Animaties

© Rita Melgert

Ook weer volgens het boekje, maar nu drie draaiende kubussen tegelijkertijd. Hier kwam weer heel wat meer bij kijken en het heeft me dan ook een aantal uurtjes bezig gehouden. Ondanks dat ik de kubus niet zelf heb hoeven te tekenen, dit is een bijgeleverde brush, het op ruim 40 frames plaatsen van drie kubussen nam heel veel tijd in beslag. Het was vooral een kwestie van heel goed kijken en de juiste baan uit tekenen zodat het allemaal ook nog mooi bij elkaar komt. Gelukkig werkt de Amiga zo soepel dat je een animatie kunt laten zien voor dat je er erg in hebt.

© Rita Melgert

Iets totaal anders is deze animatie. Hier is alles met de hand getekend, al heb ik de maanvis maar één keer getekend. Later heb ik haar verkleind en horizontaal gedraaid. Daarna is er eerst een brush of stempel van gemaakt en kon ik gaan stempelen. Telkens weer goed kijken waar ik op het vorige frame de maanvissen had geplaatst, want zij moesten natuurlijk wel een beetje soepeltjes langs het rif zwemmen.
Al het koraal is takje voor takje getekend, het zand waarop de zeesterren en schelpen liggen is met behulp van de airbrush en een kleurenreeks gemaakt. De zeesterretjes en schelpen zijn ook net als de maanvissen één keer getekend, en daarna gestempeld.
De eerdere animatie ging nog vrij snel, die zwemmende visjes vlogen bijna over het rif, maar helaas lukt het niet om Windows via het toetsenbord als de Amiga te laten reageren. Dankzij Dick zwemmen de maanvissen nu in een rustiger tempo. Precies zoals de animatie op de Amiga gemaakt is, en ook de bedoeling was. Geen nerveus heen en weer zwemmende maanvissen meer.

© Rita Melgert

De wereldbol is helemaal ‘volgens het boekje’, dat bij D-Paint zit, gemaakt. Engels is helaas niet mijn moedertaal, dus het duurt even voor ik het allemaal begrijp. Na een aantal keren herlezen durf ik het aan. Stukje bij beetje volg ik de instructies en ontstaat er vanuit een rechthoekig 2-dimensionaal plaatje een 3-dimensionale wereldbol, en zo draait mijn wereld rond. Ook al is het een stuk sneller dan het origineel op de Amiga. Op deze manier vliegen de dagen écht voorbij.

© Rita Melgert

In navolging van Dotje maak ik nogmaals een bol. Nu groter en via een andere methode. Extraatje hierbij is dat ik een kleurenreeks heb gebruikt waarvan een deel zich in een kleurenreeks van Color-Cycling bevind. Gevolg, niet alleen stuitert de bal, maar de kleuren draaien rond op het oppervlak en veranderen daarbij ook nog eens van blauwe kleuren naar verschillende gelen. Helaas is alleen het stuiteren van de bal in beeld te brengen, het kleurenspel blijft nog even een onopgelost probleem.

© Rita Melgert

Uiteindelijk waag ik mij maanden later weer aan een ‘echte’ animatie. Na elke tekening/frame controleer ik eerst alle instellingen, en maak op advies een kopie van elk deel van de animatie. Als dan aan het eind van de middag alles naar mijn zin is, controleer ik nog eens extra, ook de opgeslagen kopieën, sla het als geheel op en sluit de animatie. Voor dat ik het laat zien kijk ik eerst zelf of het nu goed is gegaan, en gelukkig verloopt deze keer alles prima. Ik heb mijn eerste animatie gemaakt met de Amiga. Nú kan ik het laten zien.

© Rita Melgert

Pas veel later waag ik mij nog eens aan een animatie, nu met behulp van het D-Paint boek. Stapje voor stapje volg ik de aanwijzingen, en langzaam ontstaat er een kleine animatie. Niet zo mooi als mijn slapend katje, maar nu heb ik alles wél goed ingesteld, en werkt de animatie, bijna, perfect. Niets bijzonders, gewoon een balletje maar ik ben er blij mee.

© Rita Melgert

Mijn eerste animatie gemaakt met D-Paint op de Amiga verloopt dramatisch. Ik ben bijna een hele dag bezig om een animatie van 10 frames te maken. Telkens iets nieuws verzinnen, opslaan om uit te proberen en veranderen. Daarna naar het volgende frame. Zo ga ik door tot het laatste, bovenstaande, frame. Ik heb geregeld gecontroleerd of de animatie goed loopt en aan het eind van de dag wil ik hem laten zien.
Groot is dan ook de schrik en teleurstelling als er geen animatie verschijnt, maar alleen dit laatste beeld te zien is. Ik heb alles netjes opgeslagen, alleen...overschreef D-Paint daarbij de vorige frames, dát had ik vergeten aan te passen. Weg animatie, weg al de uren werk hoe plezierig het ook was, ik ben alleen maar verdrietig en teleurgesteld. Om overnieuw te beginnen lukt dan ook niet, dus sluit ik de Amiga maar af en bewaar dit laatste frame als schrale troost.


Reageren

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek