Amiga

9 November 2011

© Rita Melgert

Deze Amiga bollen hebben het effect van een zeer hoge resolutie, terwijl die juist heel laag is, nl 320x256. Zonder het te weten heb ik gebruik gemaakt van een pagina van 640x1024. Het overgrote deel was dus niet zichtbaar. Pas op de computer zag ik het gevolg daarvan, een groot vlak met alleen in de linkerbovenhoek een afbeelding. Vandaar ook dat er op deze afbeelding vier keer dezelfde groep staat, want het origineel uitvergroten leverde een wazige afbeelding op. Wat jammer genoeg niet te zien is, zijn de glitters die tussen het sterrenstof zitten, de bollen vind ik wel iets weg hebben van meteorieten en sterrenstelsels. De glitters laten zich alleen op de Amiga zien als Color-Cycling is ingeschakeld.

© Rita Melgert

Ook bij deze bollen is gebruik gemaakt van de 256 kleurenreeks, lage resolutie en Color-Cycling, waardoor het lijkt alsof de planeten ronddraaien zodra dit ingeschakeld wordt. De kleurvlakken bewegen over de bollen, zoals de zon over de grasvelden glijdt, achterna gezeten door de meestal aanwezige wolken. De kleine manen voor de planeten geven een 3-D effect. Het lijkt alsof ze om elkaar heen draaien.

© Rita Melgert

Ook weer bollen met het cycling-effect, maar deze keer in een hogere resolutie, 640x250 pixels. Aan het kleurverloop in iedere bol is wel een beetje af te lezen hoe het er uit zou zien, als andere computers ook over de mogelijkheid van Color-Cycling zouden beschikken. Hoe vaker ik bollen maak des te meer ideeën doe ik op voor nog meer combinaties. Op dit moment ben ik bezig met een schilderij van een van mijn AmigaKunst-werkjes. Het valt niet mee om het effect op die manier, acryl op doek, weer te geven.

Eindelijk is het mogelijk om het leuke effect van Color Cycling, van de Amiga, op de Windowscomputer laten zien. Door een programma op mijn computer was dit tot nu toe niet mogelijk. Maar dat is nu vervangen en gelukkig kan ik nu wél mijn Amigabollen in werking laten zien. De andere filmpjes zullen dan ook wel snel te zien zijn.

31 Oktober 2010

© Rita Melgert

Het blijft jammer dat op andere computers het effect van Color-Cycling niet te zien is. Maar een oplossing zal daar vast wel voor te vinden zijn, tot die tijd voldoet de stilstaande afbeelding prima. Ook zonder het verschuiven van de kleuren is het een leuke afbeelding geworden. De verschillende kleuren worden overigens niet door mij bepaald, dit gebeurt spontaan. Iedere klik om een cirkel te plaatsen heeft een andere kleur tot gevolg, de kleurenreeks is bij deze bollen tevens door D-Paint bepaald, alleen de begin- en eindkleur zijn door mij aangegeven.

© Rita Melgert

Wat ook een extraatje is van de Amiga, de snelheid van een animatie, of zoals in dit geval het draaien van de bollen, kan naar believen aangepast worden. De snelheid in wisselen van de kleuren in een Color-Cyclingreeks, kan ook van te voren per afbeelding worden ingesteld. Zo blijft het steeds leuk om naar al de verschillende bollen-animaties te kijken

© Rita Melgert

Deze afbeelding doet mij het sterkst aan ons eigen planetenstelsel denken. De Aarde die om de Zon draait, de andere planeten en manen. Maar waarschijnlijk doet de blauwe kleur het. Het geeft iets vertrouwds en wie weet bevindt zich ergens in het universum nog zo'n planetenstelsel en denkt mijn alter ego precies zo over haar creatie en haar universum.

© Rita Melgert

Na alle Color-Cycling bollen nu eens een aantal ‘normale’ bollen. Wel heb ik weer gebruik gemaakt van een kleurreeks en het vulpatroon cirkel. Maar de manier van weergave van het patroon is verschillend. De eerste bol is gevuld met ‘Random’ aangevinkt, bij de andere bol heb ik ‘Random’ afgevinkt.

© Rita Melgert

Met ‘Random’ afgevinkt, heb ik nu een aantal bollen van verschillende afmetingen gemaakt. Bij de twee wat grauwe bollen heb ik gebruik gemaakt van ‘Transparantie’. Dit in de hoop dat ik daarmee afstand kan creëren. Helaas is dat niet helemaal gelukt, maar misschien dat dit komt door de toch wel lichte achtergrond. Op zwart of heel donkerblauw was het effect waarschijnlijk wel precies goed uitgevallen.

© Rita Melgert

Vandaag eindelijk weer eens lekker met de Amiga bezig geweest, daar komt het maar weinig van de laatste tijd. Niet door gebrek aan ideeën, maar meer door alle tijd die ik aan het opzetten van mijn webzijde besteed. Ook heb ik nog zoveel andere hobby's waar ik óók tijd voor vrij wil maken. Aangezien mijn voorraad bollen met bovenstaande twee op zijn eind zat, moest er snel weer nieuwe gemaakt worden. Na eerst een nieuw abstract gemaakt te hebben ben ik aan deze bollen begonnen. Voor de mooie kleuren heb ik eerst weer de afbeelding van Toetanchamon geladen, die weer gewist en daarna heerlijk met kleur en vorm spelen.

© Rita Melgert

Met dezelfde kleurreeks maar nu ook de blauwe kleuren gebruikt. De ringen zijn gemaakt met de airbrush. Eerst met drie sproeipuntjes en later met vijf. Het effect vind ik leuk en de kleuren verrassend. Bovendien is het geheel nieuw, ik had de airbrush nog niet gebruikt om cirkels of welke andere vorm dan ook te maken. Hooguit zoals in de goudbruine afbeelding daarboven en eerdere bollenafbeeldingen.

© Rita Melgert© Rita Melgert

Hierbij ook de afbeeldingen in hun originele resolutie: 320x256 pixels. Om de afbeeldingen te tonen zoals ik ze op de Amiga zie heb ik de grootte verdubbeld: 640x512 pixels. De moderne schermen kunnen de lage resoluties van de Amiga niet meer aan, gelukkig lukt dat met de emulator wel. Bij de Amiga van Dick gebruikten wij dan ook een oud scherm dat nog wél in te stellen is, op de zeer lage resolutie die ik voor veel afbeeldingen gebruik. Helaas lijken déze kleinere, originele afbeeldingen nogal onscherp, terwijl de vergroting haarscherp is. Andere afbeeldingen zijn juist dán, 320x256 pixels, scherp en vergroot erg vaag. Vandaar dat er af en toe ook een klein formaat afgebeeld wordt.


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek