Amiga

September 2010

© Rita Melgert

Een salade in voorbereiding. Paprika, rode uien, wortels en een olie- of azijnflesje. Of het smaakt is een tweede.

© Rita Melgert

Op de vele cd's met afbeeldingen gemaakt door Amigagebruikers, kom ik de mooiste dingen tegen. Glas dat er ook daadwerkelijk uit ziet als glas, metaal dat prachtig glanst. Maar vooral het 3-dimensionale werk is prachtig. Ik sta nog maar in de kinderschoenen, maar hopelijk kom ik ook nog eens tot zulke prachtige resultaten. Als begin mijn poging om een holte te maken, een grot met prehistorische tekeningen. Primitief, maar leuk om te doen. En ik denk dat mijn poging redelijk gelukt is, het ziet er in ieder geval niet vlak uit. De grot in ieder geval en ook de wolken wel een beetje, de rest heeft niet veel vorm en is gewoon vlak.

© Rita Melgert

Als ik net de kleurenreeks heb ontdekt, wil ik natuurlijk uit proberen wat de mogelijkheden daar van zijn. Het simpelste is vormen vullen met horizontale lijnen. Pas later ontdek ik ook de andere mogelijkheden van vullen, cirkels, verticale lijnen. Maar ook vorm- en contourvolgend geven nieuwe mogelijkheden.

© Rita Melgert

Een oude afbeelding, een paar zomerbloemen, gemaakt om handiger te worden met de muis.

© Rita Melgert

Met behulp van cirkels maak ik deze goudkleurige schelpen. Door de kleurenreeks om te draaien krijg ik vervolgens twee verschillende schelpen. Hierbij heeft de een duidelijke schaduwranden, en heeft de andere een mooie goudkleurige, paarlemoeren glans.

© Rita Melgert

Voordat ik de animatie over de maanvisjes kan maken, heb ik deze tekening gemaakt. De tekening is vrij snel klaar, alleen de bellen en beplanting houden me even bezig. Ik besluit om alleen de maanvis te gaan gebruiken voor de animatie.

© Rita Melgert

Deze roos heb ik eerder getekend met grafiet, Tekenen: Potlood. Het grappige is dat ik deze keer óók in D-Paint voor HB heb gekozen, Half Brite. De matte kleuren vind ik wel mooi, vooral na het felle groen uit de vorige afbeelding. Het rood komt door het grijs en groen heel intens over, maar net niet te fel.

© Rita Melgert

Nadat ik in één van de oude Amiga tijdschriften een workshop heb gezien over hoe een realistische plant te maken, probeer ik dat natuurlijk direct uit. Zie hier het resultaat na een aantal uren werk. De blaadjes heb ik eerst getekend, gevuld met een kleurreeks waarvan de volgorde in het tijdschrift beschreven staat. Hierdoor lijkt het na het vullen, alsof de bladeren zich ombuigen. Van het ene blad maak ik een stempel, die ik spiegel en ook verklein, zodat ik verschillende bladeren krijg. De bloempot, en tafelblad, bestaat uit rechthoeken, die weer met een gewone kleurreeks zijn gevuld. Daarna nog bloemstengels en luchtwortels toevoegen, en klaar in mijn vingerplant.
Omdat één plant maar kaal is, besluit ik van de gehele plant inclusief de pot, een stempel te maken, en die te verkleinen. Ook spiegel ik de kleine plant, en zie daar, ook twee kleinere potten met vingerplanten vullen de tafel.

© Rita Melgert

Het effect van de bladeren vind ik zo leuk, dat ik besluit om het met een roos uit te proberen. Het is wel even nadenken over de kleur en vooral de volgorde. Als die niet goed is, krullen de bladeren niet om, of ze krullen op de verkeerde plek. De rozenblaadjes zien er goed uit, wat ik helaas niet kan zeggen van de blaadjes aan de steel. Maar ook daarvan vind ik het effect wel leuk. Met Color-Cycling aan ziet het er overigens heel grappig uit, maar niet echt prettig voor de ogen.

2010

© Rita Melgert

Deze afbeelding verbeeldt een grenssteen langs de grens met Duitsland. Geen bestaande steen, het nummer bestaat niet en heeft ook niets met grensstenen te maken. De steen zelf heb ik het uiterlijk van een oude grenssteen mee willen geven, inclusief een wapen. Sinds vier jaar wandel ik samen met Dick geregeld langs en over de grens.
Ik ben helemaal besmet met het virus genaamd Grensstenen / Grenspalen verzamelen. Niet letterlijk natuurlijk, we nemen alleen foto's. Ik heb er al heel veel 'gevonden' maar lang niet allemaal. Verder houden wij het bij de grens Overijssel/Duitsland en af en toe een stukje Gelderland. Het mooist zijn de echt oude stenen. Die zijn heel mooi bewerkt, met land of provinciewapens en jaartallen.
Helaas verdwijnen er geregeld oude stenen. Gelukkig worden die nu wel vervangen, maar helaas door een eenvoudige granieten steen. Voor leuke verhalen en foto's van en over grensstenen heeft Dick een leuke webzijde, www.opdegrens.eu.

