltjes aan te passen zodat alles wl werkt.

[Foto: Rita Melgert]

Dit is de hal op de bovenverdieping, met het trapgat waar straks trap op uitkomt. Het saaie beige behang met groen streepje heb ik vervangen door een vrolijker behangetje, goudgroen met turquoise. Het badkamerkleedje past hier veel beter wat kleur betreft. Bij de muur naar de slaapkamer is nog net te zien dat die niet helemaal goed aansluit op de vloer, maar hier sluiten de vloeren wl goed aan.

[Foto: Rita Melgert]

Een doorkijkje van de keuken en badkamer naar de kamer en slaapkamer.

[Foto: Rita Melgert]

En een doorkijkje vanuit de woon- en slaapkamer. Het ziet er al leuk uit, zelfs met de weinige meubeltjes. Het in elkaar zetten van de meubeltjes vind ik overigens veel leuker dan het poppenhuis zelf.

[Foto: Rita Melgert]

Een blik in mijn ingerichte keuken. Alleen de stoeltjes ontbreken nog omdat die van zeer slechte kwaliteit zijn. Er is bij het uit de plaat halen zoveel afgebroken, dat ik f de delen moet opvullen met kneedbaar hout, of andere stoeltjes moet maken of kopen. Ik probeer het eerst wel met opvullen. De rest van de meubeltjes levert geen problemen op. Voordat ik het weet zit alles netjes in elkaar. Nu alleen nog beslissen of ik het lak, blank of donker, of voorzie van een kleurtje, wit of blauw. Kaal zien de meubeltjes er mooi uit, maar ingepakt met potjes, glaasjes, schaaltjes en een gedekte tafel, ziet het er gewoon heel erg leuk uit. Op deze manier krijg ik echt zin om er mee verder te gaan, maar vooral om het eindresultaat te zien.

[Foto: Rita Melgert]

Hier een beter zicht op mijn ingerichte kasten, de schouw en het fornuis en natuurlijk de eettafel. Zelfs een bezem en stoffer en blik zijn al aanwezig. Ook al zien de kastjes er leuk uit, helaas zijn de laatjes en kastdeurtjes nep, en alleen maar opgeplakt. Dat wil ik in de toekomst toch veranderen. In de woon- en slaapkamer staan wel een paar meubeltjes waarvan de laatjes en deurtjes wl opengaan, en waar ook een bodem onder in de kast zit. Ook het materiaal waar deze van gemaakt zijn, is van betere kwaliteit dan dit spul. Maar voor het begin moet het maar.

Keukenspulletjes voor Delprado Poppenhuis

10 februari 2011

[Foto: Rita Melgert]

Mijn voorraad keukenspulletjes: servies, bestek, pannen, koperwerk en nog wat ander spul dat je wel eens nodig hebt in een keuken. Alhoewel ik de mooie zwart glanzende kandelaar met witte kaarsen in de woonkamer zou plaatsen tijdens een dinertje. En de drie kleine treinwagonnetjes horen uiteraard in de kinderkamer.

 


Nieuw/Weblog

Meer over mij

Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties

Gastenboek
Reageren