Voorjaar 2010

© Rita Melgert

Lekker spelen met felle kleuren en luchtperspectief. Een leuk landschapje met een maan achter de bergen, of de zon die net opkomt.

2010

© Rita Melgert

Ik wil eens kijken of ik met behulp van simpele figuren iets moois en realistisch kan creëren. Ik heb bij dit tafereeltje alleen gebruik gemaakt van ovalen, een paar rechte en gebogen lijnen. Zodra de vorm goed is zoek ik een passende kleurenreeks uit, en vul ik het onderwerp met de reeks, die de vorm nauwkeurig volgt. En na uren lang gepuzzeld te hebben, en steeds maar weer opnieuw beginnen omdat ik verkeerd uitkom, ontstaat er uiteindelijk dit zondagochtend-ontbijtje. Door de juiste kleurenreeks ziet het er bijna perfect uit. Het heeft een drie-dimensionaal uiterlijk, het bord heeft zelfs diepte en een mooie brede rand. En de kleur van het ei is dat van mijn echte zondagochtend-eitje.
Ik heb voor het eerst ook gebruik gemaakt van tekst, en dat is op de Amiga toch wel een stukje ingewikkelder dan op een Windows computer.

© Rita Melgert

Mijn neiging naar perfectie komt toch weer om de hoek kijken. Ik ben niet helemaal tevreden over mijn ontbijttafereeltje. Het ziet er wel leuk uit maar er ontbreekt nog iets, schaduw op het tafelblad waarmee alles vaste grond onder zich heeft en niet zo maar in de ruimte rondzweeft. Het moeilijkst is wel de schaduw die het glas melk op de kan werpt, goed weer te geven. Hoe vaak ik wel niet overnieuw ben begonnen. Maar na nog weer een aantal uren bezig te zijn geweest, is mijn zondagochtend-ontbijtje helemaal af.

Winter 2010

© Rita Melgert

Drie prachtige rode kerstkaarsen. De vlammen werken, op de Amiga, door het gebruik van Color-Cycling. Hier zien we in ieder geval wel de glans van de kaarsen zelf. Het is soms best een gezoek om de juiste kleuren te vinden waarmee ik het goede effect krijg dat ik wil laten zien. In dit geval prachtige rode glanzende kaarsen. Zelfs nog iets wat een reflectie op een glanzend vlak moet voorstellen, maar dat heb ik verder niet uitgewerkt. Voor het overgrote deel werk ik nog steeds gewoon met de muis.

2010

© Rita Melgert

Mijn eerste ‘portret’ op de Amiga. Een eigen karakter ontwerpen had ik nog niet eerder gedaan, en ik vind het ook best moeilijk. Ik heb wel iets in mijn hoofd, maar het lukt meestal niet om dat op ‘papier’ te krijgen. Ik wil het perfect hebben, en dat lukt natuurlijk niet altijd. Meestal níet, eerlijk gezegd. Maar deze keer heb ik mijzelf aardig in de hand weten te houden, en heb ik mijn neiging naar perfectie opzij kunnen zetten. Ik heb ook weinig correcties aangebracht en ondanks dat hij bij lange na niet perfect is, of het beeld dat ik voor ogen had benadert, ben ik meer dan tevreden over ‘Japio’.

© Rita Melgert

In navolging van mijn schaduwoefeningen, de ballen en kubussen, dit kleine landschapje. Vooral de boom en zijn schaduw zijn goed geworden. Ook de schaduw van de struik bevalt me wel. Het huisje steekt er maar magertjes bij af, dat moet ik maar eens vervangen door iets beters.

© Rita Melgert

Iets totaal anders, een paar kleine vormpjes, een vaas en een doosje. Na het vullen met een kleurenreeks heb ik elk van de vlakjes nogmaals met diezelfde kleurenreeks gevuld. De druppel en bol zijn vlak gevuld, de andere twee vormen horizontaal of vormvolgend. Ook de binnenkant van vaas en doos zijn alleen verticaal met kleur gevuld. De buitenkant van beiden heb ik daarna, per stukje, opnieuw met de kleuren gevuld. Zo krijgt elk vlak een andere, verrassende invulling.

© Rita Melgert

Uit verschillende tekeningen heb ik van kleine afbeeldingen stempels gemaakt. Nuttig, omdat ik ze dan zo kan toevoegen aan een andere tekening. Maar ook samen op één blad geeft het wel een leuk effect. Helaas komt het hondje niet goed uit de verf. Hij, of zij, is in een andere resolutie gemaakt, en veranderd dus een beetje van vorm. Het is nu een lang en dun hondje, en niet het gezellige, dikke puppie dat ik eigenlijk getekend heb.

© Rita Melgert© Rita Melgert© Rita Melgert© Rita Melgert

Hier de vier stempels die ik gebruikt heb, alleen het hondje is op ware grootte afgebeeld. De andere drie heb ik voor het mooie, aangepast. In de voorgaande afbeelding staan de stempels van deze drie wél op ware grootte.

Herfst 2009

© Rita Melgert

Mijn favoriete seizoen is weer aangebroken, de herfst. Het is maar goed dat ik een geheugenkaart in mijn camera heb van 4 GB, want met het vorige, 256 MB, was ik wel erg snel uit gefotografeerd geweest. Nu kan ik mijn hart ophalen aan de honderden paddestoelen die we ontdekken op onze wandelingen. Aan deze afbeelding heb ik heel wat plezierige uurtjes beleefd. Het meeste werk zit wel in al de kleine verschillende paddestoelen, met als beginpunt de grote vliegenzwam. Van die kan ik maar niet genoeg krijgen. Verder vind ik de zwammen aan de bomen erg leuk geworden. Op sommige wandelingen is dat vaak de enige soort die we tegen komen.

© Rita Melgert

Omdat ik al van te voren wist dat ik het niet bij één bos zou laten, heb ik de afbeelding in D-Paint gekopieerd naar de ‘Sparepage’, de reservepagina. Zo kun je heel rustig, zonder bang te hoeven zijn dat je de afbeelding verknoeid, van alles uitproberen. Nu ben ik geen uur bezig geweest met al de lijntjes die de bosgrond moet verbeelden, maar meerdere uren met al de bladeren op de voorgrond. De herfst is gewoon een sprookje met al die kleurige bladeren, paddestoelen en als toetje soms ook nog een prachtige zonsondergang.

Zomer 2009

© Rita Melgert

Is dit niet knus en gezellig? Een mooi brandend haardvuur, de poes op de mat, de plant en bloemen. Er staat zelfs een kaart of foto op de schoorsteenmantel. Heel veel werk omdat het allemaal met behulp van de muis is gedaan. Het branden van het haardvuur is hier helaas niet te zien, maar het flakkeren van het vuur is gemaakt met behulp van Color-Cycling.

© Rita Melgert

Na het kleine, bijna niet te herkennen katje op het kleed, heb ik geprobeerd om een 'echte' kat te tekenen. Het beestje zit tussen de bloemetjes lekker te genieten van het landschap om hem heen. Het heeft wel iets weg van Australië, met die oranje zandvlakte. Al de grassprietjes en bloempjes zijn overigens stuk voor stuk met de muis getekend.

© Rita Melgert

Weer en poes, deze keer aan de wandel langs het water. De zonnebloemen langs het water zijn voor een deel gestempeld. De rest is wel allemaal streepje voor streepje getekend. Uren werk maar ik ga het steeds leuker vinden. Wat mij wel gaat opvallen is dat ik geen probleem heb om iets op 'papier' te krijgen. Bij het tekenen of schilderen is dat nogal eens het geval. Dan heb ik toch nog een voorbeeld nodig of een boek om tot een onderwerp te komen. Bij de Amiga is dat nooit nodig geweest, als ik haar aanzet komen de ideeën vanzelf. Zelfs bij gebrek aan tekentalent, komt er toch altijd iets moois tevoorschijn.

2008

© Rita Melgert

Mijn handigheid met de muis wordt al doende steeds beter en daardoor kan ik ook steeds gedetailleerder werken. De konijntjes vragen wel enige oefening maar ze zien er leuk uit. Het tweede lichtere konijntje is een kopie van het blauwe konijntje. Ik heb er een brush van gemaakt en het tweede konijntje er naast gestempeld. De blauwe kleur is de achtergrondkleur, die door de brush niet wordt meegenomen. Het andere konijntje is daardoor doorzichtig geworden en neemt automatisch de kleur aan van de ondergrond waarop het zich bevindt.

2008

© Rita Melgert

Hier het resultaat van tekenen met gebruik van het tekentablet. Dat werkt een heel stuk prettiger, sneller en daardoor kan ik ook veel gedetailleerder tekenen. Ik ben heel erg tevreden met mijn mooie rozen, ze lijken goed en ook de kleuren vind ik erg geslaagd. Het valt zoveel gemakkelijker met de Amiga om harmoniërende kleuren te kiezen.

2007

© Rita Melgert

Zomaar een knutseltje tussendoor. Oefenen in het beheersen van mijn muis en om steeds fijner te werken. Misschien dat het een idee is om het tekentablet eens te installeren.

2007

© Rita Melgert

Met veel geduld en gebruik van mijn muis lukt het me om iets figuratiefs op mijn scherm te toveren. Tekenen met een muis valt best tegen, maar toch lukt het om een leuk tafereeltje te maken. Poes, veertje en vloerkleedje zijn getekend met behulp van ‘Pencil’. De muisjes, ballen en propje zilverpapier zijn met de fijne ‘Airbrush’ gemaakt.

© Rita Melgert

Met gebruik van een grovere airbrush lijkt het in dit bloemenschilderijtje alsof de rozen zich te midden van gipskruid bevinden. De roosjes zijn heel simpel getekend met een paar lijnen, maar door gebruik van verschillende tinten van één kleur zijn het geen vlakke cirkels geworden.


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek